*
Eþinizle ayný masada yemek yerken tencere yanýbaþýnýzda* olmasýna raðmen hanýmýza, "Caným tabaðýma yemek koyarmýsýn" diyorsanýz,
Hem hanýmýnýz hem de siz ayný iþi yapýyorsanýz, akþam eve dönerken gazeteniz koltuðunuzun altýnda haným alýþveriþ yapmýþ, eve poþetlerle dönüyorsa,
Eve gelince haným mutfaða siz de "Hayatým bugün çok yorulmuþum, bana bir kahve yaparmýsýn" dedikten sonra salona geçip gazetinizi açýp okumaya baþlýyor ve çerez olsun diye de televizyon seyretmeye baþlýyorsanýz,
Sabah kalktýðýnýzda üstünüz açýksa ve hafiften de öksürmeye baþladýysanýz;* "Neden üstümü gece kalkýp örtmedin" diye fýrça üstüne fýrçayý hanýma attýktan sonra,* kahvaltýyý da burnundan getiriyorsanýz,

Fazla uzatmaya ne hacet, siz katýksýz, sertifikasý benden anlý-þanlý þehirli bir kazak erkeðisiniz.

Köyümdeki Dem Hasan gibi siz eþeðin üzerinde, haným ve çocuklar yaya bir þekilde baðýnýza, bahçenize gidiyorsanýz,
Tarlanýzda haným ve çoluk çocuk çapa ya da kazmalama* yaparken siz söðüt aðacýn gölgesinde ciðaranýzý tütürürken, en küçük bebeðinizin aðlamasýna tahammül edemeyip, komþu tarlaya geçip arkadaþýnýz Býçký Cemal ile cora tutuþursanýz,
Akþam eve gelirken haným tarafýndan biçilmiþ ve çuvala doldurulmuþ ot çuvalý önünüzde haným ve çocuklar yine yaya peþinizde *geliyorsa,
Eve gelince haným ahýra hayvanlara ot verme ve süt saðma derdine düþmüþse; siz de "Arvat yemek hazýr mý?" cümlesini tekrar ediyorsanýz,
Akþam yemeðini yedikten sonra "Ben köy odasýna gidiyorum, gelince uþaklar uyumuþ olsun" diyorsanýz ve köy odasýnda çoluk çocuksuz sýcak künefeye kaþýk sallýyorsanýz,

Siz Köy Muhtarý* Irýza dayý tarafýndan* belgesi* parmak damgalý hakiki bir kýlýbýksýnýz ki, bunu köy hopörlerinden ilan edebilir, sizinle ayný þerefe nail olan Býçký Cemal ile bu rütbeyi sarý renkli* Muþ tütünü ile kutlayabilirsiniz.

*Elbise deðiþirken pantolonuzu olduðu gibi yerde býrakýyorsanýz, banyo havlunuzu kanepenin üzerine ýslak ýslak atýyorsanýz,
Hayatýnýzda deðil bir çift çorap, bir bardak dahi yýkamamýþ, bir yumurta dahi piþirmemiþseniz,
Adýnýzý þehrinizin giriþine altýn harflerle yazýlmalý...
Ama....

Bütün bunlardan yaparken, diðer alemde size sunulacak köþklerden ümidinizi kesiniz deme fetvasý bana düþmez ama göz göre ne huriler ne de bir baþka birileri size sonsuza kadar katlanmaz, bilesiniz.

*Not: Þu günlerde aile içi þiddetin, boþanmanýn zirveye çýktýðý zamaný yaþýyoruz. Kimsenin birbirine tahammülü kalmamýþ. En huzurlu zan ettiðimiz ailelerde bile yangýnlar baþlamakta. Sebeblerini, *sizde onlarca sýralayabilirsiniz.

Yazdýðým iki yazýda derdim ne kazak ne kýlýbýk tespiti yapmaktýr. Yazdýklarým, biz erkeklerin hanýmlarýna yaptýklarýnýz basitleþtirilmiþ halidir. Keþke hanýmlarýmýza olan davranýþlarýmýzý gözden geçirebilsek ve dosdoðru bir hayatýn kollarýnda huzuru yakalayabilsek ve ailemizle baþkalarý için yaþama þuurunu yakalasak. Baþkalarý için yaþarken kendi huzurumuzu sinemizin derinliklerinde hissetsek.

Son iki cümleye tezat olacak ama mesele sadece erkeklerin yaptýklarý ile bitirmemek lazým, birara hanýmlarýn biz erkeklere ettiklerini, þükranlarýný ve itilip kalkýlmalarýmýzý menkibelerle deðil, þahitliklerimiz ve duyduklarýmýzla anlatmaya çalýþacaðým.

foto/yazý:magpak

Kaynak...