Kalp rahatsýzlýklarýnda Almamýz Gerekenler
Bezelye: Haftada 10 porsiyon domatesli bezelye yemeði yiyen bir erkeðin, yemeyene oranla prostat kanserine yakalanma riski yüzde 35 daha az. B vitamini ve protein deposu olan bezelye, kalp için de çok önemli.
Kepekli Ekmek: Kalp hastalýklarýyla baðýrsak kanseri için faydalýdýr. Günde 12 gramdan fazlasý kiþiye göre zararlý olabilir.
Kiraz: 100 gramýnda 40 kalori bulunuyor. Ýçerdiði ellegic asit, vücudu kansere karþý korurken, kiraz kalp damarlarýndaki normal bir kan dolaþýmýný saðlar. Çok kiraz yenmesi, gut hastalýðýna yakalanma riskini de düþürür. Günde 20 kiraz yemek 1 aspirin yerine geçiyor.
Çikolata: E vitamini, magnezyum ve demir, kalp hastalýklarýna yakalanma riskini düþürür. Günde en fazla 1 çikolata yiyin.
Elma: Günde 5 adet yiyin.
Mýsýr Gevreði: Günde 1 tabak yeterli.
Salatalýk: Diyet yapanlarýn en büyük yardýmcýsý olan salatalýk, kolesterolü düþürür. Kalbi güçlendirir. Unutmadan ekleyelim. Salatayý soymadan yiyin. Çünkü kalbi kuvvetlendiren madde, kabuðuyla derisi arasýnda bulunuyor.
Yumurta: Tüm yiyecekler içinde en kaliteli proteini içerir. En önemli özelliði, kolesterol oranýný düzenleyen lesitin maddesi içermesi. Tavada az yaðda piþirilmiþ yumurtayý tavsiye ederiz.
Sarýmsak: Mutfaðýnýzdan eksik etmeyin. En az bin doðal tedavide kullanan sarýmsak, sindirim sisteminden, kansere, kan dolaþýmýndan kalp hastalýklarýna kadar her þeye yaralý. Ancak hamileler dikkat olmalý. Aþýrý sarýmsak da kalp yanmalarý ve çarpýntýlarýna yol açar. Günde bir diþ yeter.
Humus: E vitamini zengini humus, kanda kolesterol oranýný da ayarlar.
Kavun: Bir kavunun yarýsý, insan vücudunun günlük C vitamininin ihtiyacýnýn tamamýný, A vitaminin de yüzde 15'ini karþýlar. Kavun, kalp ve böbrek hastalarýnýn diyetlerinde sýkça kullanýlan bir meyvedir.
Süt :Tam bir kalsiyum, protein, folik asit, A, E ve D vitaminleriyle fosfor deposu. Çocuk ve genç ve hamilelerin günde en az yarým litre süt içmesi tavsiye ediliyor.
Þeftali: Bir þeftali, günlük C vitamini ihtiyacýnýzýn yarýsýný karþýlar. Sindirimi kolay olan meyvenin koyu renklilerini tercih edin. Çünkü kabuðuna renk veren betakarotene maddesi, kalp ve kansere karþý faydalýdýr.
Pirinç: E ve B12 dýþýnda tüm B vitaminleri ve potasyum içerir. Özellikle kolon ve baðýrsak kanserlerine karþý faydalýdýr. Kolesterolü düþürdüðünden kalbe iyi gelir.

Tuz: Vücuttaki kan dolaþýmýný ve sinir sistemini düzenler. Mide kanseri, kemik erimesi, kalp sorunlarýna birebirdir. Ýngiliz Saðlýk Bakanlýðý, halkýna günde 9 gram tuzun kafi olduðunu, aþýrýsýnýn vücuda zarar vereceðini açýkladý.

Çay: Günde 2 bardak içilen çayla, 4 elma, 5 soðan, 7 portakal yemiþ gibi kalp dostu antioksidan madde almýþ olursunuz. Ýngilizler, özellikle çocuklarýn haftada en az 6 bardak sütlü çay içmesini öneriyor.
Ton Balýðý: Kolesterol ve tansiyonu düzenler. Anemi hastalýðýna karþý D ve B12 vitamini içerir. Birçok kansere karþý vücudu içerdiði nikotinik asitle korur. Bir konserve ton balýðý, vücudun D vitamini ihtiyacýnýn tamamýný karþýlýyor.
Hindi Eti: 125 gramý, vücudun günlük folik asit ihtiyacýný karþýlar. Folik asit, kan hücrelerinin yenilenmesine yardýmcý olur.
Karpuz: Bir dilimiyle, günlük C vitamini ihtiyacýnýzýn yüzde 80'ini karþýlarsýnýz. Ýçerdiði potasyum, kan dolaþýmýný saðlar.