Nizip Ticaret Odasý tarafýndan NACE kodlarý ile bilgilendirme toplantýsý Nizip Ticaret Odasý meclis toplantý salonunda Nizip'teki Serbest Muhasebeci ve Mali Müþavirlerin katýlýmýyla yapýldý.
Nizip Ticaret Odasý Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Özyurt NACE kodlamalarý ile ilgili Serbest Muhasebeci ve Mali Müþavirlere geniþ bilgiler vererek ve þu ifadelere yer verdi;
Malumunuz üzere odamýz organ seçimleri 10 Mayýs 2013 tarihi itibariyle sonuçlanmýþtýr. Umarým yeni dönemimiz Hepimiz, ilçemiz ve ülkemiz için hayýrlý uðurlu olur. Ýnanýyorum ki sizlerinde desteðiyle daha güzel faaliyetlere birlikte imza atacaðýz. Bugün toplanma sebebimiz hepinizin de bildiði üzere seçim öncesinde uygulamaya konulan faaliyet kodlarýdýr. TOBB ve Gümrük ve Ticaret Bakanlýðýmýzýn çalýþmalarý seçim döneminde çok tartýþýldý. Bu konuda yaþanan yanlýþ anlamalarý ve süreci sizlere kýsaca anlatmak istiyorum.
Dünyanýn her yerinde çeþitli ürünler üretilmekte, ticareti yapýlmaktadýr. Artýk firmalar sadece kendi ülkelerinde deðil yurtdýþýyla baðlantýlý iþler yapmaktadýr. Bu nedenle her ürüne detaylý bir kod verilmiþtir. Bu kodlar dünyanýn her yerinde geçerliliði olan, ve koda baktýðýnýz da ürününün ne olduðunu anlayabileceðiniz kodlardýr. Bu uygulamanýn adý ise Avrupa Topluluðu'nda Ekonomik Faaliyetlerin Ýstatistiki Sýnýflamasý Sistemi (NACE) dir. Ki sizler bu konuya en az bizler kadar vakýfsýnýz. Geçtiðimiz yýl üst kuruluþumuz olan Gümrük ve Ticaret Bakanlýðý ile TOBB NACE uygulamasýný meslek gruplarýna uyarlama kararý almýþtýr. Ayrýca, Maliye Bakanlýðý Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý, Nüfus ve Vatandaþlýk Ýþleri Genel Müdürlüðü, Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye Ýstatistik Kurumu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði ile birlikte üyelerin faaliyet kodlarýnýn aðýrlýklý faaliyet alanýna göre belirlenmesi çalýþmalarý da baþlanýlmýþ ve belirlenen kodlarýn tüm kamu kurum ve kuruluþlarýnda kullanýlmasý kararlaþtýrýlmýþtýr. Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý tarafýndan Ocak 2012 'de yayýmlanan teblið ile Nace uygulamasýnýn ilk etabý olan "Mükellef Bilgileri Bildirimi" toplanmasý kararý alýnmýþtýr. Bu kapsamda bir dizi çalýþmalar yapýlmýþ ve firmalara da düzenli olarak bilgi verilmiþtir.
Nizip Ticaret Odasý olarak üyelerimizi bilgilendirmek adýna 16 Nisan 2012 tarihli "Sicil Bilgilerinin Güncellenmesi" konulu 244.nolu E-Bültenimizle üyelerimize web sayfamýzdan, sosyal paylaþým sitelerinden ve e-mail sisteminden haber verdik. Ýkinci aþamada 10 Mayýs 2012 tarihli "NACE Kodlarý Faaliyet Sýnýflandýrýlmasý Sistemi" konulu 246.nolu E-Bültenimizle üyelerimize yine ayný þekilde duyurusunu yaptýk. Daha sonra muhasebecilerin yani sizlerin vergi dairesine yapmýþ olduklarý bildirimler doðrultusunda oluþan vergi bilgileri ile üyelere NACE faaliyet kodlarý TOBB tarafýndan atanmýþtýr. 22 Ekim 2012 tarihli "NACE Faaliyet Kodlarý" konulu 255.nolu E-Bültenlerimiz yayýnlanmýþtýr.
