Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coðrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öðretim Üyesi ve kazý baþkaný Doç. Dr. Kutalmýþ Görkay, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, her yýl olduðu gibi bu yýl da kazý çalýþmalarýna en büyük desteði Kültür ve Turizm Bakanlýðý'nýn verdiðini söyledi.
Çalýþmalara Büyükþehir Belediye Baþkaný Fatma Þahin'in de destek verdiðini ifade eden Görkay, bu yýl ki çalýþmalarýn yine "Muzolar Evi"nde devam edeceðini belirtti.
Çalýþmalarýn ekim ayý ortalarýna kadar süreceðini vurgulayan Görkay, "2007'den bu yana Muzolar Evi'ndeki çalýþmalarýmýz sürüyor. Burasý oldukça iyi korunmuþ ve büyük bir yapý. Üzeri kapanmýþ, çok büyük dolgusu var. Çalýþmalarýmýzý bu dolgunun güney kýsmýndaki alanda sürdüreceðiz. Bu yýl ki kazýlarda önemli bulgular, iyi korunmuþ fresk ve mozaiklere ulaþmayý hedefliyoruz" dedi.
Görkay, çalýþmalarý Rusya'dan gelen akademisyen, öðrenci ve teknik ekiple yürüttüklerini kaydetti.
Zeugma'nýn Dünya Kültür Mirasý listesine girmeye hazýrlanan önemli bir merkez olduðunu dile getiren Görkay, "Burasý sadece bilimsel açýdan deðil, Türkiye turizmi ve ülkemizin dünyaya tanýtýlmasý açýsýndan da önde gelen antik kentlerden birisi. Onun için çalýþmalarýmýzý, sadece bilimsel açýdan deðil ayný zamanda restorasyon, konservasyon ve çevre düzenlemelerine önem vererek sürdürüyoruz" diye konuþtu.
- Zeugma Antik Kenti
Zeugma Antik Kenti, milattan önce 300'de Büyük Ýskender tarafýndan "Selevkia Euphrates" adýyla kuruldu. Romalý komutan Pompeius, milattan önce 64'te kendine yaptýðý yardýmlar karþýlýðýnda kenti 1. Antiachos'a verdi. Kommagene Krallýðý'nýn 4 büyük þehrinden biri olan kent, milattan önce 31'den itibaren tamamýyla Roma Ýmparatorluðu'na baðlanýp, "köprü" ve "geçit" anlamýna gelen "Zeugma" adýný aldý. Roma Dönemi'nde büyük bir zenginlik ve ihtiþam yaþayan Zeugma, milattan sonra 256'da Sasani Kralý 1. Þapur tarafýndan ele geçirilerek yakýlýp, yýkýldý.
GAP kapsamýnda inþa edilen Birecik Barajý'nda su tutulmaya baþlanmasýyla Türk ve yabancýlardan oluþan ekipler tarafýndan antik kentin sular altýnda kalacak bölümlerinde yoðun kurtarma kazýlarý yapýldý. Kazýlarda gün ýþýðýna çýkarýlan ve her birinin bir þaheser olduðu ifade edilen mozaikler, duvar resimleri, Mars Heykeli ve Kil Mühür Baský Koleksiyonu, Gaziantep Arkeoloji Müzesi'ne taþýndý. Eserler daha sonra inþa edilen Zeugma Mozaik Müzesi'nde sergilenmeye baþladý.
Açýk hava müzesine dönüþtürülmesi hedeflenen Zeugma Antik Kenti'nde, Bakanlar Kurulu'nun 2005 yýlýnda aldýðý kararla Doç. Dr. Kutalmýþ Görkay baþkanlýðýnda kazý çalýþmalarý yapýlýyor