PAPATYA
Her türlü rahatsýzlýkta çocuklara papatya çayý içirilebilir. Özellikle, kramplarda ve karýn aðrýlarýnda ! Papatya çiçeði, gaz birikiminde, ishalde, deri döküntülerinde, mide rahatsýzlýklarýnda ve balgamlanmalarda yardým eder. Ayrýca, adet görme aksaklýklarýnda, adet görememe hallerinde ve daha baþka nitelikteki, dölyataðý (rahim) þikayetlerinde, uykusuzluk, testis iltihabý, yüksek ateþ, yara ve diþ aðrýlarýnda yardýmcý olur. Papatya, terletici, sakinleþtirici ve kramp çözücü etkilere sahip olmasýnýn yaný sýra, her tür iltihaplanmalarda ve özellikle mukoza iltihaplarýnda dezenfeksiyon ve iltihap kurutucu olarak kullanýlýr. Göz ve gözkapaðý iltihaplarýnda, kaþýntýlý ve akýntýlý deri döküntülerinde dýþtan kompres ve yýkama olarak, diþ aðrýsýnda gargara olarak ve ayrýca yaralarýn yýkanmasýnda kullanýlýr. Bir olay yüzünden kýzgýnlýða kapýldýðýnýzda veya sinirlendiðinizde, hemen bir bardak papatya çayý içiniz; kalbiniz zarar görmeden, hemen sakinleþeceksiniz. Aðrýlý bölgelere, kurutulmuþ papatya ile doldurulmuþ sýcak yastýklar koymak (Bitki Yastýðý) da özellikle önerilir. Yatýþtýrýcý etki içeren papatya banyolarý ve yýkanmalarý da tüm sinir sistemini en iyi biçimde etkiler. Aðýr hastalýklardan, bitkinlik hallerinden sonra kendinizi çok iyi hissetmeye baþlayacak ve rahatlayacaksýnýz. Yüz ve cilt güzelliði bakýmýnda da papatyayý unutmamalýsýnýz. Kaynatýlmýþ bitki suyu ile haftada bir kere yüzünüzü yýkayacak olursanýz, cildinizin nasýl tazelendiðini ve saðlýklý bir renk kazandýðýný göreceksiniz. Saç bakýmýnda da, özellikle saçlarý açýk renk olanlar, kaynatýlmýþ papatya suyu kullanmalýdýrlar. Böyle yýkanacak olurlarsa, saçlarýnýz güzelleþecek ve göz okþayýcý parlaklýk kazanacaktýr. Papatya merhemi, basura karþý kullanýlabilir. Bu merhem, ayrýca yaralarýn tedavisinde de kullanýlýr. Papatya buðusu kullanarak, nezle ve sinüzit kýsa sürede iyileþtirilebilir. Bu tür bir tedaviden sonra, doðal olarak, hemen soðuk havaya çýkmamak gerekir. Antik çaðda bile, sinir aðrýlarý ve romatizma, papatya yaðý ile masaj yapýlarak tedavi ediliyordu. Eski bitki kitaplarýnda yazdýðýna göre, papatya yaðý, organlarýn yorgunluðunu alýr ve kaynatýlmýþ bitki lapasý hasta mesanenin üstüne uygulandýðýnda, aðrýlarý hafifletir.
Kullaným Biçimleri:
Çay hazýrlamak: Yarým veya bir tatlý kaþýðý dolusu çiçek, orta boy bir su bardaðý dolusu kaynar suyla haþlanýr (Kaynatýlmaz), 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür.
Banyo katkýsý: Tam banyo için dört avuç dolusu, yüz veya saç yýkamak için bir avuç dolusu papatya çayý haþlanýr, 10 dakika demlendikten sonra banyo suyuna eklenir.
Kompresler: Bir bardak kaynar süt, bir yemek kaþýðý dolusu çiçeðin üstüne dökülür, demlenmesi için 8-10 dakika beklenir ve posasý süzüldükten sonra sýcak sütle kompresler yapýlýr.
Bitki yastýðý: Keten bezinden yapýlmýþ bir yastýk, kurutulmuþ çiçeklerle doldurulur ve aðzý dikilir. Kuru bir tavda iyice ýsýtýlýr ve hasta organýn üstüne koyulur.
Papatya yaðý: Güneþli havada toplanmýþ çiçekler, bir þiþenin içine gevþekçe doldurulur ve üstüne sýzma zeytinyaðý, çiçekleri örtecek kadar eklenir. Þiþe 14 gün boyunca, arada bir çalkalanarak ve kapaðý açýlarak, güneþte bekletilir. süre sonunda tülbentten süzülür ve koyu renkli þiþelerde, serin bir yerde saklanýr.
Papatya merhemi: 250g içyaðý ( veya margarin ) tavada iyice kýzdýrýlýr ve iki avuç dolusu taze çiçek içine eklenir. Tavadakiler köpüklenmeye baþlayýnca karýþtýrýlýr, aðzý kapanarak serin bir yere býrakýlýr. Ertesi gün yeniden ýsýtýlýr, tülbentten geçirilerek süzülür ve cam veya porselen merhem kaplarýna aktarýlýr. Buzdolabýnda saklanmalýdýr.
Papatya Buðusu: Ýçinde su kaynayan bir kabýn üstüne yerleþtirilen süzgecin içine, taze veya kurutulmuþ bitkiler konduktan sonra, süzgecin üstü kapanýr. Bir süre sonra, yumuþamýþ olan bu sýcak bitkiler çýkan buhar genize çekilir.
UYARILAR:
Kan inceltici (Anti-koagülant) ilaçlarla (Aspirin, heparin, warfarin gibi) beraber kullanýlmasý tavsiye edilmemektedir. Önerilen dozlarda bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur.
Çörek otu yaðý içinde barýndýrdýðý; hoþ kokulu yaðlar, elementler, enzimler ve vitaminler gibi içerisinde bulunan yüzden fazla öðeden dolayý oldukça faydalýdýr.
Ýçinde Omega 3 ve Omega 6 ihtiva eden % 58 oranýnda temel yað asidi bulunmaktadýr.
![]()
ÇÖREK OTU YAÐININ BÝLÝNEN BAZI FAYDALARI
Not: Hamile bayanlarda erken doðuma neden olduðu duyumu olmuþtur.
- Çörek otu yaðý mikrop, virüs ve mantarlara karþý öldürücü tesire sahiptir.
- Ýfraz boþaltýcý ve solunum borusunu geniþleticidir.
- Çörek otu yaðý kansere karþý koruyucu etkisi vardýr.
- Kan þekerini düzenler ve dengeler.Kan yapýcý özelliði vardýr.
- Çörek otu yaðý yorgunluk halini giderip zindelik verir.
- Damar hastalýklarýný önler.
- Çörek otu yaðý cinsel gücü arttýcý etkisi vardýr.
- Hazmý kolaylaþtýrýr.
- Çörek otu yaðý vücuttaki zehirleri süzerek atar.
- Ýdrar söktürücü özelliði ile safraya iyi gelir.
- Çörek otu yaðý yaralarýn çabuk iyileþmesini ve hücrelerin yenilenmesini hýzlandýrýr.
- Çörek otu yaðý Alerjiyi önler. Özellikle bahar aylarýnda görülen polen alerjisinde etkilidir.
- Vücudun Doðal Savunma sistemini güçlendirir ve dengeler.
- Çörek otu yaðý hormon sistemini ve ruh hâlini saðlamlaþtýrýr.