NÝZÝP’TE ZEYTÝN HASADI BAÞLADI
Nizip Ticaret Borsasý Yönetim Kurulu Baþkaný Ýbrahim Sarý, Gaziantep bölgesinde zeytin ve zeytinyaðý üretiminde önemli bir yere sahip olan ve yaklaþýk 2,7 milyon adet aðaç varlýðýyla yaðlýk ve sofralýk zeytin üretiminde ilk sýrada yer alan Nizip’te, zeytin hasadýnýn baþladýðýný söyledi.
Baþkan Sarý, “Zeytin bölgemizde Antep fýstýðýndan sonra en fazla yetiþtirilen ikinci tarýmsal ürün olarak ön plana çýkmakta. Aðaç varlýðý ve rekolte bakýmýndan her yýl düzenli olarak bir artýþ gerçekleþtiði gözlemlenmekte. Bu durumu en verimli þekilde deðerlendirerek, üretimi daha da üst noktalarýna taþýmamýz gerekiyor. Özellikle kendine has tadý ve aromasýyla ülkemizdeki diðer zeytinyaðlarýndan ayrýlan ve Nizip Ticaret Odasý tarafýndan coðrafi iþareti alýnan Nizip zeytinyaðýnýn, ilçemizin bir marka deðeri olarak ekonomiye kazandýrýlmasýnda üreticiden, iþletmeciye kadar *birçok kesime önemli görevler düþüyor. ” dedi.*
Ýbrahim Sarý, yaptýðý açýklamada zeytin ve zeytinyaðýnýn sadece bir gýda deðil bir kültür öðesi olduðunu söyledi. Türkiye’nin, Ýspanya, Ýtalya ve Fas gibi ülkelerle birlikte bu alanda önde gelen üreticilerden olduðunu aktaran Sarý, “Ýzlenen doðru politikalar sayesinde Türkiye son yýllarda zeytin üretimi ile dünyada en önemli üretici ülkelerden biri haline geldi. Potansiyelimiz çok daha fazla. Verim, kalite ve markalaþma anlamýnda gidecek yolumuz çok.” dedi.*
Sarý sözlerine þöyle devam etti: “Nizip’te yaðlýk ve sofralýk toplam yaklaþýk 141 bin dönüm zeytin arazisi ve bu arazi üzerinde ekili yaklaþýk 2 milyon 750 bin adet zeytin aðacý bulunmaktadýr. Nizip ilçesinde üretilen zeytinlerin yaklaþýk dört biri salamura için ayrýlmakta geri kalan dörtte üçlük kýsým ise zeytinyaðý elde etmek için kullanýlmaktadýr. Ýlçemizdeki mevcut duruma baktýðýmýzda Nizip’in zeytinyaðý üretiminde büyük bir potansiyele sahip olduðu görülmektedir. Zeytinyaðý üretimi, Nizip ekonomisinde önemli bir paya sahip olmakla beraber ilçenin tanýtýmý açýsýndan da stratejik bir deðere sahiptir.
Geçtiðimiz günlerde açýklanan tahmin raporuna göre, Ýlçemizde toplam 2 milyon 776 bin adet meyve veren aðaç bulunuyor ve aðaç baþýna ortalama 22 kilogram zeytin verimi ile toplam 62 bin ton zeytin elde edilmesi bekleniyor. Ayrýca bu sene elde edilecek rekoltenin yaklaþýk 2 bin 900 tonunun sofralýk, 59 bin 200 tonunun ise yaðlýk zeytin olacaðý tahmin edilmektedir.
Bu vesileyle çiftçilerimize ve üreticilerimize bu yýl bol ve kazançlý bir hasat dönemi diliyorum.