Üniversite sýnavlarýnýn ardýndan baþlayan tercih döneminde de heyecan katlanarak sürerken ve öðrenciler acaba nereleri tercih etsem diye düþünürken, çorbada tuzumuz bulunsun babýnda Kahramanmaraþ Sütçü Ýmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Dekaný Prof.Dr. Ali Kaygýsýz’a uðradýk ve ‘tüm zamanlarýn en gözde mesleði’ olarak bilinen Ziraat Mühendisliðini konuþtuk.
Sözlerine Ziraat Mühendisliði dalýnýn yeterince tanýtýlamadýðýný dile getirerek baþlayan Dekan Ali Kaygýsýz; “ Bakýn tarým yani gýda ve enerji üretimi günümüzün stratejik sektörleridir. Ancak, Gýda enerjiden çok daha önemlidir. Çünkü enerjiyi üretmek için insanlarýn beslenmeye ihtiyacý var. O nedenle dünyanýn en stratejik sektörü tarýmdýr. Ýnsan nüfusu artýyor. Tarým alanlarý daralýyor, gýdaya talep artýyor. Ziraat ve gýda mühendislikleri artýk günümüzün gözde mesleklerindendir. Üniversite tercihlerinin yapýldýðý þu günlerde genç meslektaþlarýmýzýn bunu fark etmesi gerekiyor. Esasen Ziraat Mühendislerinin iþ bulma imkânlarý çok geniþtir, ancak bu mühendislik dalý yeterince tanýtýlmamaktadýr” dedi.
Ziraat Mühendislerinin daha düþük puanla atandýðýný ve yüksek maaþ aldýðýný söyleyen Prof.Dr. Kaygýsýz: “ Mesela, KPSS-2013/4 yerleþtirme sonuçlarýna göre Ziraat Mühendislerinin atabilmek için minimum 76 puana ihtiyacý varken, sýnýf öðretmenlerinin atabilmesi için 85 puan almasý gerekiyor. Ayrýca Yirmi yýllýk bir Ziraat Mühendisi, arazi tazminatlarý ve seyyar görevler hariç günümüz þartlarýnda 3 bin 400 lira maaþ alýrken yirmi yýllýk bir Öðretmen ise ek dersler hariç 2 bin 400 lira maaþ alýyor. Üstelik Ziraat Mühendisliðinin çalýþma alanlarý çok fazladýr, fakat sýnava hazýrlanan öðrenciler bu konuda dershaneler tarafýndan yeterli derecede bilgilendirilmemektedir. Birçok dershane kazandý listelerini asarken Ziraat Fakültelerini kazananlarý listenin ya en sonuna eklerler ya da hiç eklemezler. Bundan dolayý da Ziraat Mühendisliði unvanýný topluma farklý lanse ediyorlar”
ZÝRAAT MÜHENDÝSLERÝNE ÝÞ ÇOK
Her meslekte olduðu gibi tarým alanýnda da kalifiye elemana ihtiyaç olduðunu, kendini yetiþtiren ve yeniliklere açýk olan her ziraat mühendisinin muhakkak bir yerde iþ bulduðunu vurgulayan Dekan Kaygýsýz: “Ziraat Mühendisleri iþ bulmaz diye bir þey yok aksine ziraat mühendislerine iþ çok” dedi. Ziraat Mühendisliðinin gerektirdiði özelliklere, çalýþma alanlarýna ve iþ bulma imkânlarýna da deðinen Kaygýsýz: “ Ziraat Mühendisi olmak isteyenlerin; Ziraat ve orman bilimlerinin yanýnda, teknik bilimlere, fen bilimlerine ilgi duyan, Topraðý, bitkiyi, hayvaný seven, üretimlerine ilgi duyan, Çevreyi ve doðayý korumayý ilke edinen Þekil ve uzay iliþkilerini görebilme yeteneðine, Mekanik yeteneðe sahip, Açýk havada çalýþmaktan hoþlanan, Ýnsan iliþkileri geliþmiþ, Ýleri görüþlü ve giriþimci kimseler olmalarý gerekir. Ziraat mühendisleri hem kapalý (büro, laboratuar, fabrikalar, çiftlikler) ortamda, hem de açýk arazide çalýþýrlar. Arazide çalýþýrken tozlu, çamurlu, soðuk veya sýcak bir ortamda bulunabilirler. Laboratuarda ise kimyasal çalýþmalar yapacaklarý zaman kimyasal kokulara, gübre ile ilgili çalýþmalarý sýrasýnda gübre kokularýna maruz kalabilirler. Doðrudan hayvancýlýk iþletmelerinde çalýþanlar için çalýþma ortamý kirli ve havasýz olup kokusu rahatsýz edicidir. Ziraat mühendisleri, çiftçiler, meslek odalarý mensuplarý, meslektaþlarý ve ziraat teknisyenleriyle iletiþim halinde çalýþýrlar. Eðitimini baþarý ile tamamlayanlara "Ziraat Mühendisliði” lisans diplomasý ve “Ziraat Mühendisi” unvaný verilir. Diplomada bölümü belirtilir. Mezunlar bitirdikleri alt programa göre Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðý, Çevre ve Orman Bakanlýðý gibi kamu kuruluþlarýnda ve mantarcýlýk, fidancýlýk, tohumculuk, seracýlýk, tarým ilaçlarý ile ilgili firmalar, yem fabrikalarý, hayvancýlýk iþletmeleri, tarým alet ve makinalarý üretim fabrikalarý, su ürünleri yetiþtirme tesisleri, süt fabrikalarý gibi özel sektörde çalýþabilirler. Ayrýca tarým alanýnda faaliyet gösteren proje, iþletme, pazarlama ve ihracat-ithalat þirketlerinde danýþmanlýk ve yönetim hizmetleri verebilirler. Bunun yanýnda meslekte kendini iyi yetiþtirmiþ, giriþimcilik ruhuna sahip olan kiþiler kendi çiftliklerini kurmak suretiyle baðýmsýz olarak çalýþma olanaðýna sahiptirler. Çalýþtýklarý yerler genel olarak açýk araziler, köyler olduðu için iþe eleman alýnýrken erkekler tercih edilmektedir. Üniversitede çalýþmak isteyenler araþtýrma görevlisi olarak göreve baþlarlar; akademik çalýþmalarýnda baþarýlý oldukça yardýmcý doçentlik, doçentlik ve profesörlük gibi basamaklara yükselme olanaðýna sahiptirler. Baþarýlý olanlar iþletmelerde yönetici olabilmektedirler” dedi.![]()