Bitki çaylarý, doðal, katkýsýz içerikleriyle ve lezzetleriyle en çok tercih edilen þifa kaynaklarý arasýnda yer alýyor. Eðer þifalý bitki çaylarýna aþina deðilseniz, ilk önce en iyi bilinenleri deneyebilirsiniz. Papatya, nane, ýhlamur, mürver çiçeði, amber çiçeði, itburnu (kuþburnu) ve ada çayý gibi çaylar baþlangýç için idealdir. Pek çok þifalý bitki çayý, bitki yapraklarý veya çiçekleri üzerine kaynar su dökülerek ve þifalý bitkinin hoþ kokulu yaðlarýnýn salýnmasý için 5 ila 10 dakika demlendirilerek hazýrlanan haþlamalardýr. Genel kural, her bir bardak kaynar su baþýna 1 çay kaþýðý kuru þifalý bitki veya 3 çay kaþýðý taze ezilmiþ þifalý bitkidir. Eðer daha güçlü bir tat isteniyorsa, çayý daha uzun süre demlemek yerine þifalý bitkiden daha fazla kullanmak daha iyidir. Uzun süre demleme, çoðunlukla çayý daha acý yapar. Ýþte size aðzýnýza layýk, canlandýrýcý ve þifa kaynaðý çaylar.
Süsen Çayý
Sarý süsen yapraðýndan üç tutam, bir çorba kaþýðý gül reçeli ile birlikte karýþtýrýlýr. Ýki tutam limon çiçeði, birer tutam menekþe ve geyik otu, yarým tutam kasýmpatý, süsen karýþýmý ile birlikte beþ dakika suda kaynatýlýr. Hazýrlanan çay þeker ile tatlandýrýlarak yemeklerden sonra birer kaþýk içilir. Tansiyonu düþürmede, mide ifrazatýný artýrmada ve ateþ düþürmede etkin yararlarý vardýr. Her gün içilirse zihne kuvvet verir, sarýlýk ve dalak aðrýlarýný da önler.
Karanfil Çayý
Muz ve elma usaresi ezilerek lapa haline getirilir. Bir litre suya iki tutam karanfil tomurcuðu, yarýmþar tutam kuþburnu ve çitlembik eklenerek on dakika kaynatýlýr. Hazýrlanan çay, þekerle tatlandýrýlarak içilir. Hýçkýrýðý gidermede, iþtahý açmada, dimaðý kuvvetlendirmede etkin yararlarý vardýr. Ayný zamanda þiddetli baþ aðrýlarýný giderir ve rahat bir uyku saðlar.
Karadut Çayý
Taze karaduttan bir fincan karadut suyu hazýrlanýr. Birer tutam ebegümeci, çuha çiçeði, yarýmþar tutam nane ile kayýþkýran otu, dut suyu ile birlikte kaynatýlýr. Hazýrlanan çay, bal ile tatlandýrýlarak yemek sonrasý bir bardak içilir. Kabýzý geçirmede, kansýzlýðý gidermede ve kandaki þeker miktarýný düþürmede etkilidir. Ayrýca, aðýzda ve boðazda oluþan yaralarý da iyileþtirir.
Papatya Çayý
Üç tutam papatya, orta boy muz ile birlikte ezilir. Bir tutam nane, birer fincan incir suyu ve þeftali suyu, papatya karýþýmý ile birlikte suda kaynatýlýr. Hazýrlanan demleme bal ile tatlandýrýlarak günde üç bardak içilir. Vücudun terleyip ferahlamasýnda, gripten oluþan aðrýlara etkin yararlarý vardýr. Her gün içilirse ülseri tedavi eder ve mide aðrýlarýný da dindirir.
Nergis Çayý
Üç tutam nergis çiçeði, beþ adet taze fasulye, meþe palamudu ile birlikte dövülerek hazýrlanýr. Hazýrlanan karýþýma bir bardak nar suyu ve bir tutam hatmi çiçeði eklenerek suda on beþ dakika kaynatýlýr. Þeker ile tatlandýrýlarak sabah kahvaltýdan sonra, akþam yatmadan önce bir bardak içilir. Þiddetli baþ aðrýlarýnda etkin yararlarý vardýr. Ayný zamanda yürek çarpýntýsýna ve dalak tutukluðuna da oldukça fayda saðlar.
Gonca Gül Çayý
Beþ tutam gül goncasý, bir tutam fesleðen, yarýmþar tutam defneyapraðý, ýhlamur çiçeði ve iki tutam rezene, suda on beþ dakika kaynatýlarak þeker ile tatlandýrýlýr. Yemeklerden sonra bir bardak içilir.
Gül çayý kalbe ferahlýk verir, dimaðý takviye eder, ayný zamanda balgamý ve safrayý söktürür, hastanýn uyuþukluktan kurtulmasýný saðlar.
Arpa Çayý
Arpa saplarý ezilerek un haline getirilir. Ýki tutam arpa unu, birer tutam katýrtýrnaðý otu, mine çiçeði ve papatya pekmez ile birlikte kaynatýlýr. Yemek arasýnda bir fincan içilir. Mide ve baðýrsak sancýlarý, kurt döktürücü olarak arpa sapýnýn etkin yararlarý vardýr. Arpa çayý yatýþtýrýcýdýr. Uyku getirir ve organ spazmýný engeller.
Biberiye Çayý
ýBurçak taneleri ezilerek un haline getirilir. Ýki tutam biberiye çiçeði, yarýmþar tutam burçak unu, çan çiçeði ve þebboy, incir reçeli ile birlikte on dakika kaynatýlýr. Yemeklerden önce bir fincan içilir. Kalbe, ciðere, dimaða kuvvet veren bu çay, safra kesesi ifrazatýný da artýrýr. Kaný temizler ve týkanýk damarlarý açar.
Zencefil Çayý
Üç tutam zencefil, birer tutam gelincik ve ýhlamur, yarým tutam maydanoz, bir fincan nar suyu arýtýlmýþ suda on dakika kaynatýlýr. Þeker ile tatlandýrýlarak yemeklerden önce bir bardak içilir. Ýþtahý açmada, tükürük ifrazatýný fazlalaþtýrmada ve hafýzayý kuvvetlendirmede yararlýdýr.