CUMHURÝYET 96 YAÞINDA29 Ekim Cumhuriyet Bayramý?nýn 96. Yýl dönümü çeþitli etkinliklerle kutlandý.Cumhuriyet Bayramý, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anýsýna her yýl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kýbrýs'ta kutlanan bir milli bayramdýr.Cumhuriyet Bayramý'nýn kutlandýðý Türkiye ve Kuzey Kýbrýs?ta 28 Ekim öðleden sonra ve 29 Ekim tam gün olmak üzere bir buçuk gün resmi tatildir. 1925 yýlýnda çýkarýlan bir kanunla Cumhuriyet'in ilaný günü yeni Türk Devleti'nin bayramý ilan edilmiþtir.Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin onuncu yýlý kutlamalarýnýn yapýldýðý 29 Ekim 1933 tarihinde verdiði 10. Yýl Nutku'nda, bu günü en büyük bayram olarak nitelendirmiþtir.29 EKÝM CUMHURÝYET BAYRAMI'NIN KABUL EDÝLMESÝ29 Ekim 1923'te Türkiye Büyük Millet Meclisi, Teþkilât-ý Esasiye Kanunu?nda yaptýðý deðiþiklikle, devletin yönetim biçimini cumhuriyet olarak ilan etmiþtir. Bu ilan, atýlan 101 pare top ile kutlanmýþtýr. 1924 yýlýnda ise cumhuriyetin ilaný þenliklerle kutlanmýþtýr. 2 Þubat 1925'te düzenlenen bir kanun teklifinde 29 Ekim'in bayram olmasý önerilmiþtir. Bu teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafýndan incelenmiþ ve 18 Nisan'da karara baðlanmýþtýr. 19 Nisan'da ise teklif TBMM tarafýndan kabul edilmiþtir. 628 sayýlý bu kanun ile 29 Ekim, 1925'ten itibaren ülke içinde ve dýþ temsilciliklerde bayram olarak kutlanmaya baþlamýþtýr.Cumhuriyeti bizlere armaðan eden baþta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete intikal etmiþ tüm silah arkadaþlarýný rahmetle-minnetle yad ediyorum. Bu vatan topraklarý için þehadet þerbetini içen tüm þehitlerimize Allah?tan rahmet diliyorum. Ülkemizin üzerine karþý oynanan tüm oyunlara karþý bir olalým-iri olalým- diri olalým.