Türkiye'nin markasý 'Daðlý Bakliyat'
Nizip Ýlçesi’nde faaliyet gösteren Daðlý Bakliyat, ürettiði kaliteli bulgur ile adýndan söz ettiriyor. Türkiye’nin hemen her iline Nizip’ten bulgur satan Daðlý Bakliyat, birçok ülkeye de bulgur ihraç ediyor.
Güneydoðu Anadolu Bölgesi’nin en kaliteli buðdaylarý iþlenerek Daðlý Bakliyat ’ta üretilen boyasýz ve kaliteli bulgurlar taþ deðirmeninde öðütüldükten sonra sofralardaki yerini alýyor. Daðlý Bakliyat yönetim Kurulu Baþkaný Þerif Daðlý ve kardeþi Mehmet Daðlý, 2001 yýlýnda baþladýklarý bulgur üretiminde hedeflerinin Avrupa Pazarý’na tamamen açýlmak olduðunu dile getirdi.
Nizip Ýlçesi’nde yerleþik Daðlý Bakliyat, 2001 yýlýnda baþladýðý bakliyat, 2005 yýlýnda 7 bin metrekare alan üzerine kurulu fabrikada tam kapasite üretime dönüþtürdü. Daðlý Bakliyatýn kuruluþ aþamasýnda hedeflediði marka oluþturma hedefine kýsa sürede ulaþmasý sonrasýnda daha farklý ve kaliteli bulgurun nasýl üretilebileceði üzerine kafa yoran Daðlý Bakliyat Yönetim Kurulu Baþkaný Þerif Daðlý, Güneydoðu Anadolu Bölgesi’nde hasat edilen en kaliteli buðdaylarý taþ deðirmenlerde iþleyerek boyasýz ve kaliteli bulgur üretimi yaptýklarýný aktardý. www.memohaber.com Genel Yayýn Yönetmeni Mehmet Taþçý’ya Daðlý Bakliyatýn yola çýkýþ hikâyesini ve üretimde ve de ihracatta elde ettiði baþarýyý anlatan Daðlý Bakliyat Yönetim Kurulu Baþkaný Þerif Daðlý, Daðlý Bakliyatýn nasýl bir marka olduðunu da www.memohaber.com okuyucularý için özel olarak deðerlendirdi.
20 YILLIK TECRÜBE
1964 yýlýnda Gaziantep’in Nizip Ýlçesi’nde dünyaya gelen Þerif Daðlý, 2001 yýlýna kadar makine imalatçýlýðý, fýstýk iþleme tesisi gibi iþlerle uðraþtýklarýn dile getirerek 2001 yýlýnda kaliteli bakliyat üretme parolasý ile Daðlý Bakliyat’ý kurduðunu dile getirdi. 7 bin metrekare alan üzerine kurulan Daðlý Bakliyatýn tüm makinelerini de kendilerinin ürettiðini söyleyen Þerif Daðlý, “Daðlý Bakliyat 2005 yýlýnda tam kapasite ile bulgur üretimine baþladý. Bizim ürettiðimiz bulgurun marka olmasýný hedefledik ve arzu ettik. Þu anda sayýlý bulgur iþletmeleri arasýnda yer alýyoruz. Bulgur kalitemiz tüm Türkiye’de bilinen bir seviyededir” ifadelerinde bulundu.
KALÝTELÝ BUÐDAY KALÝTELÝ BULGUR DEMEK
Daðlý Bakliyat’ýn ürettiði bulgurun kaliteli olmasýndaki temel altyapýnýn buðday tercihi ile baþladýðýný belirten Þerif Daðlý, “Çiftçiden ürün alýrken yüzde yüz sert buðday almaya özen gösteriyoruz. Birkaç cins buðdaydan üretim yapýyoruz. Önceliðimiz kaliteli buðday alýp bunu iþleyerek bulgur haline getiriyoruz. Buðdayýn kaliteli olmasý demek, bulgurun da kaliteli olmasý demektir. Kurulduðumuz günden beri ön öncelikli dikkat ettiðimiz nokta üreteceðimiz bulgur için iþleyeceðimiz buðdayýn kaliteli olmasýdýr” þeklinde konuþtu.
BULGUR FARKLI BÝR TEKNÝKLE ÝÞLENÝYOR
Daðlý Bakliyat’ýn buðdayý farklý bir teknikle iþleyerek bulgur haline getirdiðine dikkat çeken Daðlý, “Bizim bulguru farklý bir iþleme tekniðimiz mevcut. Özel taþ sistemimiz ile bulguru kýrýyoruz. Son teknoloji ile taþ öðütme þeklinde iþleme iþlemi yapýyoruz. Bulguru taþ deðirmende buðdayý ikiye bölerek yapýyoruz. Bizim kalitemizi ön plana çýkarak bulguru iþleme þeklimizdir. Vatandaþ bulgur alýrken boyasýz ürün almaya özen göstermelidir. Kalitesiz buðdaydan üretilen bulgur da kalitesiz olur. Yüzde yüz sert ürün buðdaydan elde edilen bulgur tüketilmelidir. Bizim hedefimiz ve amacýmýz kaliteli ürünleri soflara taþýmak” dedi.
