DEVLETÝMÝN YANINDAYIM AMA…
84 milyon yurttaþýmýz her türlü zorlukta devletinin yanýnda olmalýdýr. Ancak devletin yanýnda olmak ile iktidarýn yanýnda olmak baþka bir þeydir. Ýktidar bir tercih meselesidir ve herkes kendine yakýn hissettiði ve inandýðý siyasi partiyi tercih ederek oy kullanýr. Bu iki kavramý birbirinden ayýrmamýz gerekmektedir.
Türkiye ekonomisi 1980 sonrasý en hareketli günlerini yaþýyor. Döviz kuru aldý baþýný gidiyor ve hükümet sadece seyrediyor. 1994, 2001, 2008 krizlerinde bile bu kadar vurdum duymazlýk olmamýþtý. 1994 yýlýnda 5 Nisanda açýklanan paket milleti periþan etmiþti, ayný olay 2001 yýlýnda Cumhurbaþkanýnýn baþbakana kitap atmasýyla yaþanmýþtý. 2002 yýlýnda iktidara gelen AK Parti ise 2008 krizinin vatandaþa etkisini en aza indirmeyi baþarmýþtý. Ancak son üç yýldýr ülkede yaþanan ekonomik kriz gittikçe derinleþiyor ve iktidar da sadece seyredebiliyor. Ekonomik krizlerin bedellerini iktidarlar koltuklarýndan inerek bedel ödemiþlerdir. 2018 yýlýnda sistem deðiþikliði ile baþlayan ekonomik kriz 2020 yýlýnda pandemi ile devam etti ve 2021 yýlýnda içinden çýkýlmaz bir hal aldý. Gerekli tedbirleri almayan iktidar ve ortaðý milleti fakirliðe taþýmaktadýr. Dün aldýðýnýz bir ürünü hemen sabahýna ayný fiyattan alamaz bir duruma geldik. Peki bu durumdan sadece iktidar mý sorumlu, tabiî ki hayýr, vatandaþ olarak hepimiz sorumluyuz. Çünkü tercih yaparken kötünün içinden iyiyi deðil en iyiyi bularak seçmeliyiz.
Hammadde de dýþa baðýmlý olan ekonomimiz en hafif kur dalgalanmasýyla birlikte ZAM görmektedir. Hatta ilk zammý hükümet tarafýndan akaryakýt ürünlerine yapýlarak gösterilir. Zam furyasý bununla baþlar ve A’dan Z’ye her ürüne zam gelmesiyle sonuçlanýr. Zamlar sonrasýnda vatandaþlarýn alým gücü düþtüðü için ekonomi daralacaðýndan ve ürünler pahalý olduðu için yüksek enflasyon baþlayacaktýr. Yüksek enflasyon, yüksek fiyat, yüksek kur, yüksek faiz döngüsünden kurtulamayan yurttaþlarýmýz iflaslarla karþý karþýya kalacaktýr. Rabbim bu süreçte yurttaþlarýmýzýn yardýmcýsý olsun, benim iþim iyi param var deyip kimse bu sýkýntýlar bana deðmez demesin, Allah korusun ürün kýtlýðý yaþanýrsa o vakit ekmek bulunamaz bir duruma geliriz. Yapýlan zamlarla her kesim etkilenecektir, fabrikatör bile büyük sorunlar yaþayabilir. Ýþçisi geçinemeyen sanayici iþçi bulmada problemler yaþayacak, iþçiden gereken verimi alamayacaktýr.
*
![]()