Maþ'lu Zeugma piyazý
Maþ, yeþil mercimeðe benzeyen ve özellikle Gaziantep'te çok kullanýlan bir çeþit bakliyattýr.
Maþý orta boy bir çelik tencerede 8 su bardaðý suyla haþlayýn. (Düdüklü tencerede daha kýsa sürede de haþlayabilirsiniz.) Ancak çok ezilmeyip tane tane olmasýna dikkat edin.
Ýyice yumuþayan maþý süzüp soðuk sudan geçirin ve tekrar süzüp derin bir kaba aktarýn. Üzerine konserve fasulyeyi aktarýp karýþtýrýn.
Yýkanmýþ roka yapraklarý, soðan ve maydanozu ayýklayýp incecik doðrayýn ve ýlýk haldeki maþýn üzerine ilave edip karýþtýrýn. Varsa salatalýk turþusunu da tavla zarý formunda doðrayýp ekleyin. Tuz ve kýrmýzý pul biberi serpip karýþtýrýn.
Sosu hazýrlamak için zeytinyaðý, sarmýsak, nar ekþisi, þeker, tuz ve pul biberi mutfak robotuna koyup tüm malzemeler ezilip pürüzsüz bir kývama gelinceye kadar çekin. Hazýrladýðýnýz sosu maþ salatasýnýn üzerine gezdirin.
Ýyice karýþtýrýp salatanýn sosu çekmesi için 5-10 dakika kadar bekleyin. Tekrar karýþtýrýp servise sunun.
Not: Ýsterseniz üzerini nar taneleriyle süsleyerek servise sunabilirsiniz.
Malzeme listesi
* 2 su bardaðý haþlanmýþ maþ (Yeþil mercimek büyüklüðünde bir çeþit bakliyat.)
* 1 su bardaðý konserve barbunya fasulye (Kýrmýzý Meksika fasulyesi ya da kuru fasulye de kullanabilirsiniz.)
* 5-6 adet yeþil taze soðan
* 1 demet maydanoz
* Varsa 8-10 adet roka yapraðý
* Varsa 2-3 adet salatalýk turþusu
* 2 çay kaþýðý tuz, kýrmýzý pul biber
Sosu için;
* Türk kahvesi fincanýyla 2 fincan zeytinyaðý
* 2 diþ sarmýsak
* 2 yemek kaþýðý nar ekþisi
* 1 çay kaþýðý toz þeker
* 2 çay kaþýðý tuz, kýrmýzý pul biber
![]()