![]()
Moldova’nýn 9’uncu Baþbakaný Vâsile Tarlev Nizip’i ziyareti kapsamýnda Nizip Ticaret Odasý Yönetim Kurulu Üyelerini, Meclis Üyelerini ve Nizipli iþ adamlarýný ziyaret etti.
Nizip Ticaret Odasý Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Özyurt yaptýðý açýklamada; Nizip Ticaret Odasý olarak Moldova 9.Baþbakaný'nýn ziyareti kapsamýnda sanayici ve iþ adamlarýmýzla birlikte ikili görüþmelerin yapýlacaðý programýmýza hoþ geldiniz. Öncelikle sizleri þehrimizde ve odamýza aðýrlamaktan büyük mutluluk duyduðumuzu belirterek odamýza yaptýðýnýzdan ziyaretten dolayý teþekkür etmek isterim. Ziyaretiniz bizi onurlandýrmýþtýr. Türkiye’nin Moldova’ nýn baðýmsýzlýðýný tanýyan ilk ülkelerden biridir. Türkiye ile Moldova arasýndaki ikili iliþkiler sorunsuz ilerlemekte ve siyasi iliþkiler olumlu bir seyir izlemektedir. Türkiye ve Moldova arasýnda ekonomik ve ticari iliþkilerin genel çerçevesi bugüne kadar imzalanmýþ çok sayýda anlaþma ile çizilmiþtir. Bu anlaþmalar iki ülkenin vatandaþlarýnýn ekonomik ve ticari faaliyetlerin düzenlenmesi ve kolaylaþtýrýlmasý amaçlanmaktadýr. Dolayýsýyla, bu anlaþmalar ikili ticaret hacminde artýþa katkýda bulunmuþtur. Son yýllarda Türk iþletmelerin yatýrým hacmi Moldova’da önemli sayýda artýþ kaydetti. 2010 yýlý itibariyle Türk sermayeli 908 þirket Moldova Ticaret Odasý kayýtlýdýr. 2012 yýlýnda iki ülke arasýnda “Vizelerin Karþýlýklý Olarak Kaldýrýlmasýna Ýliþkin Anlaþma” baþta olmak üzere toplam yedi belge imzalanmýþtýr. Türkiye ile Moldova arasýndaki ticari ve ekonomik iliþkiler, son yýllarda kaydedilen geliþmelere karþýn, halen mevcut potansiyelin altýnda seyretmektedir. Bundan 9 yýl önce toplam dýþ ticaret hacmimiz sadece 44 milyon dolardý.2011 yýlýnda ikili ticaret hacmimiz 450 milyon dolar olarak gerçekleþmiþtir. 2012 yýlýnda ihracatýmýz 224 milyon dolar, ithalatýmýz 135 milyon dolardýr. Ýkili ticaret hacmi baðlamýndaki hedefimiz, Moldova’yla müzakereleri sürdürülen Serbest Ticaret Anlaþmasý’nýn sonuçlandýrýlmasýnýn da yaratacaðý etkiyle, 2015 yýlý sonu itibarýyla 1 milyar dolarlýk büyüklüðe ulaþýlmasýdýr. Moldova’da Türk müteahhitleri 300 milyon dolarlýk iþ üstlenmiþtir ve bu ülkeye yatýrým yapanlar, gelecekte karlý çýkacaklardýr. Ayrýca Moldova'nýn Rusya ve AB ülkelerine geçiþ için önemli bir ülke olduðunu belirtmek isterim. Ülkemiz ve bölgemiz hakkýnda da bilgi vermek isterim. Ülkemizin nüfusu 76 milyon ve yaþ ortalamasý 73’tür.Ülkemizin 2012 yýlý ihracat deðeri 152,6 milyar dolar ve ithalat deðeri 238 milyar dolardýr. 2023 yýlý hedefimiz ise ihracat deðerimizi 500 milyar dolar yapmaktýr. Ülkemizin 2012 yýlý turizm geliri ise 45 milyar dolar olarak belirlenmiþtir. Gaziantep 2 milyonluk bir nüfusa sahiptir. 2012 yýlýnda Gaziantep’te yaklaþýk 225.000 çalýþan bulunmakta ve ihracat deðeri 6 milyar dolara ulaþmýþtýr. Gaziantep’in 2023 ihracat hedefi ise 30 milyar dolar olarak belirlenmiþtir. Ýlimizde halý, tekstil, gýda maddeleri, makine sanayi ve ofis mobilyasý sektörü ön plandadýr. Ýlçemizin 2012 yýlý ihracat deðeri ise 41 milyon dolardýr. Türkiye cumhuriyetinin 100. Kuruluþ yýldönümünde yani 2023 yýlý hedefimiz ihracatýmýzý 500 milyon dalara çýkarmaktýr. Ýlçemizin önemli sektörleri fýstýk, sabun, zeytin ve zeytinyaðý, bakliyat, ofis mobilyasý, bulgur ve konservedir. Ayrýca dünyaca ünlü Zeugma antik kenti de ilçemizde bulunmaktadýr. Baþta Moldova 9.Baþbakaný Mr.Vasile TARLEV'e Odamýzý ziyaretinden dolayý en derin sevgi ve saygýlarýmýzý sunar, siz deðerli misafirlerimize bu katýlýmýzdan ve katkýlarýnýzdan dolayý teþekkürlerimizi sunarým dedi.
Moldova’nýn 9’uncu Baþbakaný Vâsile Tarlev ise ziyaretten duyduðu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye’de bulunmadaki amaçlarýnýn hem Türkiye hem de turizm konusunda önemli bir yere sahip olan Gaziantep’i daha yakýndan tanýmak olduðunu belirtti. Türkiye ile Moldova arasýndaki birlik beraberliðin en iyi þekilde sürmekte olduðunu gördüðünü ifade eden Tarlev, ‘’Ýki dönem Baþbakanlýk yaptým görev sürecinde Türkiye ile güzel iliþkilerimiz olmuþtur. Bu güzel iliþkilerde yer almak ve yeniden seçilmek için 2014 yýlýnda yapýlacak olan seçimlerde yine aday olacaðým. Bu nedenle seçildiðim andan itibaren Türkiye ile yine güzel iþler yapacaðýma inanýyorum. Zaten þuan Türkiye ile Moldova arasýnda ticaret konusunda güzel þeyler oluyor bizlerde bunu daha da ileriye götürmek için elimizden geleni yapacaðýz. Türkiye ile her türlü ticaret iliþkilerine hazýrýz, Gaziantep ve Nizip’le ticaretin geliþmesi için her türlü desteði vereceklerini belirtti ve Nizip Ticaret Odasý Meclis Üyeleri ve iþadamlarý ile karþýlýklý görüþ alýþveriþinde bulundu.
Yapýlan ziyaret kapsamýnda Nizip Ticaret Odasý Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Özyurt tarafýndan günün önemi ve anlamý anýsýna Vâsile Tarlev’e plaket takdim edildi.
Yapýlan ziyarete Nizip Kaymakamý Yaþar Karadeniz, Nizip Ýlçe Emniyet Müdürü Mustafa Kantar, Nizip Ýlçe Milli Eðitim Müdürü Cengiz Gündeþ, Nizip Ticaret Odasý Meclis Baþkaný Mustafa Doktoroðlu, Nizip Ticaret Odasý Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri ve Çok Sayýda Sanayici ve Ýþadamý da katýldý.