Kültür ve Turizm Bakaný Ertuðrul GÜNAY, daha önce dünyanýn en büyük mozaik müzesi olan Tunus Bardo Müzesi’nin bu unvanýnýn Zeugma’ya geçtiðini hatýrlatarak, “Bardo Müzesi her odasýna bir þeyler týkýþtýrýlmýþ eski müzecilik anlayýþýnýn örneði olarak göründü. Ben onlara ‘Gelin Zeugma Müzesi’ni görün ufkunuz geniþleyecektir’ dedim. Sanýrým yakýnda Gaziantep’in misafiri olacaklar.” dedi.
GÜNAY, Türkiye Ýþ Bankasý’nýn gün yüzüne çýkarýlmasý destek verdiði, Zeugma Antik Kenti’ndeki Muzalar Evi kazý çalýþmalarýný yerinde görmek için Gaziantep’in Nizip ilçesine geldi. Burada bir konuþma yapan GÜNAY, Türkiye Ýþ Bankasý’nýn desteðinin anlamlý olduðunu vurgulayýp, Zeugma’ya ve bu topraklarda yaþayan bütün uygarlýklara borçlarýný son zamanlarda ödemeye çalýþtýklarýnýn altýný çizdi. Kýsýtlý bir bütçeyle, Türkiye’de birçok alandan sorumlu, 30 milyon yabancý ziyaretçiyi taþýyan, aðýrlayan, 25 milyar dolardan fazla ekonomiye katký yapan bir bakanlýk olduklarýný kaydeden GÜNAY, “Bu tür destekler ve sponsorluklar bizim için hangi boyutta olursa olsun bizim için son derece anlamlý.” ifadelerini kullandý.
Daha önceki yýllarda dünya müzelerini gezdiðinde derin kýskançlýklar ve öfkelerin oluþtuðunu söyleyen GÜNAY, “Çünkü, British Musesum’dan Berlin’e kadar, Batý Avrupa’nýn özellikle büyük müzelerine gittiðimiz zaman Ortadoðu coðrafyasýnýn geçmiþteki 100 yýl içinde nasýl talan edildiðinin çarpýcý örneklerini görüyoruz. Nice eserlerimiz olmuþ ve dünyanýn büyük müzelerinin, en görkemli salonlarýnda, en seçkin örneklerini oluþturuyorlar.” diye konuþtu. Teþhir ve mekanýn önemine deðinen GÜNAY, “Biz eserlerimizi henüz olmasý gerekenin çok altýnda, kýsmen geri almaya, getirmeye baþladýk. Geçmiþ yýllarda bize yapýlan bir eleþtiri vardý. ‘Bunlar sizde kalsa ne olacaktý ki, bunlar sizde kalsa kireç olacaktý, bunlar sizde kalsa üstünde hep gecekondu olacaktý, bunlar sizde kalsa nereden koruyacaktýnýz, müzeniz mi var?’ diyorlardý. Þimdi artýk bu ithamý atan adýmlar atmaya baþladýk. Ben, Zeugma’yý yaptýktan açtýktan gördükten sonra dünyadaki tüm müzelere daha büyük bir özgüvenle gidiyorum. En son Berlin Müzesi’ne gittiði zaman eskimiþ geldi bana. Teþhir tanzim eskimiþ geldi ve bundan içimden derin bir keyif aldým. Þimdi Türkiye dünya müzelerinin standartlarýyla yarýþan yeni müzeler yapacaðýz.” þeklinde konuþtu.
Zeugma Mozaik Müzesi’nin dünyanýn en büyük mozaik müzesi olduðunu hatýrlatan GÜNAY,“Birkaç ay önce Bardo’ya gittim. Bardo Müzesi dünyanýn en büyük mozaik müzesiydi. Bardo Müzesi, her odasýna bir þeyler týkýþtýrýlmýþ, eski müzecilik anlayýþýnýn örneði olarak göründü. Ben onlara ‘Gelin Zeugma Müzesi’ni görün, ufkunuz geniþleyecektir’ dedim. Orada da geniþletme çalýþmalarý var yakýn zamanda sanýrým. Yakýn gelecekte sanýrým Gaziantep’in misafiri olacaklar.” deðerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’de 120’den fazla arkeolojik, 48 kadar da yabancý kazýnýn olduðuna dikkat çeken GÜNAY, “Yani 170’ler civarýnda yerli yabancý kazý yapýyoruz. Bu, dünyada çok önemli sayýlardan bir tanesi. Gittiðim her ülkede kaç kazý var, kaçýný devlet yapýyor, kaçý baþka üniversitelerde, bu derslerin hepsine çalýþýyorum, öðreniyorum. Türkiye iyi bir yerde. Biz kazýlarýmýza 2000’li yýllarýn baþýnda 2 milyon ayýrmýyormuþuz. 8-9 yýl içinde ayýrdýðýmýz kaynak 48 milyon TL.” dedi. GÜNAY, rakamý bu yýl 50 milyon TL’nin üzerine çýkartmayý temenni ettiklerini de sözlerine ekledi. GÜNAY, Ýþ Bankasý Yönetim Kurulu Baþkaný Ersin ÖZÝNCE ve Kazý Baþkaný Prof. Dr. Kutalmýþ GÖRKAY’a kitap hediye etti. GÜNAY, daha sonra katýlýmcýlarla kazý alanýný gezdi.
![]()