SEBEPLERÝ
Pankreas Bezesinin yorulmasý
Kandaki þekerin belli seviyede kalmasý, pankreas bezinin salgýladýðý insülin hormonu ile olur. Pankreas bezesini yoran etmenler þunlardýr :
Menopoz Dönemi
Bu dönemde kadýnýn hormonal dengesinde deðiþmeler olur. Çoðu kadýnlar bu dönemde þeker hastasý olurlar. Diþetlerinde yanma, diþlerde çürüme, aðýzda kuruluk, gözde katarakt oluþur. Bu dönemde eksilen kadýnlýk hormonu þu bitkilerle saðlanarak, þeker hastalýðýna yakalanma riski azaltýlabilir ; Papatya, Ökse otu, Nergis, Adaçayý. Ayrýca, bu dönemde kilo almamaya gayret edilmelidir.
Kortizonlu ilaçlar
Kortizon, böbrek üstü bezlerinin verdiði hormondur ve pek çok hastalýða karþý kullanýlmýþtýr. Ancak þeker hastalýðý da dahil birçok yan etkileri vardýr.
Ruhsal ve bedensel etkenler
Yapýlan araþtýrmalar, KORKU, ÞOK, RUHSAL SIKINTI gibi psikolojik etkilerin pankreas salgýsýný etkileyerek, þekere yol açtýðýný göstermiþtir. Ruhsal bozukluklar þeker hastalýðýný davet eder.
VÜCUTTA YARATTIÐI ETKÝLER
Kandaki asit dengesi bozulur
Kandaki aseton miktarý artar. Bu durum, hastada bulantý ve kusmaya neden olur. Hastada su kaybý olur va komaya girer.
Çeþitli hastalýklara zemin hazýrlar
TEDAVÝ
- Ciltte yer yer kýzarma, piþme, çýban ve apseler oluþur.
- Diþ etleri, dudak iç kýsýmlarý enfeksiyona uðrar ve kaþýnýr.
- Ateþ, böbrek gangreni, böbrek aðrýsý, sistit, karaciðer ve safrakesesi iltihabý oluþur.
- Akciðer veremi sýk görülür.
- Ayrýca, damar sertliði, görme zayýflýðý, kalp yetersizliði, beyin fonksiyonlarýnýn yavaþlamasý, sinir bozukluklarý, diþ çürümesi gibi birçok rahatsýzlýða da kapý aralar.
1. Þeker hastalýðý, bir beslenme hastalýðýdýr. Bu nedenle dengeli beslenmeye özen gösterilmeli, yani karbonhidrat-protein-yað dengesi saðlanmalýdýr.
2. Yaðsýz süt, yoðurt, yaðsýz et, balýk, yumurta, patates, hububat, bakliyat yenmelidir.
3. Sebzelerden lahana, tere, soðan, marul, salatalýk, turp, domates, patlýcan ve yerelmasý tavsiye edilir.
4. Meyvelerden ise ekþi elma, limon, greyfurt, yeþil erik, koruk gibi ekþi olanlar tercih edilmelidir.
5. Baharatlar vücudumuzdaki salgý bezlerine tesir ederek, onlarý çalýþtýrýrlar. Bu nedenle her sofrada bulundurulmalýdýrlar.
BÝTKÝLERLE TEDAVÝ
a. Tunus Baklasý ( çemen ) : Ýki bardak suya 1 kaþýk çemen konur ve orta ateþte piþirilerek sabah kahvaltýsýndan önce içilir.
b. Yulaf : Yemeklerden önce veya iki yemek arasý, günde 3-4 bardak salep þeklinde, 1 bardak suya 1 kaþýk yulaf unu katarak, orta ateþte piþirip içmelidir.
c. Mersin Yapraðý : 1 litre kaynar suya, 1 yemek kaþýðý yaprak konur. 15 dakika demleyip süzülür ve her yemekten önce 1 çay bardaðý içilir.
d. Okaliptus : 1 litre kaynar suya, 1 yemek kaþýðý yaprak konur. 15 dakika demleyip süzülür ve her yemekten önce 1 çay bardaðý içilir.
e. Karadut Yapraðý : 1 çay bardaðý sýcak suya, 1 tatlý kaþýðý hulasasý konur. Yemeklerden önce içilir.
f. Ceviz Yapraðý : 1 litre kaynar suya, 1 yemek kaþýðý yaprak konur. 15 dakika demleyip süzülür ve her yemekten önce 1 çay bardaðý içilir.
g. Zeytin Yapraðý : 30 g. yaprak ince kýyýlýp, 1 litre suya atýlýr, 2 dakika kaynatýlýp, 15 dakika demlenir ve süzülür. Yemeklerden önce 1 çay bardaðý içilir.
h. Ardýç Tohumu : 30 g. ardýç, 1 litre suya atýlýr, 10 dakika kaynatýlýp, 15 dakika demlenir ve süzülür. Yemeklerden sonra 3-4 çay bardaðý içilir.
i. Böðürtlen
j. Adaçayý
k. At kuyruðu (kýrkkilit otu)
Bitkilerle yapýlan tedavilerin yararlý olabilmesi için, yukarýdaki tedavi þekillerinin en az 2-3 ay sürekli uygulanmasý gerekir.