![]()
Rekolte düþüklüðü ve don olayý nedeniyle antep fýstýðý ve fýndýðýn fiyatý yükselince alternatif kuruyemiþ arayýþýna giren tüketiciler, yer fýstýðýna yöneldi.
Rekolte düþüklüðü ve bu yýlýn Mart ayýnda yaþanan don olayý ile birlikte özellikle kayýsý, antep fýstýðý ve fýndýk gibi ürünlerin hammadde fiyatlarýnda son 5 ayda yüzde 60 ile yüzde 100 arasýnda deðiþen oranlarda fiyat artýþlarý meydana geldi. Bu artýþýn etkisiyle pazar ve marketlerde de yüzde 20 ile yüzde 90 oranýnda deðiþen rakamlardaki fiyatlar son tüketiciye yansýdý.
Tüketimin yönü deðiþti
Söz konusu fiyat deðiþimleri, tüketicinin kuruyemiþ tüketim eðilimini de etkiledi. Paketli kuruyemiþin en büyük kuruluþlarýndan biri olanYýlýn ilk üç ayýna göre, yýlýn ikinci üç ayý yani Nisan-Mayýs-Haziran dönemi kýyaslandýðýnda ilginç bilgiler ortaya çýktý. Buna göre; hem antep fýstýðý, hem de fýndýkta yüzde 10 civarýnda tüketim düþüþü gözlemlenirken, kayýsýda tüketim düþüþü yüzde 20 oranýnda tespit edildi.
Fýndýðý býrakýp fýstýða yöneldik
Ancak Türk halký, kuruyemiþ tüketiminden vazgeçmedi. Fakat baþka ürün tercihleri ön plana çýktý. Antep fýstýðý ve fýndýðýn yerini yer fýstýðý aldý. Yer fýstýðý fiyatý, Türkiye Ýstatistik Kurumu (TÜÝK) verilerine göre geçen yýldan bu yana yüzde 6 oranýnda artýþ gösterdi. Diðer ürünlere göre daha düþük kalan bu artýþla birlikte tüketiciler yer fýstýðýna yönelmiþ gibi görünüyor. Papaðan Kuruyemiþ verilerine göre son üç ayda, bir önceki üç aya göre yer fýstýðý tüketiminde yüzde 25 oranýnda artýþ söz konusu. Yer fýstýðýnýn kabuklu, tuzlu, daha tuzlu ya da baharatlý gibi seçeneklerle sunulmasý, bu yöndeki tüketimi de olumlu etkileyen unsurlardan biri oldu.
Ay çekirdeði tüketimi de arttý
Yer fýstýðýnýn yaný sýra ay çekirdeði tüketiminde de yüzde 31’lik artýþ gözlendi. Ancak bu artýþ yer fýstýðýndaki kadar dikkat çekici deðil. Yaz aylarýnda mevsim özellikleri uyarýnca ay çekirdeði tüketimi, normal olarak da yüzde 30 ile yüzde 50 oranlarý arasýnda artýyor. Dolayýsýyla ay çekirdeði tüketiminde görülen yüzde 31’lik tüketim artýþý, kuruyemiþ piyasasýnda normal olarak deðerlendiriliyor.