Yeni NACE kodlarý ve gruplar firmalara TOBB tarafýndan tebligat þeklinde gönderilmiþ, web sitesinden ve medya aracýlýðýyla duyurulmuþtur. TOBB ülke genelinde 26 gazete aracýlýðýyla nace ile ilgili duyurular yapmýþtýr. Bu kadar geniþ kapsamlý duyurulma sebebi ise eðer mükelleflerin kodlarý kendilerine uygun deðilse belirtilen tarihe kadar itiraz edilmesi içindir. Bizde bu konuyu üyelerimize 28 Kasým 2012 tarihinde toplu SMS göndererek bilgi verdik, konunun önemini vurguladýk hatta 29 Kasým 2012 tarihli Olaðan Meclis toplantýmýzda bile meclis üyelerimizi bilgi verildi ve bu þekilde de üyelerin bilgilendirilmesi amaçlandý. Bahsi geçen tüm çalýþmalar oda ve borsalardan baðýmsýz olarak gerçekleþti ve biz üyelerimize ekstradan duyuru yaptýk.
Sürekli belirttiðim gibi oda ve borsalar bu çalýþmalar içerisinde yer almamýþ, hatta öyle bir þey ki bu konuda hiçbir yetki oda ve borsalara tanýnmamýþ, itirazlar bile direk TOBB'a yapýlmýþtýr. NACE'lerle ilgili sýkýntý sadece bizim ilçemiz ve odamýzla ilgili bir sýkýntý deðildir. Türkiye'deki tüm oda ve borsalarda bu sorunlar yaþanmaktadýr. Çünkü belirttiðim gibi bu konuda yetki tamamen üst kuruluþumuz olan TOBB'dadýr. Üyelerimize verilen NACE faaliyet kodlarý tamamen bizden baðýmsýz ve irademiz dýþýnda gerçekleþmiþtir.
Firma faaliyet kodlarý, firmalarýn faaliyet alanýna uygun olacak þekilde yapýlmýþ, gerekli hallerde yatay ve dikey birleþtirmelerle bütünlük saðlanmýþtýr. Size geçen gün yaþadýðým bir olayý iletmek istiyorum. Bir üyemiz geldi kendisinin ofis mobilyasý ürettiðini ancak neden 9. Meslek grubunda olduðuna anlam veremediðini söyledi. Ben de kendisine bir grup oluþturmak için bizim odamýzda (çünkü üye sayýsý 1000'den fazla odalarda bu koþul mevcut) en az 50 firma gerekmekte sizin sayýnýz ise 10, bu yüzden grup kuramýyorsunuz. Sonra tek tek gruplarý içerikleriyle açýkladýktan sonra kendisine en uygun grubun 9.grup olduðunu ifade ettim ve kendisi de buna hak verdi. Çünkü dikey birleþtirme ile meslek grubu doðru bir þekilde belirlenmiþti. Üyelerin farklý gruplarda görünmesi gibi Hatalý gruplamalar ise yanlýþ/eksik beyan veya grup olmamasýndan kaynaklanmaktadýr.
NACE faaliyet kodlamasýnda ne bizim odamýzýn ne de Türkiye'deki diðer odalarýn bir yetkinliði yoktur. Üst kuruluþlarýmýz belirlemiþ ve atamýþ bize de uygula diyor. Ýtirazý olan varsa da bizzat kendisi, özellikle vurgulamak istiyorum baþkasý deðil kendisi itirazýný direk TOBB'a yapsýn diyordu. Þimdi biz gerekli duyurularý üyelerimizi vaktinde yapmýþýz, TOBB tarafýndan yazýlarda gönderilmiþ, eðer üye durumu deðiþtiði halde itiraz etmiyorsa biz ne yapabiliriz.
Bakanlýk yeni bir hak tanýdý, eðer grubundan memnun deðilsen her yýl 1 Nisan-31 Mayýs tarihleri arasýnda muhasebeciniz aracýlýðýyla bu durumu düzeltebileceðinizi belirtti. Bu sayede her yýl faaliyet konularýnda firmalar faaliyet kodlarýyla ilgili beyanda bulunacak ve bu kendi iradelerinde olacaktýr.
Bundan sonra da her yýl için TOBB tarafýndan TEMMUZ ayýnda oda ve borsalara tüm üyelerin NACE kodlarý gönderilecektir. Bizlerde nace kodu deðiþen üyelere tebliðat göndererek deðiþiklik yapýldýðý hakkýnda bilgi vereceðiz. Ayrýca nace kodu deðiþen üyelerimiz dilekçe ve tesvik edici belgelerle odamýza müracaat etmesi durumunda Yönetim olarak deðiþiklik talebini inceleyip, TOBB'ne de bildireceðiz dedi.
Yapýlan toplantýya Nizip Mali Müþavirler Odasý Baþkaný Süleyman Çiçek ve çok sayýda Serbest Muhasebeci ve Mali Müþavir de katýldý.
![]()