Özel bankalarýn 'üretici kredisi' adý altýnda verdiði krediler çiftçinin baþýna bela oldu. % 5'lik faiz nedeniyle birçok çiftçi tarlasýný satmak zorunda kalýyor. 7 bin TL'lik borcu 5 yýlda 78 bine çýkan çiftçileri hapis korkusu sardý.
Özel bankalarýn son yýllarda keþfettiði çiftçiler, yýllýk yüzde 30'lara varan kredi faizleriyle iflasýn eþiðine gelmiþ durumda. Bunun baþlýca nedeni ise 'tarýmsal kredi' verdiðini söyleyen bankalarýnaslýnda yüksek faizli tüketici kredisi benzeri finansman saðlamasý. Hatta Ziraat Bankasý'nýndýþýnda gerçek anlamda zirai kredi veren banka yok. Kamu bankalarý kredi baþvurularýný uzunsürede yanýtlarken, özeller 1-2 günde bazen de teminata göre 20 dakikada taleplere onayveriyor. Ancak alýrken saðlanan kolaylýða raðmen aylýk yüzde 5'lere varan faizler nedeniyle üreticiler ödeme yapmak için tarla ve hayvanýný satmak zorunda kalýyor. Ceza faizi yýllýk yüzde 60-90'lara varýyor. Bankalar, teminat olarak gösterilen tarlalarý satmak yerine, parasýnýkefillerden tahsil yoluna gidiyor.
TEFECÝDEN BÝLE YÜKSEK
Sabah'ýn haberine göre, Bunun son örneði ise Bolu'nun Mudurnu ilçesine baðlý Yeðenderesi köylüleri oldu. Çiftçi Sebahattin Çevik'in 2009'da eþi Hamiyet Çevik adýna aldýðý 7 bin 500 liralýkkredi, 5 yýlda 78 bin 125 liraya çýktý. Bu artýþýn bölgedeki tefecilerin bile yapmadýðýný söyleyen Çevik'in yaptýðý itirazlar sonucu miktar 41 bin 824 liraya indirilmiþ. Ancak bu parayý da ödeyemeyeceðini söyleyen Çevik'in bankaya yaptýðý uzlaþma teklifine olumsuz yanýt verilmiþ. Çýkmaza giren Çevik'i hapis korkusu sarmýþ. Yeðenderesi Köyü Muhtarý Sami Çevik de, yüzlerce çiftçinin ayný durumda olduðunu ve BDDK'nýn devreye girmesi gerektiðini söyledi.
ARTAN ÞÝKAYETLER ÜZERÝNE ODALAR HAREKETE GEÇTÝ
Bolu Ziraat Odasý Baþkaný Ýsmail Yamantürk kendilerine de bu yönde birçok þikâyetin geldiðini söylüyor. Sorunla ilgili kurumsal bir çözümün henüz bulunamadýðýný belirten Yamantürk, "Bankalarla görüþerek, borcu indirmeye çalýþýyoruz" dedi. Yamantürk, özel bankalarýn verdiði zirai kredilerin aslýnda ticari olduðunu, bu konuda gerçek anlamda tek kredinin Ziraat Bankasýtarafýndan, Hazine destekli olarak verildiðini vurguladý. Yamantürk, özel bankalarýn kredilerdegecikme faizinin ise aylýk yüzde 5'lerde olduðunu belirterek, rakamýn yýllýkta yüzde 60'lara ulaþtýðýný söyledi.
http://ekonomi.haber7.com/finans/haber/1136663-7-bin-tllik-borcu-5-yilda-78-bine-cikti