Koronavirüs ile mücadelede güzel adýmlar attýk bunu kimse yalanlayamaz. Saðlýk ordumuzun baþarýlý çalýþmalarý, uygulanan sýký tedbirler ve kýsýtlamalar bizleri mücadele konusunda çok önemli yerlere taþýdý elbette.
Ancak kýsýtlamalarýn ne zaman kalkacaðý konusu muamma olarak kaldý. Henüz netleþen bir açýklama yok bu konuda. Tahminim bir aya kadar büyük çoðunluk kýsýtlamalarda esneklik saðlanacaktýr.
Bir konuya deðinmeden edemeyeceðim.
Kýsýtlamalardan etkilenmeyen birçok yer var. Maðazalar, AVM’ler vs.
Tatil beldeleri, kayak merkezleri de kezâ…
Oteller týklým týklým dolu. Tatil yerlerine halen insanlar akýn ediyorlar.
AVM ve maðazalarda iðne atsan yere düþmez.
Alýnan tedbirlerin kapalý alanlardaki yoðunluðu azaltacaðý hedeflenmiþti. Ancak AVM ve maðazalarýn kapalý alan olup olmadýðýný burada tartýþmamýzýn anlamý yok bence.
Hafta sonu sokak kýsýtlamalarý uygulanýyorken hafta içi caddeler, meydanlar, banka önleri ve marketlerde aþýrý yoðunluklar gözler önünde.
Yani korunmaya çalýþýlan sosyal mesafe kuralý yine yerlerde.
Ancak koronavirüs ile mücadele etmek adýna yoðunluðu azaltmak adýna bazý günah keçileri de var haliyle. Kafeler, restoranlar, okullar…
Kademeli açýldý, seyreltilmiþ yapýldý ve üstelik haftada iki gün denildi.
Tüm okullarda ‘Okulum Temiz’ belgesi zorunlu hale getirildi ve okullar bu belgeyi almaya baþladýlar. Ýstatistiksel verilere göre (bizzat araþtýrma sonucu) okullarda bulaþ riskinin diðer kapalý mekânlara oranla daha az seviyede seyrettiði gözler önünde ve daha da önemlisi baþta Milli Eðitim Bakaný Ziya Selçuk olmasýna raðmen ‘Okullar Sokaktan Güvenlidir’ kampanyalarý baþlatýldý.
Garip olan þey AVM ve maðazalarda; tatil belde ve kayak merkezlerinde sosyal mesafe kuralý hiçe sayýlmýþken okullarýn ‘RÝSKLÝ’ deðerlendirilmesi.
Halen okullarýn açýlmasýyla ilgili net bir bilgi paylaþýlmadý.
Her konuda kontrollü esnetme söz konusu olabiliyor da daha elzem bir konu olan okullar neden böyle bir belirsizlik içinde kalabiliyor?
Çocuklarýn en güvenli olduklarý ortam olan okullarda bulaþ riski neden daha çok görülüyor?
Bilim Kurulu ve Bakanlar Kurulu toplantýlarýndan sonra neden hep muammada okullar kalabiliyor?
Bir neslin eðitimden mahrum kalmasýna göz yumulmayacaðýný umuyorum.
Umuyorum ki okullarýmýza öðrencilerimize tez zamanda kavuþuruz.
Saðlýklý günler dilerim.
![]()