GaziAntep Ticaret Borsasýnýn giriþimleriyle oluþturulan ‘Antep Fýstýðý Ortak Akýl Heyeti’ ile Tarým Bakanlýðý yetkilileri, Ankara'da düzenlenen komisyon toplantýsýnda bir araya geldi. Antep fýstýðý üretiminde yaþanan sorunlarýn ve çözüm önerilerinin ele alýndýðý görüþmede sektörle ilgili acil eylem planlarý masaya yatýrýldý.
GTB Yönetim Kurulu Baþkaný Ahmet Tiryakioðlu, GTB tarafýndan hazýrlanan Antep fýstýðý sektör raporunu komisyon üyeleriyle paylaþarak, içerisinde kayýt dýþý ekonomi, stokçuluk, çiftçi eðitimi, tarýmsal destek, analiz maliyetleri, kontrol laboratuvarlarý ve üretimi arttýrýcý aþýlý fidan daðýtýmýna kadar pek çok konunun yer aldýðý çalýþma hakkýnda açýklamalarda bulundu.
Antep fýstýðýnda en büyük sorunun üretilen ürünün kayýt altýna alýnamamasýndan kaynaklandýðýný ifade eden Tiryakioðlu, çiftçinin destek alamadýðý bir ürün için kayýt altýna girmek istemediðini ve bu nedenle Antepfýstýðýnda kayýt dýþý ekonominin geliþtiðine dikkat çekerek, “Bu sorunu çözmenin en kestirme ve en kolay yolu bu ürünümüze devlet desteðinin verilmesinden geçiyor. Ürüne destek hakký verilmesi halinde çiftçi desteklemeyi alabilmek için kendi TC Kimlik numarasý ile müstahsil makbuzunu düzenleyecektir. Böylece ürünümüz kayýt altýna alýnarak kayýt dýþýlýðýn önüne geçilecek. Ve daha da önemlisi sektörde artýk spekülasyon diye bir terim kalmayacaktýr” dedi.
Antep fýstýðýnýn geleceðinin bugün alýnacak tedbirlere baðlý olduðunu kaydeden Tiryakioðlu, konuþmasýný þöyle sürdürdü, “Antep fýstýðý ile ilgili gerçekleþtirdiðimiz bu ortak komisyon çalýþmalarýnda üreticilerimizin ve iþletmecilerimizin beklentilerini tam olarak karþýlayabilirsek. Sektörle ilgili ileriye dönük çok önemli hamleler gerçekleþtirmiþ olacaðýz. Þu an 100-200 bin ton olan üretim kapasitemizi 5-10 yýl içerisinde 400-500 bin ton seviyesine rahatlýkla çýkarabileceðimizi öngörüyorum” dedi.
![]()