Türkiye son günlerdeki geliþmelerle Dünya'nýn gündemine oturdu. Cumhurbaþkanlýðý seçimi ile ilgili baþlayan kriz, TSK'nýn muhtýrayý andýran bir bildirge yayýnlamýþ olmasý ile devam etti. Anayasa mahkemesinin vermiþ olduðu kararla bir nevi rahatlayan ülkemiz son olarak alýnan erken seçim kararýyla halkýn huzuruna çýkacak. Bu geliþmeleri tek tek ele almaya çalýþacaðým.
TSK'nýn 12 Nisan açýklamasýTürkiye ilk olarak 12 Nisan 2007 tarihinde Genel Kurmay Baþkaný'nýn 'Sözde deðil özde demokrasi' sözü ile bir tartýþma sürecine girdi. Hemen arkasýndan hükümet sözcüsü Adalet Bakaný Cemil Çiçek, hükümetin sözde deðil özde demokrasiye sahip çýktýðýný belirtti.
15 Nisan mitingiBazý sivil toplum kuruluþlarý ile siyasi partilerin destek verdiði Cumhuriyet mitingi Ankara Tandoðan Meydaný'nda yapýldý. Anayasa ve kurallar çerçevesinde yapýlan mitinglerden tabiki ders çýkarýlmalýdýr. Ama miting için zorlama varsa iþte buna tüm ulus olarak karþý çýkarýz. Malumunuz bazý üniversitelerde mitinge gidilmesi konusunda baský uygulandýðýný medya organlarýnda gördük. Tabi mitingi düzenleyenler Recep Tayyip Erdoðan'ýn Cumhurbaþkaný adayý olacaðý için meydanlara inmiþlerdi.
Gül'ün adaylýðýAk Parti, 11.Cumhurbaþkanlýðý için Abdullah Gül ismini açýklayaýnca hemen hemen her kesim þaþýrdý ve Abdullah Gül ismine destek verdi. Tabi bu þaþýrma Abdullah Gül'ün adaylýðýna deðildi, Recep Tayyip Erdoðan'ýn aday olmamasýydý. Ben Recep Tayyip Erdoðan'ýn aday olmayacaðýný bir sene önce köþe yazýmda yazmýþtým. Anamuhalefet partisi ilk etapta Gül'ün adaylýðýný duyunca gülümsedi daha sonra ülkeyi tekrar germenin hesaplarýný yaptý.
Gül resmen aday olduDýþiþleri Bakaný ve Baþbakan Yardýmcýsý Abdullah Gül TBMM Baþkaný Bülent Arýnç'a adaylýk dilekçesini vererek resmen adaylýðýný ilan etti. Siyasi parti liderleri ile destek arayýþlarýna baþladý.
27 Nisanda ilk tur seçimi yapýldý27 Nisan 2007 tarihinde TBMM, 11.Cumhurbaþkanýný seçmek için 1.tur oylamayý baþlattý. CHP Grup Baþkanvekili Kemal Anadol, yoklama yapýlmasý isteðiyle TBMM Baþkanlýðý'na itirazda bulundu. Ýtiraz reddedildi ve 1.tur oylama yapýldý. Oylama sonucunda Abdullah Gül, meclise katýlan 361 milletvekilinin 357'sinin desteðini aldý. Ama ilk turda seçilebilmsi için geçerli olan 367'i bulamamýþtý. Meclis oturumu 2 Mayýsta açýlmak üzere kapattý.
367 için mahkemeye gidildiCHP 27 Nisanda yapýlan 11.Cumhurbaþkanlýðý seçimi için 367 milletvekilinin oturuma katýlmasý ve yoklama yapýlmasý gerektiðini vurgulayarak anayasa mahkemesine baþvurdu. Türkiye'de ilk kez Cumhurbaþkanlýðý seçimi mahkemeye taþýnmýþ oldu.
TSK'dan muhtýra gibi açýklamaTürk Silahlý Kuvvetleri 27 Nisan gecesinde internet sitesinde muhtýra niteliðinde bir bildirge yayýnladý. Bu bildiriyi yayýnlamasý darbe tartýþmalarýný beraberinde getirdi ancak korkulan olmadý. Güvenlik gücü olan TSK'nýn bu bildirgesi her kesimden tepki ile karþýlandý. Benim þahsi kanaatim Genelkurmay Baþkaný Orgeneral Yaþar Büyükanýt'ýn bu bildirgeden haberinin olmamasýdýr.
29 Nisan mitingi15 Nisanda Ankara Tandoðan Meydaný'nda yapýlan Cumhuriyet mitinginin ardýndan 29 Nisanda Ýstanbul Çaðlayan Meydaný'ýnda tekrar miting düzenlendi. 15 Nisandaki mitingde Recep Tayyip Erdoðan'ýn Cumhurbaþkanlýðý'na itiraz eden çevreler bu defa Abdullah Gül ismine itiraz etmek içim meydanlara indi. Peki buradan Cumhuriyet Mitingini tertip edenlere soruyorum sizce kim aday olmalý? ve yine soruyorum Demokrasi mitingi düzenlense sonuç ne olur? Ben en iyi mitingin sandýk olduðunu düþünüyorum. Bakalým sandýktan ne sonuç çýkacak!
1 Mayýs'ta 367 þartý kararý çýktý1 Mayýs 2007 tarihinde Anayasa Mahkemesi, anamuhalefet partisinin yapmýþ olduðu itirazý kabul ederek, 11.Cumhurbaþkanlýðý için yapýlan ilk tur oylamayý iptal etti.
Hükümet erken seçim kararý aldý59.hükümet Anayasa Mahkemesi'nin vermiþ olduðu karar üzerine erken seçim kararý aldý. Seçimlerin 1 Temmuzda yapýlabileceði düþünülüyor. Tabi bunun için YSK'dan açýklama bekleniyor.
Saygýlarýmla...
Gazeteci-Yazar Bekir ÞEN