Çetinkaya , Öðrencileri LGS *Tercihleri Konusunda Uyardý *
Milli Eðitim Bakanlýðý tarafýndan yapýlan, 8.sýnýf öðrencilerinin girdiði Liselere Geçiþ Sýnavý (LGS) sonuçlarý 16 Temmuz’da açýklandý. *Nizip Abdulkadir Sayýn Rehberlik ve Araþtýrma Merkezi Müdürü * *Mehmet Yusuf Çetinkaya, Öðrenciler, 20-29 Temmuz 2020 tarihleri arasýnda merkezî sýnav puaný Ýle öðrenci alan okullar, yerel yerleþtirme ile öðrenci alan okullar ve Pansiyonlu Okullar olmak üzere 3 (üç) grupta tercih yapabileceklerini söyledi.*
Çetinkaya, merkezî sýnava girmeyen öðrenciler ise Yerel yerleþtirme ile öðrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere 2 (iki) grupta tercih yapabileceklerdir. Merkezî Yerleþtirme, merkezî sýnavla öðrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel program ve proje uygulayan eðitim kurumlarý ile meslekî ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarýna tercihler doðrultusunda Merkezî Sýnav Puaný üstünlüðüne göre yapýlacaktýr. Yerel Yerleþtirme, okullarýn türü, kontenjaný ve bulunduklarý yere göre oluþturulan ortaöðretim kayýt alaný ile öðrencilerin ikamet adresleri, okul baþarý puanlarý ve devam devamsýzlýk gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapýlacaktýr. Öðrenciler, ilk olarak Yerel Yerleþtirme Ýle Öðrenci Alan Okullar ekranýndan tercih yapacaklardýr. Yerel yerleþtirme tercihlerinden ilk 3 (üç) okulu Kayýt Alanýndan seçmek þartýyla öðrenciler en fazla 5 (beþ) okul tercihinde bulunabileceklerdir. Yapýlan tercihlerde; ayný okul türünden (Anadolu Lisesi, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu Ýmam Hatip Lisesi) en fazla 3 (üç) okul seçilebilecektir. Yerel yerleþtirme ile öðrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayýt iþlemini tamamlayan öðrenciler, istemeleri hâlinde; Merkezî sýnavla öðrenci alan okullar için açýlacak Merkezî Sýnavla Öðrenci Alan Okullar ekranýndan en fazla 10 (on) okul; Pansiyonlu Okullar tercih ekranýndan da en fazla 5 (beþ) okul olmak üzere toplamda 20 (yirmi) okul tercihinde bulunabilecektir. Sýnava katýlmayan öðrencilere Merkezî Sýnavla Öðrenci Alan Okullar tercih ekraný açýlmayacaktýr. Bundan önceki yýllarda öðrencilere tercihleri konusunda yardýmcý olmalarý için onlarýn eriþebileceði en az 7-8 okulda tercih danýþma bürolarý kuruluyordu. Rehber öðretmenlerimiz yüz yüze danýþmanlýk hizmeti sunuyordu. Bu yýl ilk defa Covid-19 bulaþýcý hastalýðýnýn bulaþ riskini azaltmak için Milli Eðitim Bakanlýðý Eðitim Biliþim Aðý (EBA) üzerinden bütün ortaokullarda Tercih Danýþma Birimleri kuruldu.Öðrenciler 09:00-17:00 saatleri arasýnda eba üzerinden rehber öðretmenlere sorular sorabilecek, tercihleri konusunda fikir alýþveriþinde bulunabileceklerdir. Öðrencilere tavsiyem, tercih yapacaklarý okullarý iyice araþtýrmalarý, ilgi ve yeteneklerine uygun, idealindeki mesleðe sahip olabilmelerine imkan saðlayacak okullarý tercih etmeleridir. Çetinkaya, öðrencilerin yapacaklarý tercihlerin kendilerine, ailelerine ve ülkemize hayýrlar getirmesini diliyor, teþekkür ediyorum dedi.