Dar gelirli kadýnlarýn finansmanýnda MicroCreditToken dönemi
baþlýyor
Türkiye Ýsrafý Önleme Vakfý Mütevelli Heyeti Baþkaný Prof. Dr. Aziz Akgül, "MicroCreditToken ile dünya genelinde mikrokrediye ihtiyaç duyan yaklaþýk 1,5 milyar dar gelirli kadýna finansal destek saðlamayý amaçlýyoruz" dedi.
Türkiye Ýsrafý Önleme Vakfý (TÝSVA), dar gelirli kadýnlara yönelik saðladýðý mikrokredide finansman problemini çözmek amacýyla token dönemini baþlatýrken, 14 Ocak'ta ön satýþa sunacaðý ve toplam 2 milyar adet üretilecek MicroCreditToken ile 1,5 milyar kiþiye ulaþmayý hedefliyor.
Mevcut bir kripto para birimi blokzincirine baðlý tokenlere her geçen gün yenileri eklenirken, dar gelirli kadýnlara finansman saðlayan TÝSVA'nýn kaynak temini amacýyla çýkaracaðý MicroCreditToken 14 Ocak'ta ön satýþa sunulacak.
TÝSVA Mütevelli Heyeti Baþkaný Prof. Dr. Aziz Akgül, yaptýðý açýklamada, bugüne kadar 64 ilde 200 binden fazla dar gelirli kadýna, 1 milyar 250 milyon liralýk mikrokrediyi teminat ve kefalet olmadan verdiklerini söyledi.
Yoksullarýn iþlerini kurmalarýna ve geliþtirmelerine yardýmcý olmak için finansal ve sosyal aracýlýk hizmeti sunduklarýný aktaran Akgül, finansman eksikliðinden dolayý mikrokredi arayýþýndaki kiþilerin ihtiyaçlarýnýn tam karþýlanamadýðýný ifade etti.
Akgül, finansman sorunu karþýsýnda küresel mikrofinans sistemine ve sosyal giriþimciliðe yeni bir ivme kazandýrarak fon kaynaðý oluþturma ihtiyacý duyduklarýný, tam da bu noktada bir kripto para çýkarmayý düþündüklerini ve MicroCreditToken fikrini ortaya attýklarýný kaydetti.
MicroCreditToken'in, Ethereum blokzincirine ait ve en yaygýn standart olarak bilinen ERC-20 protokolüne dayalý olacaðýný aktaran Akgül, þu bilgileri verdi:
"Ethereum dApps vizyonu, MicroCreditToken'in tüm gereksinimlerini karþýlýyor. Biz bu süreçte Bitcoin, BNB gibi diðer olasý temel platformlarýn tamamýný araþtýrdýk ve özelliklerini karþýlaþtýrdýk. Son olarak, Ethereum ERC-20 üzerinde, Akýllý Sözleþmeler Teknolojisi ve dApps vizyonu dolayýsýyla karar kýldýk. Bu nedenle MicroCreditToken, iþlem akýþýný otomatikleþtirmek için özellikle Akýllý Sözleþmeler teknolojisini kullanacak. Bu projeyle birlikte dar gelirli kadýnlara mikrofinans hizmetleri sunarken, ademi merkeziyetçilik, þeffaflýk ve güveni içeren blokzinciri teknolojisinin temel deðerlerinden yararlanýlmasýný amaçlýyoruz. 2030 yýlýnda mikrofinans pazar büyüklüðünün 500 milyar dolara ulaþmasý bekleniyor. Hem Türkiye'de hem de dünyada yeterli sayýda dar gelirli kadýna ulaþarak mikrokredi verebilmek için gerekli finansman kaynaðý MicroCreditToken sayesinde saðlanmýþ olacak."
"MicroCreditToken 2 milyar adet üretildi"
Aziz Akgül, teminat ve kefalet sistemi olmadan tamamen güvene dayalý olarak yoksullara verilen mikrokredilerde tahsilat oranýnýn yüzde 100 olduðunu söyledi.
MicroCreditToken ile yoksullara mikrofinans hizmetleri sunarken, Blokzincir teknolojisinin temel deðerlerinden yararlanýlmasýný amaçladýklarýný belirten Akgül, "MicroCreditToken, dünyada yoksulluðun ortadan kaldýrýlmasýna katký saðlayacak þekilde mikrokredi finansman problemini çözecek bir kripto para olarak tasarlandý ve bu amaçla 2 milyar adet üretilecek. Bu yýl içinde ise 300 milyon adet arz edilecek. 14 Ocak'ta satýþa sunmayý planladýðýmýz MicroCreditToken ile dünya genelinde mikrokrediye ihtiyaç duyan yaklaþýk 1,5 milyar dar gelirli kadýna finansal destek saðlamayý amaçlýyoruz. Böylece dünya genelinde yoksulluðun, sosyal giriþimcilik ve mikrofinans vasýtasýyla ortadan kaldýrýlmasýný hedefliyoruz." dedi.
Akgül, MicroCreditToken'in popülaritesinin kayýtlý mikro giriþimci sayýsýný artýracaðýný vurgulayarak, tüm dünyada mikrofinans kuruluþlarý tarafýndan mikrokredi daðýtýmý için kullanýlan tek para birimi olmayý amaçladýklarýný belirtti.
![]()