Tanýma : 10-30 cm yükseklikte yumrulu, gövdesiz, otsu çok yýllýk bir bitkidir; mor çiçekler sonbaharda, yaprak ve meyvalar ise ilkbaharda oluþur.

Erkennungsmerkmale : Eine herzeiförmige Zwiebelknolle; aus langen Kronröhren bestehende Blüten mit 6 Zipfeln; die rosa- bis hellviolettfarbenen Blüten blühen im Herbst; aber die ihre Frucht schützende Blaetter draengen im Frühjahr ans Licht

Yer / Bölge : Akdeniz – Anadolu; orman içi açýklýklarda, çayýrlarda
Ort / Heim : im Süden haeufiger als im Norden ; auf Feuchtwiesen und weiden

Çiçek Açma : Eylül - Kasým
Blütenzeit : September bis November

Faydalarý : Zehirli bir bitki olup, sadece týbbi ilaç yapýmýnda kullanýlýr
Verwendung / Heilanzeigen: Eine giftige Pflanze, die in homöopathischer Verdünnung vom Arzt verordnet wird




http://biow.tubitak.gov.tr/present/t...sp?taxon=12260#

Çok yýllýk kormlu bitkilerdir. Korm dar yumurtamsýdan yarý küresele kadar deðiþen þekillerde; dýþ örtü pullarý kaðýdýmsýdan, yarý derimsiye kadar deðiþir. Kýzýl kahve veya koyu kahve rengidir. Yapraklar çiçeklenme döneminde mevcut deðildir. 3-5 adet, dikdörtgenimsi- mýzraksýdan, eliptik mýzraksýya hatta ters yumurtamsýya kadar deðiþebilen þekillerde, açýk pembemsi-mordan menekþe moruna kadar deðiþir. Kapsül meyve eliptikten, yumurtamsýya kadar deðiþen þekillerde, tüysüz, tohumlar 2.5-4 mm çapýnda, hemen hemen küresel, kahve renklidir.
Ülkemizde Ege ve Akdeniz Bölgelerinde 250-2500 m'ler arasýndaki kayalýk-taþlýk yamaçlarda, çam, meþe ve zeytin açýklýklarýnda yayýlýþ gösteren bu tür, büyük ve gösteriþli çiçekleri sebebiyle peyzaj amaçlý olarak kullanýlabilir. Eylül-ekim (kasým) aylarýnda çiçeklenir.
Kaynak