Kahraman, Antep Fýstýðý Sahipsiz
CHP Nizip ilçe Baþkaný Haluk Kahraman, çiftçinin bin bir emekle yetiþtirdiði ekonomik bir ürün almak için en az 15 yýl emek vererek yetiþtirdiði Antep fýstýðý ülkemizde olan ekonomik kriz dolaysýyla motorin, gübre, ilaç sulama elektriðindeki fiyat artýþlarýndan dolayý girdileri yüzde yüze yakýn artmýþtýr.
Kahraman, bu sene fýstýðýn var yýlý olmasý ve iklim þartlarýnýn uygun gitmesi sebebi ile fýstýkta bir ürün artýþý beklenmektedir fakat yüksek rekolte nedeni ile fýstýkla hiçbir ilgisi ve alakasý olmayan üstüne vazife olmayan kiþiler üreticinin malýný boðarak almak için abuk sabuk rekolte tahminlerinde bulunuyorlar. Türkiye þartlarýnda yaklaþýk ortalama her aðaçtan 6 kð fýstýk olurken 300.000- 500.000 ton rekolte olacak diyorlar bundaki amaç art niyet ve üreticinin ürününü boðarak alma yöntemidir. Ne yazýk'ki Antep fýstýðý sahipsizdir, çiftçinin malýný regüle edecek bir devlet kurumu bulunamamaktadýr. Ayrýca çiftçilerimizin ne üretici birliði nede kooperatifi bulunmamaktadýr.
Üretici birlikte hareket eden fiyat tespiti yapan ayný zamanda fýstýðýn ticaretini yapan fýstýk hali komisyoncularý tüccarlar ticaret borsasý üyeleri ve stokçularýn insafýna eline mahkum edilmektedir.
Ben buradan çiftçilerimize sesleniyorum, bende ayný zamanda fýstýk üreticisiyim, Nizip ve Þanlýurfa'daki fýstýk üretimini yakýndan takip ediyorum ve biliyorum.
Bu yýlki ortalama rekolte yaptýðým araþtýrmalara göre tahmini olarak 220.000 ton civarýndadýr. Bu yýlki ürün 3 yýllýn ürünü olacaktýr.
Sayýn çiftçilerim bu ürün elde kalmayacaktýr, döviz fiyatlarýnýn yüksek olduðundan dolayý bu ürünün büyük kýsmý ihracata gidecektir, komisyoncunun tüccarýn stokçunun eline düþmemek için sizlerden istirham ediyorum, eski yöntemlerimizi býrakalým ürünümüzü ham boz yani su altý olarak fýstýk haline getirip ürünümüzü satmayalým, kavlatarak veya kýrmýzý kabuklu olarak fiyatlarýn oluþmasýný bekleyerek ürünümüzü deðerinde satalým.
Çiftçilerimize 2020 yýlý ürününün bereketli ve bol kazançlý olmasýný dilerim ifadesini kullandý.
![]()