Kokulu kalem ve silgiler tehlike saçýyor
Kokulu kýrtasiye malzemelerindeki çözücülerin saðlýða
zararlý olduðunu belirten uzmanlar, anne ve babalarý çocuklarýna kokulu kalem ve silgi almamalarý konusunda uyardý.
Çocuklarýn çok sevdiði kokulu kalem ve silgiler tehlike saçýyor. Ankara Üniversitesi Týp Fakültesi Halk Saðlýðý Ana Bilim Dalý Baþkaný Prof. Dr. Recep Akdur, aileleri kokulu kalem, silgi, yapýþtýrýcý, resim boyalarý ve beyaz tahta kalemlerinin tehlikeleri konusunda uyardý.Akdur, kýrtasiye malzemelerindeki “gizli tehlikeye” dikkat edilmesi gerektiðini söyledi.
SU BAZLI YAPIÞTIRICI TERCÝH EDÝLMELÝ
Organik çözücü içeren yapýþtýrýcýlar konusunda da aileleri uyaran Akdur, saðlýða zararlý ve alýþkanlýk yapan “xylol, toluol, hexol ve tiner gibi organik çözücüleri (solvent bazlý)” içinde barýndýran yapýþtýrýcýlar alýnmamasý gerektiðini söyleyen Akdur, bu yapýþtýrýcýlarýn yerine suda çözünen maddelerden yapýlmýþ (su bazlý) yapýþtýrýcýlarýn tercih edilmesi gerektiðini belirtti ve “Anne babalar çocuklarýna yapýþtýrýcý alýrken mutlaka incelemeli ve üzerinde ‘su bazlý olduðuna’ dair bilgi aramalýdýrlar” diye konuþtu.
BEYAZ TAHTA KALEMLERÝNE DÝKKAT
Akdur, içinde çözücü olarak etilasetat ve ksilen (xylene) bulunan beyaz tahta kalemlerinin kullanýlmasýnýn öðretmenlerin ve öðrencilerin saðlýðýný tehdit ettiðini de söyledi. Akdur, þunlarý kaydetti: “Etilasetat ve ksilende çözülmüþ boyalardan yapýlmýþ beyaz tahta kalemleri kullanýlmamalýdýr. Anne babalar beyaz tahta kalemi alýrken, üzerinde ‘alkolde çözülmüþ boyadan yapýlmýþ (alkol bazlý)’ olduðuna iliþkin bilgi ya da ‘saðlýða zararlý madde içermediðine’ dair uyarý aramalýdýr.”
RESÝM BOYALARI VE KALEMLERÝ
Resim boyalarý ve renkli kalemlerin üretiminde kullanýlan “azo boyalarýnýn” da kanserojen olduðunun altýný çizen Akdur, “Bu nedenle anneler babalar, çocuklarýna resim boyalarý ve kalemleri alýrken üzerinde ‘azo boyasý’ içermediðine iliþkin bilgi ve not olup olmadýðýna dikkat etmeliler” dedi.
TSE VE CE BELGESÝ
Akdur, kýrtasiye malzemesi alýrken mutlaka TSE ve CE damgalý ürünlerin tercih edilmesi gerektiði belirterek, þunlarý söyledi:
“Öðretmenlerimiz bu konuda bilinçli davranmalý ve hem kendi hem de öðrencilerinin saðlýðýna zararlý olan kýrtasiye malzemeleri konusunda öðrencilerini ve velileri uyarmalýdýr. Milli Eðitim Bakanlýðý ve Saðlýk Bakanlýðý denetim, eðitim ve uyarýlarýný sýklaþtýrmalýdýr.”