Zulüm, haksýzlýk yapmaktýr. Zulüm, eziyet ve iþkence yapmaktýr. Zulüm, bir hakký kendi yerinden alýp baþka yere koymaktýr. Zulüm, bir kiþiye ýsrarlý olarak kötü davranmaktýr. Haklarýndan mahrum býrakmaktýr, baský kullanmaktýr, adaletsizlik yapmaktýr. Zulüm, haddi aþmaktýr, söz ve fiilde aþýrýya gitmektir. Zulüm, insanlarýn malýna, dinine, canýna, ýrzýna, onuruna yapýlan her türlü baský ve zorbalýktýr. Zulmün temelinde kan, gözyaþý vardýr, yakýp yýkmak, vurup kýrmak, hile ve entrika vardýr. Bu nedenle zulüm, en büyük günahlardan biridir. Allah’ýn asla sevmediði ve lanetlediði bir cürümdür. Allah adaleti emreder, zulmü yasaklar. Zülüm gaddarlarýn, Ýslam düþmanlarýnýn iþidir.
Zulüm, bir insanlýk ayýbýdýr. Hak sahibine hakkýný vermemektir. Doðru iþin zýddýný yapmaktýr. Mesela suyu bardaða deðil de yere dökmek hem bardaða hem de suya zulümdür. Adaletin zýddý, zulümdür. Zulüm, hak ve hukuku çiðnemektir. Zulüm, insanlarý aldatmaktýr, haksýz kazanç saðlamaktýr. Zulüm, yetimin hakkýný gasp etmektir. Zulüm, helal ya da haram sýnýrlarýna ehemmiyet vermemektir. Zulüm, tam alýp eksik satmaktýr. Alýþ veriþinde hile yapmaktýr. Zulüm, merhamet ve þefkati kalbinden söküp atmaktýr. Zulüm, baþkalarýnýn baþarýlarýný kendi hanesine yazmaktýr.
Mülk ve saltanat inkâr ve küfürle devam etse dahi zulüm ile devam etmez. Zira zulmün sonu yýkýmdýr. Zulüm ateþtir, yaklaþaný yakar, sonu karanlýktýr, gireni kaybeder. Allah zalimlere mühlet verir, ihmal etmez. Yakalayýnca da tam yakalar.
Mü’min zulüm yapmaktan ve zalim olmaktan korkar. Zira Allah zulmü haram kýlmýþ, zalimi lanetlemiþtir. Zulüm, ahirette sahibini kuþatan karanlýktýr. Mazluma en büyük eziyet, kendisine yapýlan zulmün cezasýz kalmasýdýr. Zalimi baðýþlamak ise mazluma en büyük zulümdür. Ýyilerin zulme sessiz kalýþý ise zalime en büyük ödüldür.
Zulüm ile zirveye çýkanlarýn düþüþü feci olur. Zalimler bir çizgi halinde Kabil’den, Þeddad’dan, Nemrut’tan, Firavun’dan, Ebu Cehil’den beri devam ediyor. Ancak zalimler, dünyada sevilmezler, ahirette de yalnýz kalacaklar, kimse ellerinden tutmayacaktýr. Zalimler, zulmette kalacaklardýr. Yakýn tarihlerde de dünya pek çok zalim ve zulüm gördü.
Mao Zedong, Çin Komünist Devrimi lideridir. Ýktidarý döneminde elli milyon insaný hayattan kopardý. Ýnsanlýk tarihinin rakip tanýmayan en kanlý diktatörüydü. Ancak sonu feci oldu, ülkenin meþhur tüm doktorlarýnýn çabasýna raðmen müthiþ acýlar içerisinde 1976 yýlýnda Parkinson hastalýðýndan ölüp gitti.
Tarihte bilinen en kanlý diktatörlerinden birisi de Adolf Hitler’dir. II. Dünya Savaþý’nda tüm dünyaya büyük acýlar yaþattý, on yedi milyon insanýn ölümüne neden olan bu azgýn zalim, neticede 1945 yýlýnda eþiyle birlikte intihar etti.
Jozef Stalin, Ukrayna da on milyondan fazla insanýn açlýktan ölümüne sebep olur. Hitler ile yaptýðý savaþta yirmi dört milyona yakýn insanýn ölümüne neden oldu. Tarihin gördüðü baþka bir diktatör ise Lenin olup beþ milyon insaný katletti.
Avrupa’nýn acýmasýz diktatörlerinden Nikolay Çavuþesku, karýsýyla birlikte kaçmaya çalýþýrken yakalandý ve ihtiþamlý yaþamý, eþiyle birlikte idam mangasý önünde 1989 tarihinde son buldu.
Avrupa’nýn faþist lideri Benito Mussolini de unutulmayacak bir zalimdir. Dört milyona yakýn insanýn ölümüne neden oldu. Sevgilisi Clara Petacci ile birlikte, 1945’de öldürüldü. Ertesi gün de kendisinin, sevgilisi ve birkaç yandaþýnýn cesedi Milano’da Loreto Meydaný’nda sallandýrýlmýþtýr.
Balkanlarý kan gölüne çeviren, savaþ suçu iþlemek suçundan Lahey’deki mahkeme tarafýndan yargýlanan eski devlet baþkaný diktatör ruhlu Slobodan Miloseviç ise hücresinde kalp krizi geçirerek öldü.
Tarihte adaleti ile nam salmýþ, adalet timsali hükümdarlar da olmuþtur. Mesela Hz. Peygamber’in çocukluk devrinde hükümdarlýk yapmýþ, zulme uðrayanlara el uzatmýþ Sasani hükümdarý Nuþirevan bunlardan birisidir. Hakkýnda pek çok asýlsýz menkýbeler bulunmakla birlikte kýrk dokuz yýl ülkesini yöneten Þah Nüþirevan, adaletiyle ilgili sayýsýz meseller nesilden nesile aktarýlmýþtýr. Ýþte onlardan birisi: Þah’ýn katýldýðý bir av partisinde hizmetçiler, piþen kuþlara atýlacak tuzu eþyalar arasýndan bir türlü bulup çýkaramadýlar. Sonunda, bir hizmetçiyi tuz aramak üzere civar köylerden birisine göndermeye karar verdiler. Bunun üzerine Nüþirevan:
“Köylüden tuz istersek zamanla bu gelenek haline gelir de sonra günün birinde bu iþ vergiye dönüþür.” Diye endiþe ederek gönderilen hizmetçiye alýnacak tuzun parasýný eksiksiz ödemesini emretti. Maiyetindekiler:
“Padiþahýmýz!”dediler. “Bu kadar deðersiz bir þeyden ne çýkar?”
Þah’ýn yanýtý kýssadan hissedir: “Bu dünyaya zulüm böyle küçük ve deðersiz, fakat her yeni gelenin biraz daha büyüttüðü þeylerden gelmiþtir.” Dedi ve ilave etti:
“Eðer Þah bir köylünün bahçesinden bir elma koparacak olsa, etrafýndakiler aðacý kökünden sökerler, o bahçeyi talan ederler. Þah zorla köylüden bir yumurta alsa, þahýn etrafýndakiler köylünün kümesindeki bütün tavuklarý alýrlar!”
Her zulüm daha büyüðünü doðurur. Göz yumulan, küçümsenen basit ayrýntýlar, deðersiz sanýlan hatalar, umursanmayan küçük durumlar daha büyüðüne yol açar. Örnek ve önder konumunda olanlar, küçük bir adaletsizliðe dahi imkân vermemelidirler.
![]()