Kýlýbýk mýsýnýz?
Efendim, duyamadým? Deðil misiniz?
Yanlýþ anladanýz galiba.
Mesela siz hiç evde yýkanmýþ çamaþýrlarý ipe sermediniz m?
Hanýmýz hastaydý diyelim, farzedin ki hamileydi veya doðum yapmýþtý, ütülenmesi gereken gömlekleriniz vardý; ütüler miyidiniz? Yoksa kuru temizleciye mi götürürdünüz?
Hanýmýnýz çalýþýyor; evde küçük çocuklarýnýz var. Olacak ya hanýmýn hafta sonu toplantýsý veya nöbeti var. Çocuklarýnýzýnda* tuvalet alýþkanlýklarý henüz yok; altlarýný da kirletiler. Ne yapardýnýz?
Bana sormayýn ben vakti zamanýnda yaptým yapacaðýmý ve hala yapmaktayým.
Geçen günler özbe öz bir Özbek arkadaþa hiç hayatýnda çamaþýr serip sermediðini sordum, uzun süre öyle bir güldü ki eminim hayatýnda bu kadar gülmemiþtir. Kendini o halde görme komikliðini yaþamýþtýr. Bir erkek hanýmý *sapasaðlamken öyle çamaþýr, ev süpürmesi olabilir mi?
Yemek yapmaya daha gelmedim. Onun da öncesinde bulaþýk yýkama hususu var.
Eve geldiniz ki, haným komþu muhabbetinden henüz dönmemiþ, lavabodan sabah ve öðle yemeklerine
ait bulaþýklar birikmiþ. Hemen sýcak su hazýrlayýp bulaþýða giriþir misiniz? Tamam bu kötü bir misal oldu.
Evinize 15 kiþi misafir aldýnýz.* Yemekler hazýrlanmýþ, sofra düzülmüþ. Yemekler bir güzel yenildi; çaylar içildi. Herkes evine yolladýnýz. Bir baktýnýz bulaþýk dað gibi. Hanýmýnýz yorgun. Televziyonda da maç özetleri var. Ne yapardýnýz? Bence maçlarý seyretmek daha önemli. Eee ne de olsa o kadar misafirle ilgilendiniz. Ama yapamazsýnýz. Hanýmýnýzýn bir bakýþý ile bulaþýklara giriþirsiniz. Sizmisiniz yapmayan.
Siz de ve ben de rahmetli Büyuk Köse Dedemin cürettini görmeyi bekleyemem.* Yemek vaktinde olacak: ne sýcak, ne soðuk. Yoksa? Tava ocaklýktan fýrlar; yemekler saçýlýr. Ya da leðendeki yemek sofradan tavana doðru havalanýr.
Siz ve ben þehri soluklamýþ garipleþmiþ, hanýmlarýn kölesi acizlik makamýnda dilencileriz. Hanýmlarýn silahlarý çok.
Her haným bir feminist, her erkek bir kýlýbýk olmuþ. Kadýn programlarý her kadýna ve genç kýza hocalýk yapmakta.
Bulaþýklarý elbette yýkayacaðýz. Hanýmýmýz çalýþmasa dahi her Cumartesi evi bir baþtan bir baþa temizleyeceðiz. Yapmayýn da bir göreyim? Öbür tarafta hizmetinizde olacak hurilerin hayali ile ve baþýnýza bela almayýn devam edin.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Kaynak...