![]()
Gaziantep Ticaret Borsasý’nýn öncülüðünde, Türk Standartlarý Enstitüsü (TSE), Antepfýstýðý Araþtýrma Enstitüsü Teknik Elemanlarý ve antepfýstýðý sektör temsilcilerinin iþ birliðiyle yürütülen çalýþmalar sonucun da, Kýrmýzý Kabuklu Antepfýstýðý TSE standardýna kavuþtu.
TSE tarafýndan kýrmýzý kabuklu antepfýstýðý standart çalýþmalarýna raportör olarak atanan GTB Genel Sekreteri Özgür Bayram, yaptýðý açýklamada, kýrmýzý kabuklu antepfýstýðýnda TSE standardýnýn iki yýl süren titiz çalýþmalar ve araþtýrmalar sonucu belirlendiðini ifade etti.
Gaziantep’le özdeþleþen ve bölge ekonomisi açýsýndan hayati önem taþýyan kýrmýzý kabuklu antepfýstýðýnýn, TSE standardý ile kalitesinin koruma altýna alýndýðýný kaydeden Bayram, þunlarý söyledi:
” Kabuklu ve iç antepfýstýðýnda daha önceden belirlenmiþ standart çalýþmalarý bulunmaktaydý fakat kýrmýzý kabuklu antepfýstýðýna yönelik bu konuda bir TSE standardý bulunmuyordu. Paydaþ kurumlarýmýzla yaptýðýmýz uzun çalýþmalar ve incelemeler neticesinde kýrmýzý kabuklu antepfýstýðýnýn TSE standardý çeþitli özellikleri göz önüne alýnarak oluþturuldu. Sektörün geliþimine katký sunacaðýna inandýðýmýz kýrmýzý kabuklu antepfýstýðý TSE standardý TS 13693 kodu ile mart ayýnda yayýnlanarak uygulama girdi ”dedi.
Bayram, yapýlan çalýþmalar sýrasýnda iç ve kabuklu antepfýstýðý TSE standartlarýnýn da tekrar incelenerek üzerinde gerekli tadilat çalýþmalarýnýn yapýldýðýný belirtti.
Antepfýstýðýnýn lisanslý depolarda depolanmasýna yönelik antepfýstýðý lisanslý depoculuk tebliði için de Gümrük ve Ticaret Bakanlýðý nezdinde çalýþmalara baþladýklarýný açýklayan Bayram, en kýsa süre içerisinde bu tebliðin çýkarýlmasýný saðlamak istediklerini sözlerine ekledi.
TSE Teknik Kurul toplantýsýnda kabul edilerek yürürlüðe giren “TS 13693” numaralý standartta kýrmýzý kabuklu Antep fýstýðýnda olmasý gereken özellikler þöyle sýralanýyor:
Antepfýstýklarý meyve biçimlerine göre gruplara (Tombul ve sivri olmak üzere), kalite özelliklerine göre sýnýflara (Ekstra, Sýnýf I, Sýnýf II), ekvatoral çaplarýna göre de boylara (Çok iri, Ýri, Orta, Küçük olmak üzere) ayrýlmakta olup ürünle ilgili Genel özellikler, Grup, Sýnýf ve boy özellikleri ayrý ayrý verilmiþtir. Meyve biçimlerine göre tombul grubuna giren antepfýstýklarý, yuvarlak veya oval taneli iri boyutlu olmalýdýr. Ýçleri kuru, sarý renkli, iri ve gösteriþli olup, daha çok çerezlik olarak tüketilmektedir. Sivri grubuna giren antepfýstýklarý ise, uzun taneli orta boyutlu olmalýdýr. Ýçleri yaðlý ve yumuþak olup renkleri açýktan koyuya kadar deðiþik tonlarda yeþil ve sarý renkte olup, daha çok endüstriyel (baklava, pasta, dondurma) amaçlý olmak üzere çerezlik olarak da tüketilmektedir.Standart ürüne ait, boyut ve toleranslar, numune alma, muayene ve deneyler, deðerlendirme, muayene ve deney raporu, ambalajlama, iþaretleme, muhafaza ve taþýma konularýný da detaylý olarak ele almaktadýr.