![]()
![]()
Ýlçemizin deðerli alimlerinden Salih Ýlhan hocaefendi Hakka yürüdü.Yaþý bir hayli ileri olan hocaefendi,ömrünün sonuna kadar vetfa vermekten ve insanlara yardýmcý olmaktan geri durmadý.Kendisine Allah’tan rahmet,ailesine ve sevdiklerine sabýr dileriz.
Salih Ýlhan Hocaefendi kimdir ?
1336 (1920)yýlýnda Bitlis-Hizan ilçesi çökek yazý köyünde dünyaya geldi.7 yaþýn...da köyün imamýndan kur’an dersleri aldý.14 yaþýnda Siirt ili Þirvan ilçesi matlit köyünde molla reþit hoca efendiden Arapça derslerini ve 4 yýl süreyle fýkýh dersleri aldý.Daha sonra Bitlis ili nurþin ilçesi Aðdat köyünde bulunan Þeyh Alaaddin efendiden Hadis ve usulül hadis derslerini aldý.Akabinde þeyh Alaaddinin vefatýndan sonra onun oðlu olan Þeyh Mazhar efendiden,sýrasýyla:
Mantýk,
Münazara,
Vad’,
Ýstiare,
Beyan,
Usulül fýkýh,
Cebir,
Akaid ve Tefsir dersleri aldý.
Bu arada ilkokulu dýþarýdan bitirdi.
Yukarýda adý geçen ilimleri baþarýyla tamamlayarak icazetnamesini aldý. Salih ilhan hoca efendi,ilim tahsilini tamamladýktan sonra 03.07.1952 de Hizan merkez cami imam hatipliðine atandý.3 yýl burada görev yaptý.görev yaptýðý cami de öðrencilere bütün ilim dallarýnda dersler vermeye baþladý.Ders verdiði öðrencilerinin her birisi o zamanýn þartlarýnda müftü,vaiz ve imam oldular.
Hoca efendi,3.6.1955 yýlýnda Siirt ilinde açýlan müftülük imtihanýna katýldý ve bu imtihanda baþarýlý olarak müftülüðü kazandý.
17.06.1955 yýlýnda Þanlýurfa ili Birecik ilçesine müftü oldu.Burada 1 yýl kaldýktan sonra,
13.06.1956 da Nizip müftülüðüne atandý.
20.09.1962 de Kastamonu ili Devrekani ilçesine tayin oldu.Ancak bazý nedenlerden dolayý adý geçen ilçeye gidemedi.
03.10.1962 yýlýnda Gaziantep ili Oðuzeli ilçesi müftülüðüne atandý.10 yýl süreyle Oðuzeli müftülüðü yapan hoca efendi,burada Merkez çarþý camii ve iki adet caminin daha temelini atarak kýsa sürede camileri tamamlayarak ibadete açýlmalarýna vesile oldu.Bu arada büyük kapsamlý bir kur’an kursu binasýnýn yapýmýný tamamlayarak hizmet verir hale getirdi.Daha sonra bu kur’an kursu imam-hatip okuluna çevrilerek halkýn hizmetine sunuldu.
M.Salih ilhan hoca efendi 23.02.1972 yýlýnda Bitlis ili Adilcevaz müftülüðüne atandý.Burada 2 yýl kaldýktan sonra,
03.12.1974 yýlýnda Nizip ilçesine tekrar müftü olarak geri döndü.Ayrýca görev yaptýðý süre içerisinde aminlerinden bol miktarda Tezkiye belgesi aldý.
* Nizipte imam hatip okulunun temelini attý.3 sene zarfýnda okulu tamamlayarak tedrisata geçirilmesine vesile oldu.
* Hoca efendinin döneminde 15 adet caminin yapýmýna baþlandý ve tamamlandý.
* Merkeze baðlý camileri olmayan 8 köyün camisi de bu dönemde yapýldý.
* Ayrýca hoca efendi,bütün ilim dallarýnda talebe okutmaya devam etti ve ilimlerini bitirenlere bizatihi icazetnamelerini verdi.
* Hoca efendinin asýl mesleði Müderrislik olduðundan hem müftü olduðu dönemlerde hem de daha sonraki dönemlerde bu görevine devam etti.Hoca efendi isteseydi,ilmin her dalýnda eser ve eserler verebilirdi ama,onun düþünce ve mantýðý þudur ki“Her dalda eserler yazýlmýþ ve insanlarýn istifadesine sunulmuþtur zaten.benim asýl gayem,orijinal tabiriyle AYAKLI KÜTÜPHANELER yetiþtirmek diyor.”
Hoca efendi,yýllarca hep bu minval üzere çaba ve gayretler sarf etti.
* O,ilerleyen yaþýna raðmen hala ders almak isteyenlere ders vermekte,fetva için gelenlere de fetva verdi.
* Ayrýca hoca efendi,4 mezhebe göre her konuda fetva verme salahiyetine sahiptir.
* Hoca efendinin bildiði diller arasýnda Arapça ve Farsça bulunmaktadýr.