Türkiye'nin yaklaþýk 56 ilinde antepfýstýðý üreticiliði yapýlmakla beraber potansiyel üretim Gaziantep, Kahramanmaraþ, Adýyaman, Þanlýurfa, Mardin, Diyarbakýr ve Siirt gibi merkezlerde yoðunlaþmaktadýr.
1995 yýlý verilerine göre (DIE verileri) Türkiye antepfýstýðý aðaç sayýsý 42,7 milyondur.
Türkiye'de yaygýn olarak çeþitleri Siirt, Kýrmýzý, Uzun, Halebi ve Ohadi çeþididir.
Bunlardan Uzun, Kýrmýzý ve Halebi olarak tabir edilen çeþitleri uzun daneli, iç renginin koyu yeþil olmasý ve olaðanüstü tat ve aromasýndan dolayý özellikle tatlý ve pasta yapýmý ile çikolata ve þekerleme sanayiinde tercih edilmektedir.
Diðer Siirt ve Ohadi çeþitlerinin ise, çýtlaklýk oranlarý yüksek, yuvarlak daneli ve iri olmasý nedeniyle, özellikle çerezlik olarak tercih edilmesine neden olmaktadýr.
100 g antepfýstýðý vücudun günlük protein, vitamin B1 ve fosfor ihtiyacýnýn %35'ni karþýlamaktadýr.
Antepfýstýðýnda kollesterol yoktur. Kandaki kollesterol seviyesini düþürür. Kroner kalp hastalýðýnýn rizkini azaltýr.
Antepfýstýðý protein yönünden iki kat, fosfor yönünden dört kat sýðýr etinden daha üstündür.
Vitamin E, B ve C kompleksince zengindir.
Antepfýstýðý þeker hastalýðýnda (Diabete Mellitus) kullanýlabilir. 100 gram antepfýstýðýnda 4.0 gram posa bulunur. Posa miktarý yönünden pirinç, patates ye buðday'dan (0.3 gram) daha üstündür.
Ýnce baðýrsakta glikoz emilimini azaltýr ve kan þekerinin yükselmesini önler.
Yapýsýndaki lipidlerin çoðunluðu monounsature yað asidi içerdiðinden (35 gram), kan þekerini yükseltme (Glisemik index) yönünden buðdaydan daha az riske sahiptir.
ANTEP FISTIÐININ ÝNSAN SAÐLIÐINA VE BESLENMESÝNE ÖNEMLÝ KATKILARI
Günde 10-12 adet yenilen iç antepfýstýðý, vücudun günlük yað ihtiyacýný karþýlayabilmektedir.
100 g antepfýstýðý vücudun günlük protein, vitamin B1 ve fosfor ihtiyacýnýn %35'ni karþýlamaktadýr.
Antepfýstýðýnda kollesterol yoktur. Kandaki kollesterol seviyesini düþürür. Kroner kalp hastalýðýnýn rizkini azaltýr.
Antepfýstýðý protein yönünden iki kat, fosfor yönünden dört kat sýðýr etinden daha üstündür.
Vitamin E, B ve C kompleksince zengindir.
![]()
Antepfýstýðý þeker hastalýðýnda (Diabete Mellitus) kullanýlabilir. 100 gram antepfýstýðýnda 4.0 gram posa bulunur. Posa miktarý yönünden pirinç, patates ye buðday'dan (0.3 gram) daha üstündür.
Ýnce baðýrsakta glikoz emilimini azaltýr ve kan þekerinin yükselmesini önler.
Yapýsýndaki lipidlerin çoðunluðu monounsature yað asidi içerdiðinden (35 gram), kan þekerini yükseltme (Glisemik index) yönünden buðdaydan daha az riske sahiptir.