fidan yetiþtirme ve gübreleme
FÝDAN YETÝÞTÝRME VE AÞILAMA TEKNÝÐÝ
GÝRÝÞ
Meyvecilik, tarýmýn uzun zaman alan bir dalýdýr. Meyveciliðin temelini oluþturan fidan önemli bir yer tutar. Bu yüzden, iyi bir meyve yetiþtiriciliði için iyi fidan gereklidir. Ýsmine doðru, virüsten ari, kaliteli fidanlarla tesis edilecek olan meyve bahçeleri karlý yetiþtiricilik için ilk adýmdýr. Bunun için sertifikalý fidan üretimine öncelik vermek gerekmektedir. Sertifikalý fidan üretimi ile üretilen fidanlarýn pazarlanmasýnda da birçok kolaylýklar bulunmaktadýr. Ülkemizde her yýl 38 milyon civarýnda meyve fidaný üretilmektedir. Bu miktarýn 5 milyon kadarý kamu kurum ve kuruluþlarý, kalan 33 milyon fidan ise özel kiþi ve kuruluþlar tarafýndan üretilmektedir.
Ülkemizde fidan yetiþtirme sistemleri, ilgili tüm üretim faaliyetlerinin bir bütün olduðu þekilde uygulanmaktadýr. Yani bir fidanlýkta tohumdan aþýlý fidan elde edilmesine kadar tüm faaliyetler yapýlmaktadýr. Bazý durumlarda ise sadece çöðür üretimi gibi özel üretim yapan ihtisaslaþmýþ iþletmeler de mevcuttur.
SERTÝFÝKALI FÝDAN
Sertifikalý fidan kullanmanýn önemi
Modern ve karlý bir meyveciliðin temeli fidancýlýktýr. Fidan seçiminden dikim tekniðine kadar gösterilecek titizlik karlý bir yetiþtiricilik için þarttýr. Yetiþtirici bahçesinde kullanýlacak fidaný, anacýný ve kaleminin menþeini bilmesi, bu bahçeye uygulayacaðý bakýmla da yakýndan ilgilidir. Bu bakýmdan sertifikalý fidan kullanýmý büyük bir önem arz etmektedir..
Fidan sertifikasyonu
Ülkemizde fidan sertifikasyonu ve sertifikalý fidan üretimi ile ilgili esaslar 5 Ocak 1997 tarih ve 22868 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlanan 8ÜFidanlarýn Sertifikasyonuna ait Genel Esaslar Tebliði8221; ne göre uygulanmaktadýr.
Buna göre sertifikalý meyve, asma çeþit damýzlýðý, anaç damýzlýðý, fidan üretim materyali ve fidan üretici belgesi verilecek fidancýlarda aranan þartlar bu yönetmeliðin 20. Maddesinde þöyle belirtilmiþtir:
8226; Yetiþtirici çeþit-anaç damýzlýðý veya fidaný üretimi için yeterli bilgi ve beceriye sahip olmalýdýr,
8226; Yetiþtirici yeterli alet ve ekipmana ve araziye sahip olmalý veya uzun süre kiraladýðýný belgelemelidir.
Bu þartlarý taþýyanlar bulunduklarý yerin Bakanlýk Ýl Müdürlüklerine müracaat edip fidan üretici belgesi alýp, üretime baþladýktan sonra da gerekli iþlemleri yerine getirirler.
Yine bu yönetmeliðe göre, fidanlarýn 8ÜSERTÝFÝKALI8Ü sertifikasý verilebilmesi için o fidana ait çeþit damýzlýðý ve anaç damýzlýðý fidan üretim materyalinin de 8ÜSERTÝFÝKALI8Ü sertifikasýna haiz olmasý gereklidir.
Fidan seçiminde dikkat edilecek hususlar:
8226; Seçilecek fidanýn sertifikalý olup olmadýðýna dikkat edilmeli, bu yüzden mutlaka üzerinde etiket olan fidanlar tercih edilmelidir.
8226; Kökleri açýkta kalmýþ, kazýk kökleri yaralanmýþ, fidanlar alýnmamalýdýr.
8226; Saçak köklerin iyi geliþmiþ olmasýna dikkat edilmelidir.