TÜRKÝYE DAÐLI BAKLÝYAT’TAN BULGUR ALIYOR
Türkiye’nin neredeyse tüm illerine Daðlý Bakliyat ’an bulgur gönderildiðini aktaran Daðlý, Ýstanbul ve Karadeniz Bölgesi, Ege ve Ankara’ya da ürün veriyoruz. Ankara ve Ýstanbul haricinde tüm illere bayilikler açtýk. Almanya, Ýngiltere ve Polonya’ya bulgur satýyoruz. Biz çok fazla üretmek derdinde deðiliz. Daha butik üretip kaliteyi ön plana çýkarmaya özen gösteriyoruz. Taþ deðirmende iþlenen bulgurumuzda asla kimyasal ve boya bulunmaz. Tamamen doðal ürünümüzü taþ deðirmende iþleyip tüketiciye ulaþtýrýyoruz. Biz ilk bulgur üretmeye baþlayýnca 4 yýl bu sistemi kurmak için uðraþtýk. Çünkü her yerde bulgur üretilirken biz ürettiðimiz bulgura bir ayrýcalýk katmak istedik” diye konuþtu.
BUÐDAYIN BULGURA DÖNÜÞME HÝKAYESÝ
Bulgur üretimindeki yolculuðu tek tek anlatan Daðlý, buðdayýn bulgur olma hikayesini þöyle anlattý: “Bulguru elde edeceðimiz buðdayýn kaliteli olanlarýný aldýktan sonra onun içindeki yabancý maddeleri ayýklayýp yýkama iþlemini yapýyoruz. Daha sonra otomasyonlu bir sistemde ve bilgisayarlý bir sistemle 50 dakikada bir 5 ton ürün piþiriyoruz ve daha sonra kurumaya býrakýlan ürün kuruduktan sonra kepeklerinden arýndýrýlýyor. Kepekleri arýndýktan sonra kýrým ve sýnýflandýrma iþlemi yapýlýyor ve köftelik, pilavlýk gibi bölümlere ayrýlan ürünlerin kýzýl taneleri yeniden ayýklanýyor ve müþteriye tek renk bulgur sunuyoruz.”
HEDEF AVRUPA PAZARI
Daðlý Bakliyatýn hijyenik koþullarda kaliteli üretime önem verdiðine dikkat çeken Daðlý, “Bizim kaliteli ve hijyenik bir üretim sistemimiz mevcut olup bunlar hep belgelendirilmiþtir. Yurt içinde ulusal marketlerde ürünlerimiz raflardaki yerini yýllardan beri koruyor. Hedefimiz Avrupa’da ciddi bir Pazar elde etmek. Bunu yapýyoruz ama daha da geniþletmek istiyoruz. Tabi kaliteli ürünün de kendine özgü bir fiyatý oluyor. Buna uygun bir Pazar oluþturmuþ durumdayýz. Bizim kalitemizi ve ürünümüzü bilen firmalar ile asla fiyat sorunu yaþamýyoruz.
Çünkü kaliteli ürünü hak ettiði fiyattan satýyoruz. Bulgurumuzun üretildiði buðdaylarýmýzý genelde Güneydoðu Anadolu Bölgesi’nden temine diyoruz. Bizim kalitemize uyacak buðdayý piyasanýn daha üzerinde bir rakama temin ediyoruz. Bulgur Türkiye’nin neredeyse tamamýnda ve yurtdýþýnda da genellikle soflarýmýzý süsleyen baþ ürünlerden biri. Biz de bunu bildiðimiz için soflarýmýzýn kaliteli bulgura sahip olmasý için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” açýklamalarýna yer verdi.
EN ÖNEMLÝ SORUN YÜKSEK ELEKTRÝK FATURASI
Bulgur sektörünün en önemli sorunun yüksek elektrik faturalarý olduðunu belirten Þerif Daðlý yetkililere bu konuda þöyle seslendi: “Sektörümüzün ciddi bir elektrik gideri var. Buna uygun olarak sektörümüzün elektrik ihtiyacýnýn daha ucuza karþýlanmasý yönünde de devletimizden ve yetkililerden beklentimiz var. Çünkü bizim en büyük giderimiz ve sarfiyatýmýz elektrik konusunda oluyor. Bu þekilde istihdam saðlayýp iç ve dýþ pazara ürün sunan bir sektörün bu ihtiyacý görmezden gelinemez diye düþünüyorum ve yetkililerin bizim sektörümüzün elektrik ihtiyacýný daha ucuza karþýlamak adýna bir þeyler yapmalarýný bekliyoruz.”
DAÐLI BAKLÝYAT GÜNLÜK 120 TON BULGUR ÜRETÝYOR
Þerif Daðlý sözlerini þöyle sonlandýrdý: “Günlük kapasitemiz 120 tondur. Tatbul ve Daðlý-Kehribar markalarý ile sektöründe kalitesi ve lezzeti ile imajýný pekiþtirmiþ olan Daðlý Bakliyat, 2014 yýlý ortalarýnda dünyanýn ilk kendinden karýþýmlý, mükemmel tada ve karýþým oranýna sahip arpa þehriyeli bulguru üretmeye baþladý. Mutlak müþteri memnuniyeti prensibiyle sektörde fark yaratmak, alanýndaki tüm geliþme ve yeniliklere uyum saðlayarak toplam kalite anlayýþýný en temel yapý taþý olarak benimsemek ve sektörün lider firmasý olmaktýr.”