1. GÝRÝÞ
Nar çok yýllýk, çalý formunda, çok kuvvetli bir kök sistemine sahip, çok gövdeli, çok sýk dallý, erkek-diþi ve erdiþi çiçekler bulunan, meyvesi iri, küresel, üstten hafif basýk olan bir ýlýman iklim bitkisidir. Nar, C vitamini, demir ve potasyum yönünden zengin sayýlýr. Tatlý, mayhoþ, ekþi gibi çeþitlere göre deðiþen tat ve renk durumu görülür.
Nar, ülkemizin ve diðer ülkelerde çok eski zamanlardan beri tanýnmasýna raðmen son zamanlarda yetiþtirme tekniði depolama ve taþýma alanlarýnda yapýlan çalýþmalar sonucu fazla tanýnan, üretimi, tüketimi ve ticareti artan bir meyve durumuna gelmiþtir.
Nar bitkisinin oldukça geniþ bir adaptasyon kabiliyeti vardýr. Genelde, tropik ve suptropik iklim bitkisi olmasýna raðmen, -10 oC'ye kadar ki düþük sýcaklýklara dayanabilmektedir. Türkiye meyveciliðinde ve dýþ ticaretinde önemli yeri olan nar, çeþitli iklim ve toprak koþullarýnda yetiþebilen, bakýmý kolay, iç ve dýþ pazarlarda iyi fiyat bulan, uzun süre aðaçta kalabilen ve depoda muhafaza edilebilen bir meyve türüdür.
Ülkemizin bir bölümü narýn anavataný içinde bulunmakta ve üretimi yapýlmaktadýr. Özellikle GAP Projesinin sona ermesiyle ve sulama imkanlarýnýn artmasýyla bölgemizde daha büyük kapasite oluþacaktýr. Türkiye ortalamasý olarak aðaç baþýna verim yaklaþýk 23 kg'dýr.
2. ÝKLÝM VE TOPRAK ÝSTEÐÝ
2.1 Ýklim Ýsteði
Nar, genel olarak sýcak, kurak ve uzun bir yaz periyodu, ýlýk ve yaðýþlý bir kýþ, nar yetiþtiriciliði için uygundur. Bu nedenle geniþ bir adaptasyon yeteneðine sahiptir.
Narýn çiçeklenmesi için oldukça yüksek sýcaklýk toplamýna ihtiyaç vardýr. Sýcaklýk toplamý yetersiz olduðunda ticari meyve alýnamamaktadýr.
Narlar, ýlýman iklim bölgelerinde -10 oC'ye kadar dayanabilmekte ve geç çiçek açtýklarýndan ilkbahar donlarýndan zarar görmezler. Ancak geç olgunlaþan çeþitlerde sonbahar erken donlarýndan etkilenebilmektedir.
Nar yetiþtiriciliðinde yýllýk ortalama 500 mm lik yaðýþ yeterli olmakla beraber bu yaðýþlarýn ve ilkbaharda düþmesi istenmektedir. Bu bakýmdan da bölgemiz için iklim bakýmýndan önerilebilecek bir meyvedir. Çünkü yaz yaðýþlarý meyve kalitesini bozmakta, olgunluða yakýn dönemde yaðan yaðmurlar meyve kabuðunu çatlatmakta olup, bu zamanda sulamada kesilmelidir. Meyve oluþumu döneminde kuru hava koþullarý en kaliteli meyvenin oluþmasýný saðlayarak pazar deðerini arttýrmaktadýr. Nar bir güneþ bitkisidir, bahçe tesisinde ve yeterli ýþýklanma koþullarýna dikkat edilmelidir.
2.2 Toprak Ýsteði
Nar toprak yönünden pek seçici deðildir. Özellikle silisli, çakýllý, kumlu, kireçli, killi ve aðýr killi gibi çeþitli toprak tiplerinde nar yetiþtiricili yapýlabilmektedir. Alkali ve asit topraklarda yetiþir. Tuzluluða orta derecede dayanýklýdýr. Bazý meyvelerin aksine aþýrý toprak nemine dayandýðý bulunmuþtur. Narda optimal geliþme, kuru ve sýcak hava koþullarýna karþýlýk derin geçirgen nemli ve serin topraklarda görülmektedir.
3. YETÝÞTÝRME TEKNÝÐÝ
3.1 Çeþit
Nar yetiþtiriciliðinde, çeþit seçimi çok önemlidir.
Çeþitlerin o bölgeye adapte olmuþ o yörenin iklimine, hastalýklara dayanýklý, verimi iyi, meyveleri insanlarýn göz zevkine ve damak tadýna uygun ve taþýmaya dayanýklý olmalýdýr.
Çeþit seçiminde ticari amacýna göre sofralýk yada endüstri çeþitlerinin yetiþtirilmesine karar verilmelidir.
