BAÞKAN ÝBRAHÝM SARI, NÝZÝP NANESÝ’NÝN TESCÝLLENDÝÐÝNÝ AÇIKLADI
Nizip Ticaret Borsasý, ilçemizde tarýmý yapýlan Nizip Nanesi’ne Coðrafi iþaret tescil belgesi aldý.
Nizip Ticaret Borsasý Yönetim Kurulu Baþkaný Ýbrahim Sarý, Nizip Nanesi’nin Türk Patent ve Marka Kurumu Resmi Coðrafi Ýþaret ve Geleneksel Ürünler bültenin’de yayýnlanarak tescillendiðini açýkladý.
Baþkan Ýbrahim Sarý yaptýðý açýklamada; “Bölgemizde üretimine 1960’lý yýllarda baþlanan Nizip Nanesi, iklim koþullarýna uyum saðmasýyla birlikte, ilçemizin en önemli gelir kaynaklarýndan biri haline gelmiþtir. Çiftçilerimiz tarafýndan fideleme yöntemi kullanýlarak tarýmý yapýlan Nizip Nanesi, bölgenin sýcak hava þartlarýnda gölgede kurutma yöntemi ile kendine özgü bir aroma oluþturmuþtur. Nizip Nanesinin aroma ve kalite özelliklerinin bölgenin iklim þartlarý, toprak yapýsý, güneþli gün sayýsý, sýcaklýk, hasat zamaný, kurutma yöntemi ile bu etkenlerin tümünün etkileþiminden kaynaklandýðý yapýlan bilimsel çalýþmalarla kanýtlanmýþtýr. Türkiye geneli TUÝK verilerine göre 2019 yýlý nane üretim miktarý 16.011 ton olarak gerçekleþmiþtir. Bölgemiz ise 2019 yýlýnda 4100 dekar alanda 9020 ton nane üretimi gerçekleþtirerek Türkiye üretiminin V sýný oluþturmuþ ve Türkiye geneli nane üretiminde 1. sýrada yer almamýzý saðlamýþtýr. Bölgemizde 2017 ve 2018 yýllarýnda elde edilen ürünlerden numune alýnarak yapýlan laboratuvar analizlerinde, Nizip Nanesinde ortalama Ucivarýnda karvon bulunduðu tespit edilmiþ ve karvon maddesi’nin Nizip Nanesi’ne özelliklerini kazandýran en önemli maddelerden biri olduðu belirlenmiþtir.
Nizip Ticaret Borsasý, bölgenin yöresel ürünlerini korumak, marka deðerlerini ve bilinirliklerine katký saðlamak amacýyla coðrafi iþaret çalýþmalarýna devam edecektir.
Böylece bölgemizde üretilen yöreye özgü ürünlerimizin coðrafi iþaret tescili ile etkin bir þekilde tanýtýmýnýn yapýlmasý ve belirli üretim standartlarýna kavuþturularak koruma altýna alýnmasý saðlanmýþ olacaktýr. Nizip Nanesi coðrafi iþaret tescil belgesinin çiftçilerimize ve hemþehrilerimize hayýrlý uðurlu olmasýný diliyorum. ”dedi.
*
![]()