Haber: www.Nizipdenge.com
![]()
Gaziantep Ýl Saðlýk Müdürlüðü Artan Sýcaklar ve Saðlýðýmýz ile ilgili bir Basýn Bülteni yayýnladý. Bültende;
"Hava sýcaklýklarýnda görülen artýþlar sýcak çarpmalarýna ve birtakým saðlýk sorunlarýna neden olabilir. Özellikle çocuklar, yaþlýlar ve kalp-damar gibi kronik hastalýklarý olanlarýn ani sýcaklýk artýþlarýndan zarar görmemesi için bazý tedbirler almasý gerekir. Sýcak havalarda insan saðlýðýný tehdit eden en önemli sorun olan güneþ çarpmasýnda insanlarýn sývý kaybý artar ve damarlar geniþler. Damar geniþlemesi durumunda da tansiyon düþüklüðü yaþanýr.
Güneþ çarpmasý daha çok öðle saatlerinde dýþarýda bulunan ve uzun süre güneþe maruz kalanlarda görülür. Güneþ çarpmasý belirtilerinde bol terleme ve vücut aðrýlarý vardýr, nabýz hýzlanmýþtýr. Susuzluk hissi ve bilinç bulanýklýðý da diðer belirtiler arasýnda yer alýr. Baþ aðrýsý, huzursuzluk ve bitkinlik vardýr. Aþýrý yorgunluk, hýzlý nabýz atýmý ve beraberinde hýzlý soluk alýp verme ve kas kramplarý birbirini takip eden olaylardýr. Vücut hýzla ýsýnýr, yüze hýzlý bir kan akýmý olur ve yüz kýpkýrmýzý görünür. Düzensiz ateþ ve yavaþ yavaþ bilinç kaybý hastalýk tablosunun aðýrlaþmaya baþladýðýný gösterir. Zamanýnda müdahale edilmeyen sýcak çarpmalarýnda ölüme kadar varabilen sonuçlar doðabileceði unutulmamalýdýr.
Bu belirtileri gösteren kiþiler acilen gölge ya da serin bir yere taþýnýr. Ateþi ve nabzý kontrol edilir. Saðlýk ekibi gelene kadar hastanýn bilinci kontrol edilmelidir. Bu amaçla adý, yaþý gibi basit sorular sorulabilir. Bilinci açýk ise yarý oturur pozisyonda bekletilmeli, eðer bilinci kapalýysa ya da daha kötüye gidiyorsa sol tarafý üzerine yatýrýlmalýdýr. Bu nefes alýp vermesini kolaylaþtýrýr. Saðlýk ekibi gelene kadar sýký takip edilmeli ve bu amaçla nefes alýp vermelerine, nabzýna sürekli bakýlmalýdýr. Hastaya mümkünse soðuk duþ aldýrýlýr ya da duruma göre kasýklarýna, el ve ayak bileklerine, baþýna ve boynuna soðuk kompresler uygulanabilir. ýsýnan kompresler tekrar soðutulmalýdýr; çünkü ýsýnan kompresler hastanýn ateþini düþürmeye yardýmcý olmaz. Vücut ýsýsýný düþürmek için oda sýcaklýðý düþürülmelidir. Hastanýn bilinci açýk ise alkolsüz ve soðuk: içecekler -tercihen su- içirmeye gayret edin. Bilinci kapalýysa ya da bulanýksa hastanýza bir þey içirmeye çalýþmayýn. Bilinci kapalý ya da bulanýk kiþi içirmeye çalýþtýðýnýz suyu akciðerlerine kaçýrabilir, boðulmasýna neden olabilirsiniz.
Alýnacak birkaç basit tedbirle güneþli günlerin saðlýðý olumsuz etkilemesi ve tatsýz sorunlar yaþanmasýna engel olmak mümkündür. En önemli tedbirin 11.00 ile 15.00 saatleri arasýnda dýþarý çýkýlmamasý olduðu bilinmelidir. Çok sýcak havalarda bol sývý alýnmasý, alkollü içeceklerden uzak durulmasý, geniþ kenarlý þapkalar kullanýlmasý, hafif pamuk ya da keten gibi terlemeyi engellemeyen açýk renkli kýyafetlerin giyilmesi, aðýr ve yaðlý yiyeceklerden uzak durulmasý önemli önlemlerdir. Yanýnýzda mutlaka dolu bir su þiþesi taþýyýn, bol miktarda tuzlu ayran tüketin ve alkollü içeceklerden uzak durunuz" denildi.