8226; Gözleri uyanmaya baþlamýþ, fidanlar alýnmamalýdýr.
8226; Aþýrý ince ve aþýrý kalýn gövdeli fidanlarýn toprakta tutumu güç olacaðýndan, bu tür fidanlar tercih edilmemelidir.
8226; Fidan alýnýrken aþý yerine çok dikkat etmek gerekir. Mutlaka anaç ile kalemin kaynaþma yerini görmemiz ve aþýlý olduðuna ikna olmamýz gerekir.
8226; Alacaðýmýz fidanýn kökünde ur, gövdesinde kabuklu bit ve benzeri hastalýk ve zararlýlar olmamalýdýr.
Bu bölümde meyve fidan yetiþtiriciliðinde yaygýn olarak kullanýlan üretim teknikleri hakkýnda yeni tekniklerin de eklenmesiyle pratikte uygulanmasý önerilen bilgilere deðinilecektir.
FÝDANLIK YERÝNÝN SEÇÝMÝ
Fidanlýk, fidan talebinin yüksek olduðu, yani meyveciliðe uygun olan yerlerde kurulmalýdýr.
Fidanlýk yeri için rüzgarlardan korunmuþ mevkii seçilmelidir.
Sulama suyu yeterli ve sulamaya uygun olmalýdýr. Toprak hafif süzek ve fidan yetiþtiriciliðine uygun yapýda olmalýdýr. Fidan üretilecek arazi hafif meyilli ve drenajý uygun olmalýdýr.
Taban suyu problemi olmamalýdýr. Ýlkbahar geç ve sonbahar erken donlarý aþý ve sürgünleri etkileyecek þiddette olmamalýdýr.
Fidan üretiminde kullanýlacak her türlü materyal ve iþgücü temini için ulaþým kolay olmalýdýr.
Fidanlýk topraðý her türlü hastalýk ve zararlýlar bakýmýndan temiz olmalýdýr. Bunun için üretim öncesi toprak hastalýk ve zararlýlar bakýmýndan tahlil edilmelidir.
Fidanlýk planlamasý ve parselasyonu yapýlmalýdýr.
FÝDANLIK YERÝNÝN HAZIRLANMASI VE PARSELASYONU
Fidanlýk yeri seçiminden sonra, seçilen yerin daha önceden deðerlendiriliþ þekline baðlý olarak uygun bir þekilde sürülür. Yine gerekli ise tesviye iþlemleri yapýlýr. Toprak analiz sonuçlarýna göre gereken bitki besin maddeleri verilir. Ana sulama ve drenaj sistemlerinin alt yapýsý planlanýr ve uygulanýr.
![]()
Þekil 1. Fidanlýk yerinin hazýrlýðý
Tüm bu iþlemler tamamlandýktan sonra fidanlýk parselasyonuna geçilir. Bir fidan parselasyonunda aþýlý fidan parseli, tohum tavalarý, çöðür þaþýrtma parseli, çöðür parseli gibi belirli aralýklarla yer deðiþtiren parseller yanýnda daha uzun sürelerde yer deðiþtiren klon anaç damýzlýðý, çöðür anaç damýzlýk parselleri bulunur. Yumuþak çekirdekli meyveler çeþit damýzlýðý, sert çekirdekli meyveler çeþit damýzlýðý bulunur.
Basit bir fidan parselasyonu
Bunun yanýnda fidanlýk kurulacak yerin planlamasý yapýlýrken iþletme binasý, evler, yemekhane, yollar, gübrelik, makine parký, fidan hendekleme ve satýþ yeri gibi tesislerin ihtiyaca cevap verebilecek büyüklükte olmasý gerekmektedir.
FÝDANLIKLARDA MÜNAVEBE (BÝTKÝ ROTASYONU)
Fidan sökülen yere ayný cins fidan dikmek uygun deðildir. Genel olarak elma, armut, ayva gibi yumuþak çekirdekli meyveler ve erik, kayýsý, kiraz ve þeftali gibi sert çekirdekli meyveler ayný parsele münavebeli olarak dikilebilir. Fidan sökülen yere yonca, fið, korunga gibi yem bitkisi ekmek hem topraðýn dinlenmesini saðlar ve hem de topraðý azot bakýmýndan zenginleþtirir.