Ayrýca, bu çeþitlerin meyvelerinde irilik, kabuk rengi ve kalýnlýðý, dane rengi, yumuþak çekirdeklilik, sululuk gibi özellikleri ihtiyaca cevap verebilmelidir. Yurt içinde sevilen nar çeþitleri hafif mayhoþ veya tatlý çekirdeksiz ve iri meyveli olanlardýr. Avrupa ya ihracat için özellikle kabuk ve dane rengi kýrmýzý ve mayhoþ çeþitler seçilmelidir. Arap ülkelerine ihracat için ise tatlý narlar tercih edilmelidir. Ayrýca nar suyu veya nar ekþisi elde etmek için yine kýrmýzý daneli ve ekþi mayhoþ narlar seçilir.
GAP/BKÝB'nýn Þanlýurfa Koruklu Tarýmsal Araþtýrma Ýstasyonunda yaptýrmýþ olduðu denemeler sonucunda Bölge koþullarýna uygun en verimli çeþitler; 0l N 03 Fellahyemez II (51.5 kg/aðaç), 2/3 Japon narý (40.4 kg/aðaç), 33 N 26 Çekirdeksiz VI (37.0 kg/aðaç), 26/3 Çekirdeksiz (36.7 kg/aðaç), 33 N 24 Bey narý (30 kg/aðaç)‚ Suruç (29.8 kg/aðaç ) ve 07 N 08 Hicaz narý (28.1 kg/aðaç) olarak belirlenmiþtir.
Þanlýurfa Köy Hizmetleri Araþtýrma Enstitüsünün yapmýþ olduðu çalýþmalarda da 07 N 08 (Hicaz nar, Antalya), 07 N l4 (Mayhoþ IV, Alanya), 33 N l6 (Silifke aþýsý, Silifke), 33 N 24 gibi seleksiyon çeþitlerinde Bölge için ümit var bulunmuþtur.
Ayrýca, bölgemizde yetiþen yerli çeþitlerimizde mevcuttur. Bunlardan Nizip narý iri, tatlý ve kýrmýzý renkli olup ihraç çeþidimizdir.
3.2 Bahçe Tesisi
Bahçe yerinin tespiti, topraðýn nar yetiþtiriciliðine uygunluðuna bakýldýktan sonra tesviyesi yapýlmalý. Esas olarak toprak hazýrlýðý, yaz aylarýnda pulluk tabanýný kýrmak için dipkazan çekilir.
Sonra pullukla derin sürüm yapýlýr. Sonbaharda 40-60 cm derinlik ve çapta dikim çukurlarý açýlýr.
Üst topraða yanmýþ çiftlik gübresi karýþtýrýlarak çukurlar bu karýþýmla doldurulur, yabancý otlar temizlenir. Toprak dikime hazýrlanýr.
Narlarda dikim aralýklarý 2 m ile 6 m arasýnda deðiþmektedir. Ama kapama nar bahçelerinde en yaygýn olarak kullanýlan dikim aralýklarý 2.5 x 4 veya 3 x 4 m dir. Sýralar genellikle kuzey -güney doðrultusunda olmalýdýr. Böylece bahçenin havalanma ve güneþlenmesi daha iyi olacaktýr. Nar bahçesi, doðrudan çelikle yada köklü fidanlarla kurulabilir. Ancak, çeliklerin doðrudan bahçeye dikilmesi çeþitli bakým güçlükleri ve verim kayýplarýna yol açacaðýndan nar çeliklerinin bir fidanlýk parselinde köklendirilip bir yýl süreyle burada bakýmlarý saðlandýktan sonra boylama yapýlarak bahçeye dikilmeleri daha uygun olur.
3.3 Gübreleme
Narlarýn gübrelenmesi konusunda yapýlan araþtýrmada, organik gübrelerin geliþme, verim ve kaliteye çok önemli etkisi bulunmuþtur. Narlara verilecek çiftlik gübresi iyi yanmýþ olmalý ve dekara 2-3 ton sonbahar-kýþ aylarýnda bütün bahçeye kaplayacak þekilde verilmeli ve çapa ile topraða karýþtýrýlmalýdýr. Nar için yeþil gübreleme yapýlmasý da yararlý sonuçlar verir. Bunun için bakla, fið gibi bitkiler nar bahçesinin tamamýna ekilir. Ekimi yapýlan bitkilerin çiçeklenme dönemlerinde bahçe sürülerek topraða karýþýmý saðlanýr. Bu bitkilerin topraðý azotça zenginleþtirmesi bakýmýndan da yararlarý vardýr.
Azot nar için oldukça önemlidir. Sürgün geliþimi ve meyve büyümesi için azotlu gübre kullanýmý þarttýr. Ýlk yýllarda aðaç baþýna 50 - l00 gr saf azot (amonyum sülfat) olarak (250 - 500 gr) verilmesi yararlý sonuçlar vermektedir.
Organik gübrelerde olduðu gibi ticari gübrelerin uygulanmasýnda da topraðýn fiziksel ve kimyasal yapýsý aðacýn durumu iyi gözlenmeli, toprak ve yaprak analizi yaptýrdýktan sonra gübre uygulamasýnýn yapýlmasý en ideal durumdur.
