Bilim dünyasý onu konuþuyor Türk bilim kadýný Yrd. Doç. Dr. Özlem Tokuþoðlundan önemli bir baþar
Üzüm ve þarapta bulunan "resveratrol" adlý antioksidan maddenin antepfýstýðýnda da bulunduðunu dünyada ilk kez tespit eden Yrd. Doç. Dr. Özlem Tokuþoðlu, araþtýrmasýnýn ABD’nin önemli gýda dergileri arasýnda yer alan "Journal of Agricultural And Food Chemistry"de yayýnlanmasýnýn ardýndan bilim adamlarýndan övgüler aldý.
Celal Bayar Üniversitesi Öðretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Tokuþoðlu, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Türkiye’de üretilen antepfýstýklarý üzerinde bir araþtýrma yaptýðýný söyledi.
Bu yýl sonuçlanan araþtýrmada antepfýstýðýnda bugüne kadar belirlenmemiþ "resveratrol" adlý insan saðlýðý açýsýndan son derece önemli antioksidan madde bulunduðunu tespit ettiðini ifade eden Tokuþoðlu, bunun dünyada bir ilk olduðunu bildirdi.
Bu maddenin üzüm ve þarapta bulunduðunun bilindiðini dile getiren Tokuþoðlu, þunlarý kaydetti:
"Resveratrol, kötü kolesterol üzerindeki etkisi nedeniyle kronik kalp rahatsýzlýklarý riskini azaltmaktadýr. Ayrýca son yapýlan araþtýrmalarda bu antioksidanýn, kansere yol açan risk faktörlerinden birisini ortadan kaldýrdýðý belirlenmiþtir. Bu özelliði nedeniyle resveratrol, kanser riskini de azaltmaktadýr. Böylesine önemli bir madde antepfýstýðýnda da bulunmaktadýr.
Bileþimi ve gýda deðeri açýsýndan önemli bir yere sahip olan, sert kabuklu kuru meyve olarak ekonomik deðer taþýyan antepfýstýðý üretiminde Türkiye, özellikle ABD ve Ýran’dan sonra dünyanýn üçüncü ülkesi konumundadýr. Bu açýdan resveratrol maddesinin tespiti antepfýstýðý sektörü açýsýndan son derece önemlidir."
ÜRÜNLERÝN RAF ÖMRÜ UZAYACAK
Antioksidanlarýn, ilave edildiði gýdalarda raf ömrünü artýrýcý etkisi olduðuna vurgulayan Tokuþoðlu, "bugün antepfýstýðý, þekerlemeden hububat ve et ürünlerine kadar birçok alanda katký maddesi olarak kullanýlmaktadýr. Ýçerdiði maddeyle antepfýstýðý katkýlý ürünler daha uzun raf ömrüne sahip olacak" dedi.
Bu tespitin, dünya bilim tarihinde büyük ilgi ve beðeni topladýðýný vurgulayan Tokuþoðlu, araþtýrmasýnýn, mayýs ayýnda ABD’nin A kategoride yer alan gýda araþtýrmalarýnýn kaliteli dergisi "Journal of Agricultural And Food Chemistry" dergisinde Türk antepfýstýklarýnýn renkli resimleriyle yayýnlandýðýný bildirdi.
Çalýþmalarýnýn ayrýca ABD’nin ve dünyanýn gýda konusundaki bilim adamlarý ve yazarlarýndan övgüler aldýðýný belirten Tokuþoðlu, yine bu ülkede gazete ve radyolarda antepfýstýðýnýn içerdiði madde ve saðlýða faydalarýna geniþ yer verildiðini söyledi.
Tokuþoðlu, ABD’nin California bölgesinde yetiþen ve pistachio olarak adlandýrýlan bir çeþit antepfýstýðýnda da "resveratrol" araþtýrmasý yapmak için kendisine ortaklýk önerildiðini, bu konudaki görüþmelerin sürdüðünü sözlerine ekledi.
http://www.haber3.com/haber.php?haber_id=135522</div