Nizip ilçesinin tarihi MÖ 2000 yýlýna kadar iner.
efsaneye göre Hz.süleyman zamanýndaki saba melikesinin adý
Gaziantep-
Gaziantep Türkiye'nin Güneydoðu Anadolu Bölgesi'nde yer alan il. 36°28’ ve 38°01’ doðu boylamlarý ile 36°38’ ve 37°32’ kuzey enlemleri arasýnda kalan il topraklarý; doðuda Þanlýurfa, kuzeydoðuda Adýyaman, kuzeyde Kahramanmaraþ, batýda Adana ve Hatay illeri, güneyde ise Suriye sýnýrý ile çevrilidir. Trafik numarasý 27’dir. Kilim, sabun, bulama, baklava ve fýstýðýyla meþhurdur.
.
Nusaybin demiryolu ve E-20 karayolu ilçeden geçer.
Ýdari, Sosyal, Eðitim ve Kültür Durumu
Ýlçenin merkezi ile birlikte 5 belediyesi ve 79 köyü bulunmaktadýr. Yerleþim genel olarak topludur. Ýlçe merkezinde planlý bir þehirleþme vardýr. Ýlçede bir devlet hastahanesi, 10 saðlýk ocaðý, 19 saðlýk evi, SSK saðlýk istasyonu, ana çocuk saðlýk ocaðý, aile planlama merkezi, verem savaþ dispanseri bulunmaktadýr. Merkezde üç tane düz lise, iki tane Anadolu lisesi, ticaret lisesi, kýz meslek lisesi, saðlýk meslek lisesi, veterinerlik lisesi, imam hatip lisesi vardýr. Yatýlý ilköðretim bölge okulu olmak üzere kasaba ve köylerdeki toplam 121 ilk ve orta dereceli okulla eðitim öðretim hizmeti verilmektedir. Gaziantep Üniversitesi`ne baðlý Meslek Yüksek Okulu da ilçededir. Halk Eðitim Merkezi bünyesinde biçki-dikiþ, makina nakýþý, halýcýlýk ve konfeksiyon kurslarý, hat kursu, kasaplýk kursu, Arapça ve Ýngilizce kurslarý açýlmaktadýr. Bir grup öðretmenin kurduðu ``Baðbozumu Tiyatro Grubu`` ilçede faaliyet göstermektedir.
Ekonomik Durum
Nizip tarýma dayalý sanayi ve ticaret bölgesidir. Antep fýstýðý, zeytin, mercimek, buðday, arpa ve baðcýlýk faaliyetleri üzerine kurulu çeþitli sanayi kuruluþlarý ilçeyi ekonomik yönden canlý tutmaktadýr. Özellikle zeytinyaðý üretimi yaygýndýr.
Gezilip Görülebilecek Yerler ve Tarihi Eserler
Ýlçenin 10 km kuzey doðusunda Belkýs (Zeugma) þehri kalýntýlarý bulunmaktadýr. Ýlçede Karpuzatan mesire yeri,eski kilise, Taþbað daðý gezilip görülebilecek yerlerdendir. Ýlçe merkezin þu an yeni park ve dinlenme alanlarý yapýlmaktadýr.
Mardin iline baðlý bir ilçe. Yüzölçümü 1.106 kilometrekare, nüfusu 30.334 dür. Ýlçenin yüzeyi tatlý...
...
Birecik Barajý civarýna yapýlan seyir tepesi ve mesire alaný gezilebilecek yerler arasýndadýr.yine taþbaþ mesire alaný da gezilebilir. Ýnþaat sektörü çok canlýdýr. Güneydoðunun ilk akýllý konutlarý Semerkand mühendislik tarafýndan Nizip`te yapýlmaktadýr. ===Nizip`in köyleri===
Birecik Barajý, Gaziantepile Þanlýurfa sýnýrlarý üzerinde olmasýna karþýn idari yapý olarak Þanlýurfa iline baðlýdýr.
Gaziantepliler tarafýndan, adýnýn Belkýs olmasý gerektiði iddaa edilmektedir. Baraj, elektrik üretme ve sulama amaçlý olarak kurulmuþtur.
Zeugma antik kentinin bir kýsmý baraj gölü altýnda kalmýþtýr.
.
Toydemir (Acemi) zergil
Yukarýbayýndýr
Ýntepe
Akçakent
.
.Arýl
Kýzýlcakent
Aþaðý Çardak
Yukarý Çardak
Turlu
Keleklioðlu
Fenk-Tuluktaþ
Belkýz/zeugma
Köseler
Hazýmoðlu
Dutlu-Torumahmut
Turnalý
Dayýdað
Suboyu
Kumla
Gölkaya
Güzelköy
Hancaðýz
Eskikonak
Mihrap
Gülyanca
Dazhöyük
Sarýkoç
Akkuyu
Düzbayýr
Kesiktaþ
Nahýrtepe
Maðaracýk
Yaðmuralan-Mizrin
Kaleköy
Kurucahöyük
Gökçeli
Çatalca
Yaðcýlar
Yarýmtepe
Doðrular
Samanlý
Bahçeli
Sekili
Uluyatýr
Söðütlü
Kocatepe