GAZÝ MUSTAFA KEMAL’Ý AN(LA)MAK

Bir insaný tanýmak ve anlamak mý istiyorsunuz? O halde onun eserlerini inceleyin.
Ýnsan eserlerinde gizlidir.
Ve bir insaný ölümsüz kýlan fiziki varlýðýndan ziyade geride býraktýðý eserleridir.
Bugün kendisini anlamaya çalýþtýðýmýz Gazi Mustafa Kemal’in en önemli iki eseri bulunmaktadýr. Birincisi; Türkiye Cumhuriyeti, ikincisi ise Nutuk’tur. Son günlerde yaptýðým Nutuk okumalarýndan derlediðim notlarla onun hayata bakýþ açýsýný sizlerle paylaþmak istedim.
Kurtuluþ savaþý sürecinde gösterdiði cesaret, kararlýlýk, deha ve izlediði siyaset Türk Gençliðine yeni ufuklar açarak, onlarýn özgür bir kiþilik olara yetiþmesini saðlayacaktýr.**Sizleri Nutuk’la baþ baþa býrakýyorum.
“Tam baðýmsýzlýk mý, yoksa manda mý kabul edeceðiz? Tespit edeceðimiz karar budur.”
"Baðýmsýzlýk gayesinin elde edilmesine kadar tamamýyla milletle birlikte, fedakarane çalýþacaðýma mukaddesatým namýna yemin ettim. Artýk benim için Anadolu'dan hiçbir yere gitmemek katidir."
“Temel ilke Türk Ulusunun saygýn v onurlu bir ulus olarak yaþamasýdýr.”
“Yabancý bir devletin himaye ve kollayýcýlýðýný kabul etmek, insanlýk vasýflarýndan mahrumiyeti, acz ve miskinliði itiraftan baþka bir þey deðildir. Hakikaten bu derekeye düþmemiþ olanlarýn isteyerek baþlarýna bir yabancý efendi getirmelerine asla ihtimal verilemez. Halbuki Türk'ün haysiyet ve izzetinefis ve kabiliyeti çok yüksek ve büyüktür. Böyle bir millet esir yaþamaktansa mahvolsun evladýr! Dolayýsýyla, ya istiklal ya ölüm!”
“Ýnsaf ve merhamet niyaz etmekle millet iþleri, devlet iþleri görülemez; millet ve devlet þeref ve baðýmsýzlýðý temin edilemez... " Ýnsaf ve merhamet dilenmek gibi bir prensip yoktur. Türk milleti, Türkiye'nin müstakbel çocuklarý, bunu bir an hatýrdan çýkarmamalýdýrlar."
“Her þeyden evvel, manevi kuvvetin, kalp ve vicdan kuvvetinin yüksek tutulmasý þarttýr. Bunu bilirsiniz.”
Türk milletinin kalbinden, vicdanýndan doðan ve ondan ilham alan en esaslý, en bariz arzu ve iman malum olmuþtu: Kurtuluþ!
“ Ýnsanlýk, adalet, mertlik icaplarýný, bütün bu vasýflara sahip olduðunu gösterenler talep edebilir.
“Tam baðýmsýzlýk denildiði zaman, bittabi siyasi, mali, iktisadi, adli, askeri, kültürel vs. her hususta tam baðýmsýzlýk ve tam serbestlik demektir. Bu saydýklarýmýn herhangi birinde baðýmsýzlýktan mahrumiyet, millet ve memleketin hakiki manasýyla bütün baðýmsýzlýðýndan mahrumiyeti demektir.”
Türk Ulus ve gençliðine baðýmsýzlýðý emanet ederek bundan 83 yýl önce ebediyete göçen Gazi Mustafa Kemal’i minnetle anýyor ve anlaþýlmasý için çok okunmasý gerektiðine inanýyorum.
Son söz yine onun;
“Ey Türk gençliði birinci vazifen Türk baðýmsýzlýðýný, Türk Cumhuriyetini ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.”
Seyit Ahmet Uzun
Günün anlam ve önemine ait yazýyý haber olarak verebilirsiniz. Hayýrlý günler