Korona virüs döneminde hijyen kurallarýna daha çok dikkat edilmesi nedeniyle sabun üretimi yapan fabrikalar yoðun mesai harcýyor. Günlük 10 ila 15 ton arasý sabun üreten fabrikalar, talebe yetiþmekte zorlanýyor.
Nizip ilçesinde yaklaþýk 150 yýldýr doðal ve geleneksel yöntemlerle üretilen sabuna pandemi sürecinde ilgi arttý. Korona virüsü döneminde de artan hijyenin önemi nedeniyle talepler de de patlama yaþanýyor. Günlük 10-15 ton sabun üreten fabrikalar, dünyada ve ülkede artan talebe yetiþmekte zorlanýyor.
Günlük 15 ton üretim
Nizip’te Doktoroðlu Sabun fabrikanýn yetkilisi Erhan Doktoroðlu, talebe göre günlük 15 ton üretimi yaptýklarýný belirterek, “Nizip’in meþhur sabunlarýný üretiyoruz. Tüm yurtdýþý ve yurt içine gönderiyoruz. Taleplerde yoðun bir artýþ var. Geleneksel sabunlar virüsü daha çok öldürücü etkiye sahiptir. Pandemi dolayýsýyla taleplerde oldukça bir artýþ var. talebe göre 10 ila 15 ton üretim yapýyoruz. yurt dýþýnda bir çok ülkeye ve türkiyenin her tarafýna gönderiyoruz” dedi.
150 yýldýr ayný yöntem

Nizip’te 150 yýldýr üretimi yapýlan sabunlar sýcak kaynatma usulü ile yapýlýyor. Büyük kazanlarda bitkisel yaðlarýn ve kostik ismi verilen sodyum hidroksitin karýþýmýyla elde edilen sývý, çalýþanlar tarafýndan açýk alanda ilk önce soðukta donduruluyor. Korona virüsü döneminde hijyen kurallarýna dikkat edilmesi yönünde yapýlan uyarýlarýn ardýndan insanlar daha doðal temizlik ürünlerini tercih etmeye baþladý. Sabunlara ilgilinin artmasýyla birlikte fabrikalardaki üretimde arttý. Fabrikalar günlük 15 tona yakýn üretim yapýyor.
Sabunun yapýmý

Sabunun yapým aþamalarý hakkýnda açýklamalarda bulunan Sabun ustasý Adil Gündoðdu, “Zeytinyaðýnýn çekirdeklerinin çýkarýlan bir yað var. gördüðünüz kazanlarda kaynýyor. Ondan sonra el yöntemiyle serimini yapýyoruz. 24 saat kaldýktan sonra kuruyor. Daha sonrada kesimini yapýyoruz. Kesilen sabunlar güneþe býrakýlarak dinlendiriliyor. Millet olarak temizliðe dikkat ediyoruz. Ýnsanlar sývý sabun yerine natural sabun tüketiyor” diye konuþtu.