1917-1918 Yýllarý arasýnda Arap yarým adasýný karýþtýrmak için gönderilen Ýngiliz ajaný LAWRANCE ayný zamanda Karkamýþ bölgesindeki Hitit medeniyetini araþtýran bir Ýngiliz firmasýnýn kazýlarýna da katýlmýþtýr. Bu kazýlarda British Museum (Ýngiliz Müzesi) ve çeþitli müzeler için Tarihi Eser kaçakçýlýðý yapmýþtýr.
Karkamýþ’taki Tarihi eser talanýný sürerken Lawrance, M.S. III.-IV. Yüzyýlda Roma Ýmparatoru Caracallanýn seyahatlerini gösteren “Roma Yollarý Haritasý” yada Peutinger Levhasý olarakta bilinen daha sonra 1465-1547 yýllarý arasýnda yaþayan Alman antikacý Peutinger tarafýndan 1507'de kopyalanarak çoðaltýlan Roma Ýmparatorluðu'nun yol haritasý sayesinde eskiden beri Fýrat kýyýsýnda bulunduðu biline ancak kesin yeri belirlenemeyen antik kenti araþtýrmaya koyuldu.
Lawrance Nizip çevresinde NSU marka motosikleti ile yolu dahi olmayan yerleri gezerek Zeugma’nýn þuan ki yerini tespit edip kaçak kazýlar yapmýþ ve çeþitli eserleri yurt dýþýna kaçýrmýþtýr.
Kaçýrýlan bu eserlerin bazýlarý yasal isteklerle Gaziantep’te bulunan müzeye getirilmiþ ancak büyük çoðunluðu ABD, Ýngiltere, Ýtalya ve çoðu Avrupa ülkesinde sergilenmektedir.
Not-1- Peutinger Levhasýnýný tamamýný https://omnesviae.org/# ve https://www.tabula-peutingeriana.de/ adreslerinden görebilirsiniz.
Not-2- NSU marka motosikletinin fotoðrafýný sayfaya yükledim aþaðýdan bakalbilirsiniz.
Not-3- lawrance karkamýþtaki evinin ve çýkan mozaiklerin fotoðraflarýný Mehmet Gazi Tunçerdem kardeþimin arþivinden alýp sayfaya yükledim aþaðýdan bakalbilirsiniz.
Not-4- Sizden ricam Lawrance denen adamýn bizi dünyaya nasýl tanýttýðýnýzý araþtýrmanýz ve 1962 yýlýnda çekilip Oscar alan “Arabistanlý Lawrence” filmini izlemeniz.
Filmin adresi : https://jetfilmizle.vip/arabistanli-lawrence-lawrence-of-ar…
Filmde Türkleri cani Kendisini de Araplarýn kurtarýcýsý olarak göstermiþler. Ve baya kötü ayrýntýlar var.
Ayrýca Akabe Binlerce askerimizin þehit edilmesin rol oynayan biri.
Akabe alýndýktan sonra kudüsün ele geçirilmesinde de rol oynamýþ
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()