GAP Bölge Kalkýnma Ýdaresi Nizip'te Projelerini Artýrdý
Nizip Ýlçe Kaymakamý Kemal Þahin ve Belediye Baþkaný Mehmet Sarý, GAP Bölge Kalkýnma Ýdaresi Baþkaný Mehmet Açýkgöz’ü makamýnda ziyaret etti.
Gerçekleþen ziyaret kapsamýnda, Ýdare Baþkaný Mehmet Açýkgöz’den GAP idaresinin Nizip’te desteklediði projeler ve yapýlabilecek çalýþmalarý hakkýnda karþýlýklý görüþ alýþveriþinde bulunan Þahin ve Sarý, Açýkgöz’e ev sahipliðinden dolayý teþekkür ettiler.
GAP Ýdaresi Baþkaný Mehmet Açýkgöz ise, bölgede yapýlan çalýþmalar, yapýlmasý düþünülen projeler ve GAP Eylem Planý hakkýnda bilgi verdi ve ziyaretlerinden dolayý teþekkürlerini iletti.
[07:23, 23.09.2021] Metin Ýliksoy: Logo altý komple manþet
[07:23, 23.09.2021] Metin Ýliksoy: Gençliðin Þiddete Yönelme Sebepleri (1)
Bir eðitimci olarak gençlerimizin þiddete yönelmesinden ve baþta kendilerine, ailelerine ve topluma zarar vermelerinden dolayý büyük rahatsýzlýk duymaktayým. Bunun için de bu konuyu araþtýrmak, paylaþmak ve çözüm önerileri üzerinde durmak istiyorum. Ýlk önce bunun sebeplerini irdelemek gerekir diye düþünüyorum. Gençlerimizi bu patolojik psikolojiye sevk eden etkenleri deðerlendirerek bunlarýn çözümü üzerinde öneriler sunulmalýdýr.

Þiddet nedir; beden gücünün kötüye kullanýlmasý, ve aþýrý bir saldýrganlýk özelliði taþýyan iliþkilerle belirginleþen duygu, düþünce ve davranýþlarýn tümüdür. Bir duygunun aþýrý taþkýnlýðý ve önü alýnamaz þekilde özgür býrakýlmasý sonucu zarar verici þekilde gerçekleþen eylemlerdir. Þiddet insanýn kendisine, aile bireylerine ve çevresine zarar vermek amacýyla uygulamýþ olduðu baský ve kaba kuvvetin her çeþididir.
Þiddetin tarihçesi üzerinde duracak olursak bunun, ilk insanlara kadar uzandýðýný görebiliriz. Âdem'in çocuklarýndan Kabil'in kardeþi Habil'e uyguladýðý öldürme eylemi yeryüzünde gerçekleþtirilen ilk þiddettir. Bu davranýþýn arka planýný irdelediðimizde Kabil'i þiddete yönelten etkenin, takvadan uzaklaþmasý ve kiþisel hýrs olduðunu görebiliriz. Allah sevgisini kalbinden sürgün eden bir anlayýþýn sahibi kim olursa olsun, vicdani rahatsýzlýk duymadan þiddetin her türlüsüne yönelebilecektir. Ýþte toplumsal alanda ve siyasal alanda þiddete yönelenleri Kur'an merkezli ele aldýðýmýz zaman hep Allah karþýtý ve insan karþýtý güçler olduðunu müþahede edebiliriz. Toplumda bozgunculuk yapan, yeryüzünü kana boyayan, çoluk çocuk demeden, sivil asker ayrýmý yapmadan kitleleri katledenlere baktýðýmýzda hep çýkarýný ilahlaþtýrmýþ, mevki ve makamýyla tanrýlaþmaya çalýþan insanlar olduðun görürüz. Nemrut, Firavun, Ebu Cehil bunlardan sadece bilinenleri. Erkekleri öldürüp kadýnlarýný köleleþtiren, çocuklarý küçük yaþlarda katleden bir anlayýþýn sahipleri þiddetin tarihini oluþturanlardýr. Ýþte bu noktada inançsýzlýk þiddetin oluþmasý için oldukça müsait bir zemindir. Bu zemini geniþletmeye çalýþanlar, ibadetleri kýsýtlayýp, içki kumar, **********, terör gibi þiddetin tohumlarýna prim vermeye çalýþan kiþilerdir.
Bu noktada þiddeti ahlakla iliþkilendirecek olursak þöyle bir taným daha yapabiliriz; Þiddet özgürlüðün ahlaki ilkelerden yoksunlaþarak bireysel fayda temini veya haksýzlýðýný örtmek için kullanýlan her çeþit yöntemdir. Bu hususta M. Mukadder YAKUBOÐLU þöyle bir tespitte bulunur; "Özgürlük ahlaksallaþma sürecine giremediðinde þiddet haline dönerek varoluþa yabancýlaþýr." Varoluþa yabancýlaþmak ise þiddetin en temel etkenlerinden birisidir. Çünkü inanç, gaye ve ahlaki deðerler bu yabancýlaþma sürecinde kaybolur. Yerine; hýrs, menfaat, bencillik gibi bireyselci ve hamasi duygular yürekte taht kurar. Ýleride ki konularda ele alacaðýmýz gibi inançtan yoksunlaþan insaný þiddetten alýkoyacak onun kadar güçlü baþka bir duygu yoktur. Niye mi? veya nerden mi biliyorum? Size küçük bir ipucu vereyim o zaman; þu býçaklama, yaralama ve öldürme olaylarýný gözünüzün önünden bir film þeridi gibi geçirin; aralarýnda hiç namazlý ve abdestli birini görebilecek misiniz? Çünkü bu kültürü oluþturan namaz iklimini soluyan gençler o güllerin sultanýnýn þu sözüne kulak verirler; "Öfke þeytandandýr. Þeytan ise ateþtendir. O halde öfkelendiðinizde abdestle ateþi söndürünüz." Namazsýz Müslüman gençlerin çoðaldýðý ve abdest bulutlarýnýn azaldýðý bir toplumda þiddet ateþi son hýzýyla yayýlmaya ve kavurucu bir salgýn hastalýk gibi her eve sirayet etmektedir.
Ýþte özellikle son günlerde gençler arasýnda þiddetin yakýcý bir rüzgâr gibi kol gezdiðine þahit olmaktayýz. Bu yazýyý hazýrlarken haberlerde bir þehrimizde beþ, diðer þehrimizde ise iki gencin býçaklandýðý bildiriliyordu. Yaralama olaylarýndan dolayý da üç gencimizin öldüðü belirtiliyordu. Peki, gençlerimize ne oluyordu da böylesine sert bir rüzgâra kapýlýyorlardý. Bunun birçok nedenleri bulunmaktadýr. 1-Aile sorunlarý 2- Teknolojik unsurlar 3- Arkadaþ çevresi 4- Duygusal sorunlar 5- Ýnancýn ve ahlakýn yozlaþmasý
Þimdi bunlarý kýsaca açýklamaya çalýþarak en azýndan gençlerimizi þiddete sürükleyen etkenlerin neler olduðu konusunda bir deðerlendirme yaparak, bunlarý engellemenin yollarýný üzerinde dururuz.
Seyit Ahmet Uzun