3.4 Sulama
Nar genelde nemli ve serin toprak þartlarý istemektedir. Bu nedenle yaðýþlarýn yeterli olmadýðý her dönemde narlarda sulama þarttýr. Sulamanýn az ve sýk sýk yapýlmasý uygundur. Genel olarak þubat - mart aylarýnda odun gözlerinin sürmesinden eylül - ekim aylarýnda meyve oluþumuna kadar sürekli olarak toprak nemi saðlamak gerekmektedir.
Özellikle odun gözlerinin sürmesi çiçek tomurcuklarýnýn görülmesi tohum baðlamasý, meyve geliþimi olmak üzere 3 dönemde yeterli toprak nemi mutlaka saðlanmalýdýr. Bahçenin toprak yapýsýna göre belirli sulama aralýðý (7-10 gün) belirlenip bu aralýklarda sulama yapýlmalý ancak, yaz aylarýnda sulama sýklýðý ve miktarý artýrýlabilir.
3.5 Bakým
3.5.1 Toprak Ýþleme
Genç nar bahçelerinde ilk yýllar derin toprak iþleme aletleriyle iki yönlü sürüm yapýlýr. Daha sonraki yýllarda iþ geniþliði az dar olan bahçe traktörleriyle ve diskli týrmýk rotovatör, kazayaðý gibi topraðý yüzlek iþleyen aletlerle sürüm yapýlabilir. Aðaç dipleri gerekirse el aletleriyle çapalanabilir. Yabani ot kontrolünde istenirse ot öldürücü ilaçlarda kullanýlabilir.
3.5.2 Budama
Þekil budamasý ilk 2-3 yýl içinde aðaçlar verime yatmadan yapýlýr. Dikimden sonra dipten çýkan kuvvetli 3-4 sürgün ana gövde olarak seçilir ve tepeleri 50-60 cm kesilerek alçak taçlanmalarý saðlanýr. Ana gövdelerden çýkan birinci ve ikinci dallarda da 2.-3. yýllarda tepe alma yapýlarak taç teþkili tamamlanýr.
Verim Budamasý: Narlar genel olarak 2. ve 3. yýllardan itibaren meyve vermektedirler. Narlar verime yattýktan sonra meyve verecek dallarda uç alma yapýlmamalýdýr. Bu dönemde seçilen 3, 4 gövde dýþýnda çýkan dip sürgünlerin sürekli olarak temizlenmesi saðlanmalýdýr. Ayrýca taç kýsmýnda görülen obur dallar dipten kesilmeli taç teþkili için gerekirse uç alýnarak dallanmasý saðlanýr. Sýk taç meydana gelmiþ ise güneþlenme ve havalanmayý saðlamak için genel bir seyreltme yapýlmalýdýr. Bu iþlem yapýlýrken zayýf, kurumuþ, hastalýklý dallar öncelikle seçilmelidir.
3.6 Hastalýklarý, Zararlýlarý ve Mücadelesi
Narlarda görülen en önemli hastalýk bazý mantarlarýn meyvelerde çürümelere yol açmasýdýr. Buda bazý klasik kültürel iþlemler ile hastalýklar önemli ölçüde önlenmektedir.
3.7 Hasat Ambalajlama ve Depolanmasý
3.7.1 Hasat
Nar hasatý, çeþitlere ve bölgelere göre deðiþmekle birlikte genellikle aðustos sonunda baþlar kasým ortalarýna kadar devam eder. Nar uzun çiçeklenme dönemi nedeniyle olgunlaþmasý farklý zamanlarda olur. Bu yüzden nar hasadýnýn 2-3 defada yapýlmasý gerekir. Hasat sonbahar erken donlarýndan ve yaðýþlardan önce bitirilmeli ve meyveler üzerinde 1-2 mm uzunluðunda sap kalacak þekilde makasla yapýlmalýdýr. Özellikle hasat esnasýnda meyveleri yere düþürmekten ve darbelerden korunmasý meyve çürümesini önleyeceðinden dolayý kaliteyi arttýrýr. Ayrýca kasalara iki sýradan fazla meyve dizilmemelidir.
3.7.2 Ambalajlama
Narlarýn ambalajlanmasý pazarlama açýsýndan oldukça önemlidir. Meyvelerin seçimi, boylanmasý ve paketlenmesi pazar açýsýndan özellikle ihracatta önem arz etmektedir. Narlarýn seçme ve boylamasýnýn elle yapýlmasý daha uygun olup meyveler birbirine deðmeyecek þekilde paketlenmesine dikkat etmek gerekmektedir.
3.7.3 Depolama
Narlar meyve kabuðunun özel yapýsý dolayýsýyla çeþitli koþullarda 4 - 6 ay süreyle depolanabilmektedir.
Narlar depolanmaya çok uygun olduðundan ve kýþýn fiyatýnýn 2-3 kat arttýðýndan oldukça karlý, iyi bir yatýrýmdýr.
Narlarýn depolanmasýnda en emin ve en az kayýpla ulaþýlacak baþarý ek masraflara raðmen modern soðuk hava depolarýdýr. Sýcaklýk ve nisbi nemi ayarlanabilen bu depolarda 1-2 o C'de %85-90 nisbi nemle meyveler muhafaza edilebilirler.