Ýrmik... Mutfaklarýmýzýn vazgeçilmez ürünü. Neler yapýlmaz ki onunla... Çocuklarýmýz büyürken çorbalarýna kývam vermesi için, kayýplarýmýzda, dualarýmýzda sofralarýmýzýn vazgeçilmezidir. Dardar Dede'ye adak adayanlarýn sofrasýnda, mercimekli bulgur pilavýnýn yaný baþýndadýr yeri.Sütlüsü, þerbetlisi derken uzayýp gider irmikle yapýlabilenler listesi. Þam tatlýsýna , þekerpareye, revaniye kattýðý lezzeti ise sevenleri çok iyi bilir. Benim küçük ailem, irmik helvasýný, tatlý niyetine çokça sipariþ ederler bana.
Ayýptýr söylemesi, böbürlenmek gibi olmasýn ama...
Ben de iyi yaparým bu helvayý.
Daha sonra ki kayýtlarda; Hatay, Antakya mutfaðýndan, sýcak tüketilen ve tuzsuz dil peyniri katýlarak yapýlan bir baþka çeþidine daha yer vereceðim. Ve... Güzel arkadaþým Selvamýn kulaklarýný çýnlatacaðým... Yýllar önce Los Angeles'a, talihsiz bir nedenle yerleþmiþ olsa bile, o marifetli, güzel insanýn mutfaðýna, anýlar ve hafýzamdaki görüntülerle, kýsa bir ziyaret yapmýþ olacaðým... Mide problemi yaþayanlar, yaðda kavrulmuþ irmik helvasýndan, ekþime , yanma yapýyor diyerek sýklýkla þikayet edip dururlar. Ýþte tam bu noktada; sizlere, çözüm olacak bu tarif. En mutlu günlerinizde, yüzünüzde gülümsemelerle, tatlý niyetine yemeniz dileklerimle...
Malzemeler:
* 1 Paket Ýrmik (Ýri taneli)
* 200 gr Margarin
* 1 Çay bardaðý Antep fýstýðý ( ya da dolmalýk fýstýk)
* 2 Su bardaðý Su
* 2 Su Bardaðý Süt
* 3,5 Bardak Toz þeker
* 1 Tatlý Kaþýðý Tarçýn
Yapýlýþý:
* Yað, su, süt, þeker bir tencerede kaynatýlýr.
* Ýrmik ve fýstýk, teflon yada seramik bir yayvan tencerede, rengi dönene ve kokusu çýkana kadar kavrulur.
* Kaynamýþ olan þeker su karýþýmý, kavrulmuþ irmiðin üzerine yavaþça dökülür ve karýþtýrýlýr.
ÖNEMLÝ NOT: Sýcak sývý , irmiðin üzerine dökülürken çok sýçrama yapar, yanýklarýn oluþmamasý için dikkat edilmelidir.
* Bir taþým kaynatýlan tencerenin üzerine bir kaðýt havlu veya mutfak bezi kapatýlarak 45 dakika hiç açýlmadan demlendirilmelidir. Helva, 45 dakika sonra açýlýr. Bir tatlý kaþýðý tarçýn ilave edilerek harmanlanýr ve ýlýk servis yapýlýr.