KABAK, BAL KABAÐI, KABAK ÇEKÝRDEÐÝ….
Kabaklar, salatalýk, karpuz, acur ve kavunla birlikte kabakgiller familyasýný oluþtururlar. Sakýz kabaðý, helvacýkabaðý, balkabaðý gibi çeþitleri bulunur. Kabaklar bir yandan meyve gurubuna girer, bir yandan da sebze gurubuna. Bal kabaðý yemek yapýldýðý zaman zebze olarak, kabak tatlýsý yapýldýðý zaman da meyve olarak nitelendirilir. Latince adý Cucurbita pepo dur.
Lifi bol bir sebze olan kabak, baðýrsaklarý tembel olanlar için tercih edilmesi gereken sebzelerdendir. Kabak sebzesi potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir. Kabak bedeni temizler, sinirleri yatýþtýrýr. Besin deðerinin kaybolmamasý için kabaðýn buðuda piþirilmesi önerilir. Kabak çið olarak rendelenip salatalara da katýlabilir.
Ezilebilir, çiðnenebilir dokusu ile kabak çekirdeði hafifçe tatlý ve fýndýk fýstýk tadýndadýr. Kavrulan çekirdekler, diðer çekirdekler arasýnda en fazla besleyici ve lezzetli olanýdýr. Mevsiminde ilk çýktýðý zaman özellikleri en yüksek seviyededir
Kabak çekirdeði, yassý ve koyu yeþil renktedir. Sarý-beyaz renkte bir kabuk içinde bulunan kabak çekirdekleri kabuksuz olarak da üretilir.
Saðlýk Yararlarý
Kabak çekirdeðini neden yiyoruz?
Kabak çekirdeði, kendi baþýna veya salatalarda ve diðer hoþ kokulu yemek sonrasý yenen lezzetli bir çerezdir. Mineraller, esansiyel yaðlar ve protein bakýmýndan zengindir. Solucan düþürme özellikleri vardýr. Þerit solucanlarý ve diðer solucanlarý iyi bir defedicidir. Çinko içeriði, kabak çekirdeðini genellikle erkek ve kadýn verimliliði için özellikle önemli yapar.
Ýyi huylu prostatý büyümüþ erkeklerin prostatýnýn büyümesini durdurmak için kullanýlýr. Mesane iltihabý veya idrar tutulmasý gibi ikinci derecede böbrek rahatsýzlýklarýnda da kullanýlýr.
Kabak çekirdeði, büyümüþ prostat veya prostat kanserinin mesaneden idrar çýkýþýný engellediði zaman geliþebilecek idrar yollarý zorluklarýndan kurtarýr.
Eskiden beri ev ilaçlarý olarak mide bulantýlarýnda ve deniz tutmalarýnda da kullanýlmýþtýr
Hangi zenginlikleri vardýr?
Kabak çekirdeði, minerallerin mükemmel bir kaynaðýdýr. Bir bardaðýn ¼ ünü dolduracak kabak çekirdeði çinkonun tavsiye edilen günlük alýmýnýn %20 sini, magnezyum ve manganezin ise %50 sini saðlamaktadýr.
Bazý B vitaminlerini içerdiði gibi kemik saðlýðý ve kan pýhtýlaþmasý için ihtiyaç olan K vitaminini önemli bir miktarda da içermektedir.
Yað içeriðine gelince, kabak çekirdeði, hormon dengesi, beyin fonksiyonu ve cilt saðlýðý için ihtiyaç olan omega 3 ve omega 6 esansiyel yaðlarýný birlikte almak için iyi bir kaynaktýr.
Özellikle kimler yemelidir?
• Prostatý büyümüþ kimseler
• Kýsýrlýk veya hormonal dengesizliði olan kimseler
• Solucan ve tenya bulunan kimseler
• Ýdrar tutukluðu olan kimseler
• Mesane iltihabý olan kimseler
• Kemik erimesi olan kimseler
Önerilen kullanma þartlarý ve miktarlar
Kabak çekirdeði, çerez olarak yenebildiði gibi, musliye, salatalara veya fýndýk çekirdek kavurmalarýna ilave edilerek te yenebilir. Günlük doz iki tatlý kaþýðý veya 20-30 gr kadar olmasý uygundur. Sabah akþam devam edilir.
Güvenirlik
Kabak çekirdeði, genellikle allerjik bir gýda deðildir ve oksalatlarýn, ürik asitlerin ölçülebilir miktarlarýný içerdiðine dair bilgi bilinmiyor
Kabak Çekirdeði prostat saðlýðýna katký saðlayabilir
Ýyi huylu prostat büyümesi çoðunlukla 50 ve üstü yaþlardaki erkekleri etkilemektedir. Büyümeyi oluþturan faktörlerden biri testosteron ve onun ürünü olan DHT(dihydotestosteron) tarafýndan prostat hücrelerinin aþýrý uyarýlmasý olarak bilinmektedir. Kabak çekirdeði bünyesinde bulunan yað bileþenlerinin, testosteron ve DHT tarafýndan oluþturulan prostat hücre çoðalýmýnýn tetiklenmesini engellediði gözlemlenmiþtir. Bu konudaki bilimsel tartýþmalar halen devam etmektedir. Kabak çekirdeði ekstratý ile kabak çekirdeðinin kendisi arasýndaki iliþkiler de ayný derecede tartýþmaya açýktýr. Kabak çekirdeði yaðý ekstratýnda bulunan Prostata faydalý olan bileþenler, kesinlikle kabak çekirdeðinde bulunmaktadýr. Tek problem, çerez olarak alýndýðýnda prostatý destekleyecek bileþen miktarýnýn yeteri miktarda alýnýp alýnamýyacaðý hususudur.
