Müftü Musa Çiftçi’den ‘Ramazan Ayý’ açýklamasý
Nizip Ilçe Müftüsü Musa Çiftçi, 11 ayýn sultaný Ramazan ayýnýn baþlamasý ile ilgili açýklama yaptý. Müftü Çiftçi’nin açýklamasý þöyle “Evveli rahmet, ortasý maðfiret, sonu ise cehennemden kurtuluþ olan mübarek Ramazan ayýna yaklaþmýþ bulunmaktayýz. 12 Nisan Pazartesi günü pandemi nedeniyle evlerimizde kýlacaðýmýz ilk teravih namazýnýn ardýndan 13 Nisan Salý günü tutacaðýmýz oruç ile Ramazan ayýna girmiþ olacaðýz.
Her yýl Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýmýz, Ramazan ayýnda bireysel ve toplumsal hayatýmýza ýþýk tutan bir temayý kamuoyunun gündemine taþýyarak toplumsal bir duyarlýlýk ve farkýndalýk oluþturmayý hedeflemektedir. Bu baðlamda 2021 yýlý Ramazan ayý temasý "Þifa Ayý Ramazan" olarak belirlenmiþtir.
‘ÞÝFA AYI RAMAZAN’
Tüm dünyada ve ülkemizde etkisini devam ettiren salgýn hastalýk bir taraftan ruhumuzu bunaltýrken diðer taraftan da saðlýðýmýzý, hayatýmýzý olumsuz yönde etkilemektedir. Böyle bir dönemde Ramazan ayý, orucuyla, Kur'an tilavetiyle, teravihiyle, iftarýyla, sahuruyla ve fitresiyle salgýn hastalýktan bunalan ruhumuza ve bedenimize þifa olmaktadýr. Ramazan, müminler için þifa olan Kur'an-ý Kerim'in indiði aydýr. Bin aydan daha hayýrlý olan Kadir Gecesi bu ayda bulunmaktadýr. Bu ayda, Peygamberimiz (s.a.s.) ve Cebrail (as) karþýlýklý Kur'an-ý Kerim okurlardý. Peygamberimizin bu sünneti vesilesi ile günümüzde Ramazan ayý boyunca mukabeleler okunmakta, okunan mukabeleler gönlümüze huzur vermekte, ruhumuza þifa olmaktadýr.
‘ÝNSAN VÜCUDUNDAKÝ HÜCRELER YENÝLENMEKTEDÝR’
Ramazan ayý, oruç ayý olup, oruç manevi olarak arýnmamýzý saðlamakta, beden saðlýðýmýza faydalarý bulunmakta, insan vücudundaki hücreler yenilenmektedir. Hz. Peygamber (s.a.s.) bir hadis-i þeriflerinde þöyle buyurmuþlardýr: "Her þeyin bir zekâtý vardýr. Vücudun zekâtý da oruçtur." (Ýbn Mâce, Sýyâm, 44.) Ýslam'ýn beþ esasýndan bir tanesi olan zekâtýn kelime anlamý içinde temizlenme ve arýnma manâlarý da bulunmaktadýr. Oruç tutarken, insan manen olduðu kadar maddî manâda da temizlenmektedir. Ramazan ayýnda verilen fitre, zekât ve sadaka Müslüman toplumun kardeþlik, dayanýþma, paylaþma ve yardýmlaþma duygularýný artýrmaktadýr. Bu yönüyle Ramazan ayý, toplumsal hayatýmýz için de þifadýr.
‘HAYATIMIZ ÝÇÝN ÞÝFADIR’
COVÝD 19 Virüsünün dünyamýzý kasýp kavurduðu þu günlerde çoðumuz iþlerimize, okullarýmýza, mabetlerimize gidemiyor, asli ihtiyaçlarýmýz haricinde dýþarýya çýkmamamýz gerektiðini biliyor, bunun özlemini kalplerimizde derinden duyumsuyor ve bazen tahammül sýnýrlarýmýzý zorluyoruz. Hele ki Ramazan’ý Þerif’in geliþini her yýl büyük bir sevinç ve çoþku ile karþýlayan Müslüman alemi için, bulunduðumuz bu hal boyunlarýmýzý büküyor. Her yýl Rahmet ayýný vesile ederek, “OKU!” emri ilahisi ile karanlýklarý aydýnlatan, katýlaþmýþ kalpleri yumuþatan, inananlar için hidayet rehberi olan Kur’an-ý Kerim’in ilahi mesajýný hayatýmýzda bir kez daha güncelleyip, ahitlerimizi gözden geçirme imkaný
bulduðumuzu unutmayalým.
‘YETÝMLERÝN YÜZLERÝNE TEBESSÜM BIRAKMAYI ÝHMAL ETMEYELÝM’
Peygamber (sav)’ýn zaman zaman Hira’ya çekilip ibadet, tefekkür ve teslimiyetle Alemlerin yaratýcýsýna sýðýndýðý gibi, bizler de hanelerimizde Yüce Rabbimizin ilahi mesajýný ailelerimizle beraber bir kez daha hatýrlayýp, baþta Yaratýcýmýza verdiðimiz kulluk sözü olmak üzere bütün ahitlerimizi gözden geçirelim. Karþýlayacaðýmýz Ramazan ayý itibari ile, karþýlýðý Rabbimizin katýnda olan ve koruyucu bir kalkan hükmünde görülen Oruç ibadetini yerine getirirken; içinde bulunduðumuz hassas süreç boyunca sofralarýmýza fazladan bir tabak koyamasak da, mahzun ve mazlum kalmýþ nice hanelerin sofrasýný donatýp, yetimlerin yüzlerine tebessüm býrakmayý ihmal etmeyelim. Ey Allah’ým! Saðlýðýn hastalýða çevrilmesinden, birden bire gelip çatacak azabýndan ve bütün gazabýndan sana sýðýnýrýz. Bu itibarla rahmet, maðfiret ve kurtuluþ iklimi Ramazan ayýnýn feyz, bereket ve huzur içinde ihya edilmesini, tüm Ýslam âlemine hayýrlar getirmesini, bütün insanlýðýn kurtuluþuna vesile olmasýný Yüce Allah'tan diliyorum.”