AB'nin Türkiye'de eðitim altyapýsýna destek programýkapsamýnda Nizip mülteci kampýndaki Suriyeli çocuklarýn eðitime eriþiminisaðlamak üzere inþa edilen okullardan ilki bugün Gaziantep?in Nizip ilçesindekikonteyner kentte açýldý. Açýlýþý yapýlan okul, AB?nin 325 milyon Avro tutarýndakieðitim altyapý desteði kapsamýnda, Alman Ýmar Bankasý (KfW) ortaklýðýylagerçekleþtirilen ve 112,620 Suriyeli ve Türk öðrencinin 3,756 yeni dersliðekavuþturulmasýný amaçlayan projelerin bir parçasý olan okulun açýlýþýna,Gaziantep Valisi Ali Yerlikya, AB Türkiye Delegasyonu Baþkaný BüyükelçiChristian Berger, Milli Eðitim Bakanlýðý Müsteþarý Yusuf Tekin ve KFW YönetimKurulu Üyesi Roland Sýller ile birlikte, 200 kiþi katýldý. Yapýlan açýlýþ konuþmalarýnda söz alan AB TürkiyeDelegasyonu Baþkaný Büyükelçi Christian Berger þunlarý söyledi. "Bugün buradaNizip mülteci kampýnda, kýsa bir süre içinde Türkiye?nin farklýköþelerindekilerle birlikte toplam sayýsý 200?ü bulacak okullarýmýzýn ilkininaçýlýþýný yapmak üzere bir araya geldik. AB?nin Suriye Güven Fonunutamamlayacak þekilde oluþturduðu Türkiye?deki Mülteciler için Mali YardýmProgramý (FRIT) tesis edildiðinden bu yana Suriyeli çocuklarýn eðitime hýzlýbir þekilde eriþimini kolaylaþtýrmak adýna Türk makamlarýnca sarf edilenmuazzam çabalara destek olabildiðimiz için gurur duyuyoruz. Bugün artýk600,000?den fazla Suriyeli çocuk burada, Türkiye?de okula gidebiliyor. Buçabalara katkýda bulunmak üzere 475 milyon Avro bütçesi olan projeler yoluyla,ortaðýmýz olan KfW ve Dünya Bankasý ile birlikte, 19 kentte 200?den fazla yeniokul inþa edilecek ve bu sayede 150,000 Suriyeli ve Türk öðrenci, gayet iyidonanýmlý okullarda eðitimlerini tamamlayabilecektir." Milli Eðitim Bakanlýðý Müsteþarý Yusuf Tekin ise, BizTürkiye Cumhuriyeti Devleti olarak hem Suriyelilerle olan dostluðumuza binayenhem de insan haklarý ve hukuk devleti ilkesine saygýlý bir ülke olmamýzaistinaden Suriyeli kardeþlerimizi baðrýmýza bastýk ve onlara her konuda olduðugibi Eðitim konusunda da ülkemize insanlarýna nasýl bir hizmet veriyorsak aynýþekilde hizmet veriyoruz ve onlarýn yanýnda yer alýyoruz dedi. Daha sonra süren konuþmalarýn ardýndan halk oyunlarýgösterisini izleyen davetliler, ardýndan ise okulun açýlýþýný yaparak ilk derszilini hep birlikte çaldýlar. Program protokol üyelerinin okulu gezmeleri ile son buldu.