Kabak çekirdeðindeki karotenoidler ve omega 3 yaðlarýnýn potansiyel prostat faydalarý üzerinde çalýþmalar yapýlmaktadýr. Diyetlerinde daha yüksek karotenoid bulunan erkeklerin BPH için daha az risk taþýdýklarý bu çalýþmalarda ortaya çýkmýþtýr.
Kabak çekirdeðinde Prostad fonksiyonunu pekiþtirebilen ilave bir besin kaynaðý da çinkodur. Bu sebeple çinko ve BPH arasýndaki iliþki üzerinde araþtýrmalar sürdürülmektedir.
Erkeklerin Kemikleri için Koruyucudur
Daha yaþlý erkekler için kemik erimesi (osteoporotik) büyük önem taþýmaktadýr. 50 yaþýn üzerinde 8 erkekten birinde kemik erimesine rastlanmaktadýr. 45-92 yaþ arasýna deðiþen yaþlarda 400 erkek üzerinde yapýlan bir(American Journal of Clinical Nutrition) çalýþmada düþük çinkolu diyetle, düþük kan seviyesi ile osteoporosis arasýnda bir korolasyon olduðu tesbit edilmiþtir. Kabak çekirdeði gibi çinko bakýmýndan zengin bir diyetin prostad saðlýðýna yaptýðý katkýya ek olarak kemik yoðunluðunun iyileþtirilmesine de katký saðlar
Mafsal Ýltihaplarýnda(artrit) Anti-enflamatuar Yararlarý Vardýr
Hayvanlar üzerinde yapýlan çalýþmalarda kabak çekirdeði eklenmiþ diyetlerin uygulanmasý sonucunda enflamantuar semptomlarý düþürmede etkili olduðu belirlenmiþtir
Saðlýða yararlý minerallerin, Protein ve Mono doymamýþ yaðlarýn Zengin bir Kaynaðýdýr
¼ bardak dolusu kabak çekirdeði almakla günlük magnezyum diyetinin %46.1’ ini, günlük demir diyetinin %28.7’sini, günlük manganez diyetinin %52’sini, günlük bakýr diyetinin %24’ünü, günlük protein diyetini %16.9’unu, günlük çinko diyetinin %17.1’ini saðlanmýþ olmaktadýr.
Kabak Çekirdeðindeki Phytosterollerle Daha Düþük Kolestor
Phytosteroller, kolestrole çok benzeyen kimyasal yapýya sahip, bitkilerde bulunan bileþiklerdir. Diyette yeterli miktarda bulunduðunda, kolestrolun kan seviyesini düþürmekte, baðýþýklýk sistemini güçlendirmekte ve çeþitli kanserlerin riskini azaltmaktadýr.
Referenslar
• Ensminger AH, Ensminger, ME, Kondale JE, Robson JRK. Foods & Nutriton Encyclopedia. Pegus Press, Clovis, California 1983.
• Ensminger AH, Esminger M. K. J. e. al. Food for Health: A Nutrition Encyclopedia. Clovis, California: Pegus Press; 1986. PMID:15210.
• Fortin, Francois, Editorial Director. The Visual Foods Encyclopedia. Macmillan, New York 1996.
• Hyun T, Barrett-Connor E, Milne D. Zinc intakes and plasma concentrations in men with osteoporosis: the Rancho Bernardo Study. Am J Clin Nutr, Sept. 2004:80(3):715-721. PMID:15321813.
• Jayaprakasam B, Seeram NP, Nair MG. Anticancer and antiinflammatory activities of cucurbitacins from Cucurbita andreana. Cancer Lett 2003 Jan 10;189(1):11-6 2003.
• Phillips KM, Ruggio DM, Ashraf-Khorassani M. Phytosterol composition of nuts and seeds commonly consumed in the United States. J Agric Food Chem. 2005 Nov 30;53(24):9436-45. PMID:16302759.
• Wood, Rebecca. The Whole Foods Encyclopedia. New York, NY: Prentice-Hall Press; 1988. PMID:15220.
• http://www.whfoods.org/genpage.php?t...dspice&dbid=82
• http://www.channel4.com/entertainmen...pkinseeds.html
• http://tr.wikipedia.org/wiki/Kabak
• http://www.pdrhealth.com/drug_info/n...s/102280.shtml
www.gidaraporu.com 'dan alýntýdýr.