Yalnýz çýktýysanýz benim gibi geziye zaman zaman þanslý olduðunuz zamanlar olur... Mardin yazýmý okuyanlar bilir kabus gibi zamanlar da yaþayabilirsiniz. Neyse, Nizip’te oldukça þanslýydým.
Antep in büyük sayýlabilecek bir ilçesi Nizip ve Zeugma mozaikleri bu ilçenin sýnýrlarýnda ancak Antep ve Nizip belediyesi arasýnda sürekli bir sorun var sergilenecek yer konusunda. Eh bu da doðal bir sorun çünkü nerde sergilenirse turizm ve getiri orya kayýyor, kayacak...
Neyse sorunlarý bir tarafa býrakalým ve bu þanslý gezimi size anlatayým... Eðer sizin de Zeugma ya gidecek yolu sorduðunuz kiþi park bahçeler müdürü Hasip bey ise þanslýsýnýz. Hasip bey size önce bana yaptýðý gibi aðaç altýnda bir çay ikram edecek (Bu arada dikkat çayý þekerli getiriyorlar nedendir bilinmez. Benim gibi þekersiz içiyorsanýz ya geri göndereceksiniz yada bu yazýdan sonra baþtan söyleyeceksiniz þekersiz diye). Gezinizin diðer etaplarýný dinleyecek size elinde olan yöreyle ilgili broþür kitapçýk ne varsa verecek. Daha bitmedi; sonra sizi belediyeye götürüp ordan öyle ya da böyle bir araba bulacak -ki burda Baþkan bey e de teþekkürlerimi sunuyorum, araba tahsis etti bize- ve Baþkan bey in danýþmaný Orhan beyle size Zeugma harabelerini gezdirecekler...
Zeugma ne yazik ki halen büyük kýsmý toprak altýnda kazýyý bekliyor. Çok büyük paralar deðil aslýnda, bu coðrafyadaki batýk bankalara giden paralarýmýzý düþünürsek... Çýkan kýsmýn büyük bölümü Antep'te sergileniyor (Meraklýsýna þimdiden söyleyeyim, meþhur "çingene kýz" mozaiðini gördüm, Antep'teki müzede. Ancak ordaki görevlilerle konuþtuðumuzda bize söylenen, sergilenenlerin on katý kadar mozaiðin yer darlýðýndan depoda bekletildiðiydi, yazýk!)
Orhan bey ve Hasip bey Nizip'li ve turizmin hareketlenmesiyle ilçede yatak sýkýntýsýnýn baþgöstereceðini hali hazýrda düzgün bir otel olmadýðýný anlatýyorlardý. Yatýrým yapacaklarýn dikkatine! Harabelerde bekçilik yapan yaþlý adam ise çalýþma koþullarýnýn kötülüðünden bahsediyordu bize. Gün içinde gördüðü az sayýda insana derdini anlatarak rahatlamak ya da sesini duyurabilmek için belkide su dahil birçok yaþamsal gerekliliðin yokluðundan...
Evet orada muhteþem bir þehir yer altýnda çýkarýlmayý bekliyor hatta blok halindeki bir taban mozaiði çýkarýlmýþ ancak sergilenecek yer yokluðundan üstü toprakla kapatýlýp beklemeye alýnmýþ! Hey güzel yurdum sen nelere mazur kalýyorsun? Hasip bey ve Orhan bey le tanýþmak bir þans sizi bütün harabeleri gezirdikten sora þehir içindeki artýk kullanýlamz haldeki kiliseyi de gezirdikten sonra siz tekrar belediyeye gidip baþkana teþekkürlerinizi iletecek ve halen þansýnýz devam ediyorsa baþkan yemek yiyor olacak size de nefis bir dürüm ýsmarlayacaklar. (Yok demeyin ayýp! Konuk yemek yemeden gönderilmez!) ve siz yemek yiyip çayýnýzý içip içinizde biraz daha zamaným olsa da biraz daha sohbet etsem diye düþünerek ayrýlacaksýnýz Nizip'ten
Handan Tay (2004)
Edited by - Orhançelik on 8/23/2006 2:46:44 PM