ZEUGMA
Zeugma öyle büyük bir alana daðýlmýþ ki Kültür Bakanlýðý ziyaretçiler için küçük bir bölümünün kazý çalýþmasýný tamamlayýp çelik tellerden yapýlan bir kafesle koruma altýna almýþ . Bunun denizdeki kum tanesi olduðunu bilmek bile heyecan verici.
Yerdeki mozaik burada gömülü olan binlercesinden biri sadece.
Rehberin anlattýðýna göre burasý bir zenginin eviymiþ !
Bu bir ocak... Bir zamanlar yemekler piþirilip ailece toplanýp yenilip içilmiþ. Kim bilir hangi yemekler yendi ve o esnada neler konuþuldu !
Bizim için düzenlenen mini bir konser vardý. Bu özel mekanda çok özel insanlarla birlikte harika bir dinletiye eþlik etmek günün sürpriziydi!
Gezilerimizde çoðunlukla -hem tembellikten hem de zaman darlýðýndan - seyahat þirketlerini tercih etsek de en keyif aldýðýmýz geziler yakýn dostlarla yaptýklarýmýzdýr. Seyahat þirketleri size kolaylýk saðlar,gidilecek gezilip görülecek yerler oteller bellidir,transferler saðlanýr, araç bulma kaygýnýz, yol sorma zorluðunuz olmaz ama bazen kýsmetinize çok zor insanlarla yola çýkabilirsiniz. Her þeyden þikayet eden ,her yerde arýza çýkaran tipler kabusunuz olur.
Yaklaþýk 5-6 yýldýr bu grupla seyahat ediyoruz . Hepsi de eþimin okul arkadaþlarý ve onlarýn eþleriyle çocuklarý. Sayýmýz az deðil ama aramýzdaki uyumu görmeden anlamanýz mümkün deðil. Bencillik yok! Disiplinsizlik hiç yok! Kahkaha ,gýrgýr ,þamata garanti ve hepsinden önemlisi saðlýk konusunda tam donanýmlýyýz :))) Aman nazara gelmeyelim!
Bu topraklarýn altýnda bir tarih yatýyor. Bu gün kazmaya baþlasak kazý çalýþmasý 100 yýl sürermiþ !
Hani derler ya "ayaðýnýn tozuyla iþe baþladý " diye iþte ben de hemencecik ,sýcaðý sýcaðýna sizlerle Gaziantep / Þanlýurfa gezimizin fotoðraflarýný paylaþmak istedim.
Bu fotoðraf netten alýnmadýr !
Kalabalýk bir grup olarak ziyaret ettiðimiz Zeugma antik kentine ayrýlan gün Gaziantep Mozaik Müzesini de ziyaret etmek istedik ama o gün müze kapalý olduðu için ünlü Belkýs mozaiðini görme þansým olmadý.
( Zeugma'nýn tarihi hakkýnda bilgi vermek benim ne haddime ,merak edenler için ayrýntýlý bilgi burada )
Ah sevgili yurdum ,bereketli Mezopotamya sen kültürlerin uygarlýðýn beþiðisin !
Hangi taþý kaldýrsak altýndan tarih fýþkýrýyor ama ne yazýk ki buralarý henüz çok kýsa bir süre önce turizme açýldýðý için yeni yeni gezip görebiliyoruz.
Neyse efendim Gaziantep'de yalnýz gezip görülen yerler deðil yenilip içilenler de anlatýlmaya deðer güzelliktedir ama ne yazýk ki ben yediklerim hakkýnda size pek bir þey söyleyemeyeceðim. Zira ben kuzu,keçi ve oðlak eti yiyemem- aslýnda kýrmýzý et yiyemem- o nedenle kebaplara bakmakla yetindim ama baklavalarý,firik pilavý (bilmeyenler için firik bir çeþit bulgurdur ),cacýk hakkýnda saatler boyu yazabilirim. Aman Allah'ým ben bu tadý unutmuþum!
Adýný yetiþtiði topraklardan alan "Antep Fýstýðý Aðacý " ilk kez bu kadar yakýndan gördüm .
Gaziantep - Kilis benim ilk görev yerimdir. Bundan tam 31 yýl önce- tabirimi mazur görün -yaþýtlarým daha gezip tozarken - ben gencecik bir öðretmen adayý olarak soðuk ve yaðmurlu bir günde Gaziantep'e gelmiþ ayný gün biraz korku ,çokça heyecanla Kilis'e hareket edip Kilis Lisesi'nde göreve baþlamýþtým. 22 Yýl sürecek öðretmenlik yaþamýmda görev yaptýðým her yer anýlarýmda iyi- kötü yer alýr ama Kilis Lisesi'nin yeri apayrýdýr.
Gaziantep için ayrý bir yazý hazýrlayacaðým. Kýsa zaman aralýðýna sýðdýrabildiðimiz bu gezide Gaziantep'in olaðanüstü güzelliði ve çaðdaþ kent görüntüsü beni öyle etkiledi ki anlatabilmek için biraz zamana ihtiyacým var.