• Mevlid Kandili burada bir gece deðil, tam tamýna bir ay devam ediyor. Çocuklar tabak veya küçük naylon poþet içersinde þeker veya lokumlarý kapý kapý daðýtýyorlar. Hatta Family Mall denilen alýþveriþ merkezinde iki genç ellerinde tepsiler ve peçete ile lokum daðýtýyorlardý.
  • Yine Efendimizin doðumundan dolayý birçok dükkan, ev süsleniyor. Bu yýl süslenen ev sayýsý fazla. Hatta arabalar da süsleniyor. Küçük motorlara bu süs daha bir yakýþýyor.
  • Cuma günü sabahýn erken vaktinde salat-u selamlar cami hopörlerinden verildi. Yan komþumuz da hýzýný alamadý o da taksilerinin* müzik aletini son sesini açarak bize Arapça-Kürtçe-Farsça ilahi dinlettiler. Bizim "sordum sarý çiçeðe" ilahisi sessiz kaldý.
  • Carrefour alýþveriþ merkezi buraya da açýldý. Mütavezi. Öyle kocaman deðil. Family Mall denilen marketin içinde kaybolmuþ. Ekmek reyonununda ekmekler farklý olduðu gibi, meyveler de diðer marketlere göre nispeten ucuz. Marketler dediysem bildiðimiz bir büyük market. Ama bizim Dost sütün yerini dolduracak süte hala rastlamadýk. Yerel sütlerin çoðunun süt tozu olduðu kanaatimizi çoðaldý. Birleþik Arap Emirliklerinde üretilen süt, Düzce'de, Akyazý'da Bolu'da yayýlan ineklerden toplayýp getirecek halleri yok.
  • Bu arada Yörsan Yoðurdumuza kavuþtuk. Ýki haftadan beri yedekleyip duruyoruz. Ýki kilosu TR parasý ile 5.2 lira ya geliyor. Balýkesir buraya getirilen bu yoðurda verdiðimiz para helal olsun. Ýnþallah onda da katký yoktur.
  • Alýþveriþ merkezleri açýldýkça fiyat karþýlaþtýrmalarýmýz baþladý.
  • Henüz Kim marketi açýlmadý. Þehrin tam merkezini seçmiþler. Ters bir yer gibi geldi bana.
  • Siyasi meseleler sinsi planlarla devam ediyor. Bazý þehirleri gezince daha iyi anlýyoruz. Ama bizim iþimiz bu deðil. Bütün tuzsuz, acýlý siyasi iþleri bizim köyün Cemo'su ve rahmetlik Bekçi Recepin oðlu Rýza'ya býrakýyorum.
  • Daha önce yazdýðým gibi domates artýk Türkiye'den gelmiyor. Ama Ýran domatesi cirit atýyor. Ýran domatesleri ekþi. Týpký kendileri gibi desem iftira atmýþ olurum. Artýk neye benzetirseniz. Yerli domatesler ise katkýsýz. Katkýsýz dediysem hormonsuz. *Bizim manav tercihimize alýþtý. Dün akþam üç kilosuna 3 bin IRD verdim; yani kilosu 1.6 TL'sýna geldi.
  • Erbil'de kiralýk ev diye arama motoruna sorular geliyor.* Her yerde, her mahallede ev bulmak zorlaþtý. Arkadaþlarýn çoðu Berdava denilen semte taþýndýlar. Kiralarý 500* Amerikan Dolarýndan baþlýyor. Göç almaya devam ediyor.
  • Baðdat'tan buraya gelenler çoðaldý. Tehditle gelenlerin de olduðunu duymaktayýz. Bir imama derler, "Burayý hemen terkedeceksin". Üç evini eþyalarý ile birlikte býrakýp gelir. Erbil'de inþaatta çalýþmaya baþlar. Günlük* 40 liraya. Bu hususlar çok su götürdüðünden nokta koymak düþer.

Kaynak...