BU ZAM’LAR VATANDAÞA KALDI
Ýktidar yüksek kur yüksek ihracat hedefi ile üç aydýr ülke ekonomisinin geniyle oynadý. Yüksek faiz oranýný indirip düþük faizle üretimi artýrýp, istihdamý arttýrmayý hedefliyordu. Bunun adý da Çin modeli olarak lanse ediliyordu.
24 Eylül 2021 tarihinde faiz indirimine giderek faizleri 19’dan 18’e çekti. Faiz kararý öncesinde dolar kuru 8,5 bandýnda hareket ediyordu. Ekim ayýnda faizleri 18’den 16’a çekti, Kasým ayýnda ise faiz oranlarýný 15’ten 14’e çekti. Bu zaman zarfýnda döviz kuru yükselmeye devam etti. Artan kur fiyatlarýyla birlikte baþta akaryakýt ve doðalgaz olmak üzere a’dan z’ye katmerli zamlar yapýldý. Aralýk ayý ile birlikte bileþik faiz bir kere daha düþürüldü ve oran 15’ten 14’e çekildi. Sadece 3 ay içerisinde bileþik faiz 19’dan 14’e çekildi, ancak döviz kuru 8,5 bandýndan 17 bandýna çýktý. Döviz kurundaki son üç ay içerisindeki yüzde yüzlük artýþ piyasalara daha farklý yansýdý. Bazý ürünlerin fiyatlarý yüzde 400 oranýnda, bazýlarýnýn fiyatlarý yüzde 200, bazýlarýnýn yüzde 150’lere varan zamlar yapýlmýþtý. Oysaki 2021 yýlýnda faiz oraný yüzde 17 iken dolar kuru 7,3 lira civarýnda seyrediyordu. Þimdi baktýðýmýzda 12 ayýn sonunda faiz oraný yüzde 14 bandýnda ve döviz kuru 11,5 lira bandýndan iþlem görüyor.
Dolar kuru 20 Aralýk tarihinde tarihi zirvesini yenileyerek 18 liraya çýkýnca hükümet kanadýndan yeni hamle yapýldý ve gece yarýsý alýnan bir kararla kur korumalý faiz sistemi ile bir anda dolar kurunun 18 liradan 13’ler düþmesine sebep oldu. Piyasalarý kapalý olduðu bir vakitte dolar kurunun 18 liradan 13 liraya düþmesi kafalarda soru iþaretlerini de beraberinde getirdi. 2021 yýlýnda Türk Lirasýnýn aþýrý deðer kaybý yaþamasý sebebi sonucu birçok finans kuruluþu Türk Lirasýnýn iþlemlerden kaldýrdýðýný açýkladý. Döviz kuru 21 Aralýk tarihinde iþlemlere açýldýðýnda yoðun bir satýþ baskýsý yaþayarak düþüþünü devam ettirdi ve 11,5 lira bandýna kadar düþtü.Bileþik faizler yüzde 14’e düþmesine karþýn hazinenin borçlanma faizi yüzde 24’lere çýktý. Ticari kredilerde bu oranýn daha yüksek olduðu açýklandý.
Döviz kuru artýþýnda yapýlan zamlar piyasalara yansýmadý. Akaryakýt ve sanayi doðalgazý baþta olmak üzere ürün etiketlerinde ayný oranda indirim yansýtýlmadý. Ýnþaat demiri fiyatlarýnýn direkt indirimin yansýdýðý ancak gýda fiyatlarýnda herhangi bir indirim henüz yapýlmadý. Þimdi vatandaþ soruyor, dolar kalkarken fiyat artýþý yapýlýyordu, þimdi dolar düþtü bu zamlar neden geri fiyatlara indirim olarak yansýmadý.
Yýlbaþýndan bu güne dolar kuru yüzde 60 oranýnda artýþ yaþamýþken, yýlbaþýnda 6,72 lira olan motorin bile bugün itibarýyla 11,64 liraya yani yüzde 74 oranýnda bir artýþ yaþamýþ oldu.
Son üç ayda yapýlan yanlýþ hamleler yüzünden vatandaþlarýmýzýn alým gücü elinden alýnmýþ oldu.
Saðlýklý, mutlu, huzurlu olmanýz dileðiyle…