Gaziantep Milletvekili Halil Mazýcýoðlu ve Eti Maden Ýþletmeleri Genel Müdürü Dr. Orhan Yýlmaz Nizip Ticaret Odasý’ný ziyaret etti.
Yapýlan ziyarette bir açýklama yapan Nizip Ticaret Odasý Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Özyurt þunlarý ifade etti; Gaziantep Milletvekili Halil Mazýcýoðlu ve Eti Maden Ýþletmeleri Genel Müdürü Dr. Orhan Yýlmaz ve ekibi Nizip Sabunu ve Nizip’teki sabun sanayisi ile ilgili görüþ alýþveriþi yapmak için odamýzý ziyaret etmektedirler, ben yaptýklarý bu anlamlý ziyaret için kendilerine teþekkür ederim.
Ýlçemizde 125 yýl öncesine kadar Nizip'te sabun üretimi yapýlmamaktaydý, Nizip'in sanayisinin temelleri, ilk olarak Romalýlardan kalma zeytin aðaçlarýndan toplanan zeytinlerin mahzenler de zeytinyaðý elde edilmesi ile atýlmýþtýr. Nizip’te üretilen Zeytinyaðý, tulumlara konularak Halepli sabuncularýn merkepleri ile Halep’ e götürülürdü. Halepli sabuncular Ýki batman yað karþýlýðýnda bir batman sabun verirlerdi.
Nizip’te sabun üretimine karar verilmesi ile birlikte Halep'te sabun kazanlarý yaptýrýlarak Nizip’e getirildi. Kazanlarýn yaný sýra Halep'ten sabun ustalarý getirilerek sabun imalatýna baþlanmýþtýr.
Ýlk baþlarda Nizip'te sabunculuk küçük imalathanelerde ve evlerde varillerde 200-300 kiloluk varil-kazanlarda odun ateþiyle piþirilerek yapýlýrdý. Zaman içerisinde dýþ uzmanlardan baðýmsýz olarak üretimine baþlanmýþtýr. Sabun masmana denilen yerlerde üretilirdi ki tarihimize bakacak olursak Nizip'te ilk masmana 1920'li yýllarda faaliyete baþlayan Sayýnlar iþletmesine aittir.
Sabun üretimi yaþanan geliþmeler neticesinde geçmiþte Nizip’in en önde gelen sektörleri arasýna girmeyi baþarmýþtýr. Geçmiþte 130 üyemiz tarafýndan üretimin yapýlýrken, gereken önemin verilmemesi nedeniyle yakýn zamanda sektör kriz içerisine girmiþ ve günümüzde maalesef bu sayý 47’ye düþmüþtür. Sektörde ortalama %64’lük bir küçümsenmeyecek bir gerileme yaþanmýþtýr.
Nizip Ticaret Odasý olarak sabun sektörünün tekrar eskiden olduðu gibi geliþmesine yönelik Ýpekyolu Kalkýnma Ajansý tarafýndan desteklenen "TARÝHÝ KENTÝMÝZÝN TARÝHÝ ÜRÜNÜ "NÝZÝP SABUNU" projemiz ile sabun analiz laboratuvarý kurulmuþ ve Türk Patent Entitüsü'ne "Nizip Sabunu" coðrafi iþaretinin alýnmasý için baþvuru yapýlmýþ ayrýca "Nizip Sabunu" için logo tasarlanmýþtýr dedi.
Gaziantep Milletvekili Halil Mazýcýoðlu;
Eti Maden Ýþletmeleri Genel Müdürü Dr. Orhan Yýlmaz’ý Nizip’teki sabun üreten firmalarýmýzý tanýþtýrmak amacýyla Nizip Ticaret Odasý Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Özyurt’un daveti üzerine Nizip Ticaret Odasý’ný ziyaret etmekteyiz. Bu konuda verdiði desteklerden dolayý Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Özyurt’a teþekkür ederim. Üretmeyen toplum yok olmaya mahkûmdur. Bizler üretmek ihracat yapmak zorundayýz sadece tüketen bir toplumun ayakta kalmayacaðýna inanan bir insaným. Sanayi enerji ticaret komisyon baþkaný olarak sanayici ile devletimizin milletimizin böyle bir kuruluþun genel müdürü ve ekibi ile tanýþmasýný arzu etmekteyim. Çünkü Etibor iþletmeleri son zamanlarda temizlik ürünleri üretmeye baþladý bununla ilgili Nizip ilçesiyle üreticilerle nasýl bir çalýþma yapýlabilir bunu araþtýrmaya geldik. Ýnþallah bu ziyaretin nizip ilçesine hayýrlara vesile olmasýný diler sizlere teþekkür ederim dedi.
Eti Maden Ýþletmeleri Genel Müdürü Dr. Orhan Yýlmaz
Öncelikle tüm katýlýmcýlarý saygýyla selamlýyorum. Gaziantep Milletvekili Halil Mazýcýoðlu sanayiyi çok iyi bir þekilde analiz ederek bizim geliþtirdiðimiz bir ürünle sizin üretmiþ olduðunuz bir ürünü iliþkilendi ve bizi buraya davet ettiler. Hýzlý bir þekilde Gaziantep ve Nizip sanayisini bizlere tanýtmaktadýrlar. Biz etimatik adlý bir temizlik ürünü geliþtirdik bu temizlik ürünü diðer piyasadaki klasik ürünler gibi petrol ürünleri içermemektedir, ayrýca tüm hammaddeleri yerli ürünlerdir. Sizinle bu projenin ilgisi bu ürünün içerisinde sabun da kullanýlmaktadýr. Diðer deterjanlarda bizim kadar sabun kullanýlmamaktadýr ve bizim yaptýðýmýz ürün bor esaslýdýr. Bu ürünün içerisinde kullanýlmak üzere sabun içeriðini sizden temin etmek için bugün buradayýz. Bu konuda binlerce deney yaptýk ve baþarýlý olmamak için önümüzde hiçbir engel bulunmamaktadýr. Bugün burada çýkacak olan bu baþarý genelde Türkiye’yi özelde de sabun üreticilerine faydasý olacaktýr. Bizleri bugün burada bir araya getirdikleri için Gaziantep Milletvekili Halil Mazýcýoðlu’na, Nizip Ticaret Odasý Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Özyurt’a ve sizlere çok teþekkür ederim dedi.
Görüþmelerin ardýndan Nizip Ticaret Odasý’ndan ayrýlan heyet Doktoroðlu Yað Sabun Kimya firmasýný ziyaret ederek karþýlýklý fikir alýþveriþinde bulundular.
Gerçekleþen ziyarete Meclis Baþkaný Mustafa Doktoroðlu, Nizip Ticaret Odasý Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Mahmut Polat, Yönetim Kurulu Üyeleri Seyit Çeker, M.Ali Karabacak, Ýbrahim Demir, Abdulkadir Akkuþ, Meclis Üyeleri Danýþma ve Disiplin Kurulu Üyeleri de katýldý.
![]()
Kaynak...