Nizip Abdulkadir Sayýn Rehberlikve Araþtýrma Merkezi Müdürü Mehmet Yusuf Çetinkaya Yükseköðretim KurumlarýSýnavý sonuçlarý açýklandýðýný adaylarýn 2018-YKS Yükseköðretim Programlarý veKontenjanlarý Kýlavuzuna tercih süresi içinde ÖSYM?nin http://www.osym.gov.trinternet adresinden eriþebileceklerini ifade etti.Adaylar tercihlerini, T.C. KimlikNumarasý ve þifre ile tercih süresi içinde ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.trinternet adresinden bireysel olarak yapacaklar ve tercihlerini, internetüzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklarýnýsöyleyen Çetinkaya þunlarý konuþtu.Bunun dýþýnda tercih bildirimindebulunulamaz.Adaylarýn tercihlerinin ÖSYM?ye ulaþtýðýndan emin olmalarý içinekranda ?2018- YKS Tercihleriniz ÖSYM?ye bildirilmiþtir.? ifadesini mutlakagörmeleri gerekiyor.Adaylar tercih bildirim iþlemlerini tamamladýktan sonra"Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internetadresinden tercihlerinde deðiþiklik yapabilecekler.YKS Yükseköðretim Programlarý veKontenjanlarý Kýlavuzundan faydalanarak Tablo 3'te yer alan ön lisansprogramlarýný 2018-TYT?de 150 ve üzeri puan alanlar, Tablo 4'teki yükseköðretimprogramlarýný 2018-AYT/YDT?de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alanadaylar tercihleri arasýnda gösterebileceklerdir. Adaylarýn tercihleriniyaparken dikkat etmesi gereken önemli noktalar var tabiki.Öncelikle öðrenimgörmek istedikleri yükseköðretim programlarýnýn tercih listenizdeki sýrasýnýbelirlerken çok dikkatli davranmalarý ve bu programlar hakkýnda bilgi sahibiolmalarý gerekmektedir. Her þeyden önce hangi tablolardan tercih yapacaklarsabu tablolarý dikkatle incelemeliler. Bu tablolarda, her programýn adaylardaaradýðý koþullar da belirtilmiþtir. Okul türü, alan, yaþ, saðlýk, cinsiyet vb.bütün koþullarýný tam olarak karþýlamadýðý programlarý tercih etmemelerigerekiyor.Bir programýn gerektirdiði koþullarý dikkate almadan yapýlantercihlerin sorumluluðu öðrenciye ait olacak, tercih bildirimi sýrasýnda tercihedilen programlarýn bazý koþullarýný karþýlayýp karþýlamadýðýný ÖSYM tarafýndankontrol edilmeyecektir. Merkezî yerleþtirme öncesi yapýlacak kontrollerdekoþullarýný taþýmayan öðrencilerimizin tercihleri geçersiz sayýlacaktýr.Koþullarýný taþýmadýðý tespit edilemeyen bir programa puanlarý elveriþli olduðuiçin yerleþtirilseler bile kayýtlarý yapýlmayacaktýr. Bu nedenle "Tablo 3ve Tablo 4'te Yer Alan Yükseköðretim Programlarýnýn Koþul ve Açýklamalarý"bölümünü (2 kýsým halinde düzenlenen bu koþul ve açýklamalarý dikkatleincelemeden tercihlerinizi yapmayýnýz.) Tercihlerinizi yaparken kaydolmayý ençok istediðiniz programý en üst tercihinize, daha sonra istediðiniz programýikinci tercihinize yazýnýz ve bütün tercihlerinizi bu þekilde sýralayýnýz.Duruma göre yapabileceðiniz 24 tercihin baþtan birkaç tanesini "Puanýmyeterli olmayabilir." endiþesine kapýlmadan, sadece ilginizi veyeteneklerinizi göz önüne alarak belirleyebilir, buralara en çok istediðinizprogramlarý yazabilirsiniz. Örneðin baþarý sýranýz 8965.Siz Çukurova Týp'ýyazmak istiyorsunuz. Çukurova Týp'ýn 2017 Lys baþarý sýrasý 8302.Bu senede bucivarda olacaðý tahmin ediliyor.O zaman çok istediðiniz bu bölümü 1.sýrayayazmanýz önerilir.Kazansanýz bile kaydolmayý istemediðiniz bir programa tercihlistenizde yer vermemeniz yararýnýza olacaktýr.Öðrencilerimizin doðru tercih yapmalarýve buna baðlý olarak geleceklerini þekillendirmelerini adýna yardýmcý olmaküzere Nizip ilçemizde Nizip Fen Lisesi, Nizip Anadolu Lisesi, Alkan Mesleki veTeknik Anadolu Lisesi, Nizip Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve kurumumuz olanAbdulkadir Sayýn Rehberlikve Araþtýrma Merkezinde 7-14Aðustos tarihleri arasýnda tercih bürolarýnda görev yapacak rehberöðretmenlerimiz öðrencilerimize hizmet verecek.Tüm öðrencilerimizi tercihdanýþma bürolarýna bekliyor, yapacaklarý tercihlerin kendisine ve ülkemizehayýrlý olmasýný diliyorum?? dedi.